Havaların soğuması ile birlikte soğuk algınlığı vakaları hızla artıyor. Haliyle grip aşısı, bu dönemde alınabilecek en iyi önlem niteliği taşıyor. Peki; bu aşı tam olarak nedir, kimler grip aşsı olmalıdır ve uygulama için en ideal dönem ne zamandır? Bu yazımızda, etkisi nedeniyle en iyi soğuk algınlığı ilaçları arasında sayılan grip aşısı hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için sıraladık.

Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı, içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan ve İnfluenza virüslerine karşı vücudun direncini artıran çözeltidir. Aşının son yıllarda kullanılan versiyonlarında, İnfluenza A’nın iki ve İnfluenza B’nin bir alt türü yer alır.

Grip aşıları, uygulamadan yaklaşık iki hafta sonra vücutta antikorların gelişmesini mümkün kılar. Gelişen antikorlar, hastalığa neden olan virüslere ve enfeksiyona karşı koruma sağlar. Ancak grip aşısı yaptırmak, hastalıktan %100 korunmak anlamına gelmez. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa yakalanma ihtimalini kayda değer oranda azaltır. Grip aşısı olan kişilerde ayrıca hastalık genelde hafif seyreder.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Etkisinden dolayı en etkili soğuk algınlığı ilaçları arasında gösterilen grip aşısı, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için önemli bir önleyici tedbir niteliğindedir. Genellikle kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ile bu kişilerle aynı evde yaşayanlar her yıl bu aşıyı yaptırabilir. Adölesanlar, uzun süreli aspirin tedavisi gören, nörolojik veya nöromusküler hastalıkları olan çocuklar, grip aşısı olan grupta yer alır. Hatta astım, kalp, solunum yolu ve böbrek hastalığı, diyabet tanısı konmuş kişiler de bu grubun içerisinde sayılır.

Buna karşılık grip aşısı olmaması gerekenleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • 6 aydan küçük bebekler
  • Yumurtaya karşı şiddetli alerjisi olan kişiler
  • Daha önce bünyeleri grip aşısına şiddetli reaksiyon göstermiş kişiler
  • Grip aşısı olduktan sonraki 6 haftada Gullian-Bane Sendromu geçirenler
  • Ateşli orta ya da ağır hastalığı olanlar

Grip Aşısı Ne Zaman Olunur?

Grip hastalığına karşı vücudun direnç kazanmasını destekleyen aşıyı; toplumda soğuk algınlığı belirtileri gözlemlenmeye başlamadan sonbaharın başlarında olmakta fayda vardır. Yani daha spesifik konuşmak gerekirse, eylül ayı grip aşısı olmak için en ideal zamandır. Zira aşının gribe karşı koruma sağlaması, yaklaşık iki hafta sürer. Çocuklarda ise bu süre dört hafta olduğundan, aşılamaya yetişkinlerden çok daha önce başlanması gerekir.

Grip aşısı, bir kez olduktan sonra kalıcı etki sağlayan önleyici sağlık tedbirleri arasında yer almaz. Aşının koruyucu etkisi, bünyeden bünyeye değişmekle birlikte, genelde 6 ila 12 ay arasında sürer. Dolayısıyla aşının her yıl tekrarlanması önerilir. Bu sayede her yıl mutasyona uğrayarak değişim geçiren grip virüslerine karşı vücudun direnç kazanması sağlanabilir.

Grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık riskleri ne karşı kapsamlı güvenceye sahip olmak için hemen Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası’na başvurun!