Sigorta poliçesi, teminatlar başta olmak üzere birçok önemli bilgiyi bünyesinde barındırıyor. Söz konusu bilgilere ihtiyaç halinde erişebilmenin en kolay yöntemi olaraksa sigorta poliçe sorgulama işlemi öne çıkıyor. İçeriğin devamında farklı sigortacılık ürünleri için bu işlemi nasıl gerçekleştirebileceğinize dair ipuçları bulabilirsiniz.

Poliçe Ne Anlama Gelir?

Sigortacılık sektöründe poliçe, sigorta şirketi ile başvuru sahibi kişi veya kurum arasında yapılan sözleşmedir. Sigorta şirketi, söz konusu sözleşme vasıtasıyla belirli şartlar altında risklerin gerçekleşmesi durumunda oluşacak zararları karşılamayı taahhüt eder. Sigorta poliçeleri; sağlık, araç, konut, hayat gibi isteğe bağlı branşlarda düzenlenebilir. Poliçeler ayrıca trafik sigortası ve DASK gibi yasal olarak zorunlu sigortacılık ürünleri için de hazırlanabilir.

Benzersiz numaraya sahip poliçe, sigortalı ve sigortacı bilgilerini içerir. Tarafların imzalarını atmaları ile geçerlilik kazanan sözleşmede ayrıca sigorta başlangıcı ve bitişi ile teminatlar, hariç tutulan durumlar, prim tutarı, ödeme planı ile ilgili bilgilere yer verilir. Poliçede ayrıca muafiyet ve indirimler ile sigortanın devamlılığına yönelik koşullar detaylı biçimde yazar.

Sigorta Poliçe Sorgulama ile Neler Öğrenilir?

Sigorta poliçe sorgulama işlemi yaparak aşağıda sıralanan bilgileri öğrenme imkanı bulabilirsiniz.

  • Sorgulama işlemi yaparak poliçenizin aktif durumda olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • Sigorta türü, poliçe numarası, sigortalı ve sigortacı bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Poliçe kapsamında hangi risklerin güvence altına alındığı, teminat limitleri ve varsa ek teminatlar konusunda bilgi edinebilirsiniz.
  • Poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini öğrenip yenileme ile ilgili ön hazırlık yapabilirsiniz.
  • Ödediğiniz prim miktarı ile ödeme planına dair detaylar konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Poliçe kapsamında belirlenen özel koşullar, muafiyetler hakkında detayları inceleyebilirsiniz.
  • Varsa kapsam dışında tutulan riskleri öğrenebilirsiniz.
  • Poliçenizi nasıl yenileyeceğiniz ve iptal edebileceğiniz konusundaki detaylar konusunda fikir edinebilirsiniz.

Poliçe Sorgulama Nereden Yapılır?

Poliçe sorgulama işlemi, genel olarak poliçeyi düzenleyen şirket veya kurumun internet siteleri, mobil uygulamaları üzerinden yapılır. Söz konusu kanallara ek olarak e-Devlet, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi gibi platformlar aracılığıyla da sorgulama yapabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda ürün bazlı olarak atmanız gereken adımlar şunlardır:

Trafik Poliçe Sorgulama

Trafik sigortası sorgulaması için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra “SBM-Trafik Poliçe Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Sayfaya erişim sağladığınızda aracınızın plakasını yazarak başta başlangıç ve bitiş tarihleri olmak üzere tüm poliçe detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

Sağlık Sigortası Poliçe Sorgulama

Sağlık sigortası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi poliçeyi düzenleyen şirketin bu amaçla kullanımınıza sunduğu kanallardan yapabilirsiniz. Bunun için poliçe veya kimlik bilgileriniz yeterlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası sorgulama süreci de aynı aşamaları kapsar.

Kasko Poliçe Sorgulama

Kasko sigortası ile ilgili sorguyu, e-Devlet’te yer alan “Kasko Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” sayfası aracılığıyla kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif olarak poliçeyi düzenleyen şirkete ait kanalları tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz kanala göre araç veya kimlik bilgileri sorgulama işlemi için yeterli olacaktır.

DASK Poliçe Sorgulama

DASK sorgulama amacıyla kullanabileceğiniz 3 farklı kanal mevcuttur. Bunların ilki Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na ait resmi web sitesidir. Deprem sigortası poliçe bilgilerine erişim için ayrıca e-Devlet’te yer alan sorgulama sayfasını veya aracı şirketin sizlere sunduğu kanalları kullanabilirsiniz. İlgili işlem için poliçe sahibinin T.C. kimlik veya poliçe numarasına ihtiyaç duyulur.