Teknolojinin hızla yaygın hale geldiği günümüzde en çok kullanılan terimlerden biri dijital güvenlik. Dünyadaki bilgi miktarının her iki yılda bir iki katına çıktığı ve bunların çoğunun kişisel bilgiler olduğu düşünülürse veri güvenliği kavramının önemi daha net anlaşılabilir. Kişisel verilerin her geçen gün daha hızlı işlendiği ve el değiştirdiği bir zamanda pek çok önemli bilgi de siber saldırılara karşı daha savunmasız hale geliyor. Uzmanlar, sanal dünyada zaman geçiren kişileri siber tehditlere karşı uyararak dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulunuyor. Peki, siber saldırı nedir ve bu konuda nelere dikkat edilmeli? İşte, dijital güvenlik hakkında merak edilenler…

Siber Saldırı Nedir?

Siber saldırı, bir ya da birden fazla bilgisayarın başka bilgisayar ya da ağlara veri çalma, yayma ve değiştirme amacıyla yaptığı eylemlerin tümü olarak adlandırılıyor. Bu saldırılar farklı yöntemler kullanılarak değişik amaçlar elde etmek için düzenlenebiliyor. Bazıları politik bilgileri hedeflerken bazıları ise finansal kaynaklara ulaşmayı amaçlıyor. En yaygın siber saldırı türleri arasında kimlik avı, virüs, truva atı ve kötü amaçlı yazılımlar bulunuyor. Bu siber tehditler bilgisayarınıza sızarak verilere büyük ölçüde zarar veriyor veya bazı durumlarda verileri tamamen silebiliyor. Ayrıca bilinen bir firmadan geliyormuş gibi görünen e-postalar kişisel bilgilerin çalınmasına neden olabiliyor. Bu tür internet saldırısı çeşitleri korkutucu olarak görünse de çeşitli siber güvenlik yöntemleri kullanarak sanal riskleri minimize etmek mümkün.

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik; bilgisayar, sunucu, ağ ve elektronik cihazları siber tehditlere karşı koruyan uygulamalar olarak tanımlanıyor. Elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik teknolojileri sayesinde cihazları siber saldırganlardan korumak mümkün. Siber güvenlik birden fazla kategoriye ayrılıyor ve her bir kategorinin birbirini tamamlaması ile güvenlik en üst seviyeye çıkıyor. Bu kategoriler şu şekilde sıralanabilir:

Ağ güvenliği: Ağ güvenliği, bilgisayarınızın her türlü kötü amaçlı yazılım ve saldırıdan korunmasını sağlayarak ağınızın başkaları tarafından izlenmesini önlüyor.

Bilgi güvenliği: Bilgi güvenliği sayesinde veri depolama merkezi veya cihazının taşınması önlenerek verilerin izinsiz şekilde dışarı çıkması engelleniyor.

Program güvenliği: Bu güvenlik unsuru ile birlikte bilgisayarınızdaki program ve uygulamaların açıkları kapatılarak olası saldırılara karşı hazırlıklı olması sağlanıyor.

Operasyonel güvenlik: Operasyonel güvenlik ile kullanıcıların bir ağa veya cihaza erişim sağlaması için takip etmesi gereken adımlar belirleniyor, güvenlik açığı riski minimize ediliyor.

Siber Saldırılara Karşı Korunma İpuçları

Günümüzün en yaygın siber tehditlerinden korunmak için siz de bireysel önlemler alarak bilgisayarınızı ve verilerinizi koruyabilirsiniz.

  • Öncelikle bilgisayarınızın işletim sistemini ve yazılımını sürekli olarak güncel tutmalısınız. Böylece en güncel güvenlik tedbirlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Bilgisayarınız için iyi bir antivirüs yazılımı kullanarak bilgilerinizi güvence altına alabilirsiniz.
  • Güçlü parolalar tercih ederek cihazınızı olası tehditlere karşı koruyabilirsiniz. Özellikle parolanızda büyük, küçük harf seçimleri yapmak bu konuda işinize yarayabilir.
  • Bilinmeyen kişi veya kurumlardan gelen e-postaları açmamamaya özen gösterin. Bu maillerde tıklayacağınız linkler sizi kötü amaçlı yazılımlara yönlendirebilir.
  • Halka açık alanlarda bulunan Wi-Fi ağlarına mümkün olduğunca bağlanmamaya çalışın.