Sanal gerçeklik, hızla büyüyen ve her yeni gün farklı bir yenilikle karşımıza çıkan teknolojik bir gelişme. Gerçekle kurgunun birleştiği nokta olan sanal gerçeklik, görüntüleri iki boyutlu ekran yerine üç boyutlu ekran aracılığıyla adeta gerçekmiş gibi deneyimlemenizi sağlıyor. VR gözlük aracılığıyla bambaşka diyarları bulunduğunuz yerden deneyimlemenizi sağlayan sanal gerçeklik dünyasına; pek çok web site, mobil uygulama ve oyun sayesinde ulaşabilirsiniz. Peki sanal gerçeklik ile benzersiz bir seyahat deneyimi sunan ücretsiz kaynaklar hangileri?

Youtube 360


Sanal gerçeklik gözlüğü
kullanarak Youtube’ta üç boyutlu videoları izleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Youtube 360, dünyanın çeşitli yerlerinden pek çok Youtube kullanıcısının yüklediği 360 derecelik videolar ile birbirinden farklı yaşam alanlarını izleme olanağı tanıyor. Örneğin; The Telegraph kanalı, Londra’dan görüntüleri 360 derece izlemenizi sağlıyor. İngiltere’ye gitmeden Londra sokaklarını gezmenizi sağlayan videoları, pek çok izleyici tarafından beğeni topluyor.

VR Noir


New Canvas tarafından geliştirilen ücretsiz sanal gerçeklik uygulaması VR Noir, sizleri interaktif bir hikayeyle buluşturuyor. Gerçek mekanların ve gerçek insanların hakim olduğu bu oyunda, özel bir dedektif olarak hikayeyi şekillendirebiliyorsunuz. Hikayeyi adeta yaşıyormuş izlenimi veren VR Noir sayesinde, kaliteli bir sanal gerçeklik deneyimine adımınızı atabilirsiniz.

Google Expeditions


Google’a ait Expeditions uygulaması, dünya üzerindeki tarihi ve turistik yerleri, doğal harikaları üç boyutlu olarak gözlemlemenizi sağlıyor. 360 derece görüntülere sahip sıra dışı ve ilgi çekici eğitim setlerini de bünyesinde barındıran Google Expeditions, VR gözlüğü ile kusursuz bir sanal gerçeklik deneyimi sunuyor. Öyle ki, bu uygulama sayesinde Everest Dağını gezebilir, antik kalıntılar arasında keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

VR Space Stalker


Bir diğer ücretsiz sanal gerçeklik uygulaması olan ve FIBRUM tarafından geliştirilen VR Space Stalker, sizleri uzayın sonsuzluğunda gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. 360 VR uzay simülatörü olarak da bilinen bu uygulama, gerçekçi görüntülerin eşliğinde düşman gemilerle savaşmanızı sağlıyor.

VR Thrills Roller Coaster Game


Adrenalini doruklarda yaşayacağınız ücretsiz sanal gerçeklik uygulaması VR Thrills Roller Coaster, Roller Coaster keyfini ev konforunda ya da dilediğiniz yerden deneyimlemenizi sağlıyor.

Google Earth VR


Dünya üzerindeki pek çok yeri VR gözlüğü merceğinden deneyimlemek ister misiniz? Dijital bir seyahat keyfi yaşatan ücretsiz sanal gerçeklik uygulaması Google Earth VR, dünyadaki farklı şehirleri, başkentleri, ikonik caddeleri ve turistik mekanları üç boyutlu deneyimlemeniz için geliştirildi.

VR gözlük fiyatları sizleri korkutmasın, sanal gerçeklik deneyimine şahit olmak için, piyasada birbirinden farklı ve her bütçeye hitap eden VR gözlükler mevcut. Farklı ürün yelpazesi için kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Daha sonra, ücretsiz sanal gerçeklik uygulamalarında dilediğiniz gezintiye çıkabilir ve farklı dünyaları gözlemleyebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

  1. Sanal gerçeklik nedir?

Sanal gerçeklik, İngilizce Virtual Reality (VR), gerçekle kurgusal hayatı birleştiren ve simülasyon evrenleri deneyimlemenizi sağlayan bir teknolojidir. Bilgisayar simülasyonu olarak da adlandırılan sanal gerçeklik, gerçek hayatın kopyasını kurgulayarak hayali dünyaya yansıtır.

  1. Sanal gerçeklik önemi nedir?

Sanal gerçeklik, farklı uygulamaları ile yalnızca keyifli bir oyun ve dijital seyahat deneyimi sunmaz. Bunların yanı sıra öğrenmeyi kolaylaştıran, farklı deneyimler elde etmenizi sağlayan ve soyut tasarım imkanı sunan bir teknolojidir.

  1. Sanal gerçeklik nerelerde kullanılır?

Sanal gerçeklik; imalat, savunma sanayii, tasarım, havacılık ve otomotiv gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Öte yandan eğitim sektöründe, turizm alanında, eğlence ve kültür gibi alanlarda da deneyimi zenginleştiren sanal gerçeklik, günümüzde giderek yaygınlaşan bir teknolojidir.