Şahıs şirketi, kurulum kolaylığı nedeniyle ticari hayata atılmak isteyen girişimcilerin başvurdukları ilk seçenek konumundadır. Ancak belirli bir aşamanın ardından büyüme oranına bağlı olarak limited şirket statüsüne geçmek gerekebiliyor. Bu yazımızın devamında, şahıs şirketinden limited şirkete geçiş hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Şahıs Şirketinden Limited Şirkete Nasıl Geçilir?

Türk Ticaret Kanunu, gerçek kişi statüsündeki şahıs işletmelerinin tüzel kişiliği olan limited şirkete dönüştürülebilmelerine olanak tanır. Dönüşüm süreci, ilgili kanunda tür değişikliği ismiyle anılır. Şahıs şirketinden limited statüsüne geçen ticari organizasyon, tek kişinin aidiyetinde olabileceği gibi ortaklık yapısına da kavuşabilir. Tabii bir ortaklık söz konusuysa bu durumun hukuken geçerli olabilmesi için bir anlaşmanın kurulması gerekir. Tür değişikliği esnasında atılması gereken adımlar, Türk Ticaret Kanunu’nun madde 182’den 193’e kadarki bölümlerinde detaylıca belirtilmektedir.

Şahıs şirketinin sahibi konumundaki gerçek kişi, tür değişikliği ve bu kapsamda oluşturulan limited şirketi sözleşmesinin tescili için şirket merkezinin bağlı olduğu ticaret sicil müdürlüğüne başvuru yapar. Türk Ticaret Kanunu’na göre limited statüsüne geçen şirket, eskisinin devamı olarak kabul edilir. Bu nedenle yeni türün kayıt işlemi, şahıs şirketi olarak başlatılan sicil kaydının üzerinden gerçekleştirilir. İşlemlerin tamamlanmasının ardından şahıs şirketini limited şirketi haline getirme işlemi tescil edilmiş ve hukuki geçerlilik kazanmış olur.

Şahıs Şirketinden Limited Şirkete Geçişte Gerekli Belgeler

Şahıs şirketi limited şirket statüsüne çevrilirken aşağıda sıralanan belgelerin sunulması gerekir.

  • Tescil talebi ile ilgili ticaret ve oda sicillerine ayrı ayrı yazılmış iki dilekçe
  • Limited şirketin kurmak için gerekli evrakların tamamı
  • Limited şirket sözleşmesi
  • Bilanço belgeleri (Şahıs şirketi statüsünde en son düzenlenen işletme hesabı hulasası)
  • Tür değiştirme raporu (KOBİ statüsündeki şahıs şirketleri için muafiyet beyanı)
  • YMM ya da SMMM raporu

Şirket sözleşmesinde limited şirketin ticari unvanına, şirket merkezinin adres bilgisine, esaslı noktaları belirtilmiş ve net biçimde tanımlanmış şekilde şirketin işletme konusuna yer verilmelidir. Bu bilgilere ek olarak sözleşme; şirketin esas sermayesinin itibari tutarı ile birlikte bu sermayeyi oluşturan payların sayısını, gruplarını, itibari değerlerini ve varsa imtiyazları içermelidir. Sözleşmede ayrıca şirket müdürlerinin kimlik bilgileri, unvanları ve uyruklarının yanı sıra şirket tarafından yapılacak ilanların şekli açıkça yazılmalıdır.

Limited Şirketin Avantajları Nelerdir?

Ticari organizasyonlar, limited şirket statüsüne geçiş ile birlikte büyüme ve kurumsallaşma hedefleri doğrultusundaki çalışmalarını çok daha rahat biçimde gerçekleştirme olanağına kavuşur. Limited şirket, şahıs şirketi ile kıyaslandığından maliyet açısından da çeşitli avantajlar sağlar. Özellikle harç ve ödeme giderleri epey makul seviyelerdedir. Benzer durum, vergi ödemeleri için de geçerlidir. Kurumlar vergisine tabi durumdaki limited şirketlerde, vergi hesaplaması sabit bir oran üzerinden yapılır.

Limited şirketin sağladığı avantajlar arasında şirket içi yapılandırma kolaylığı da bulunur. Şahıs şirketi statüsündeki ticari oluşumlarda son söz ve tüm yükümlülükler, firma sahibine aittir. Oysa limited şirkete geçiş yapıldığı takdirde şirketin sorumluluklar farklı kişilere paylaştırılabilir.

Sahip olduğunuz ticari varlıkları olumsuz etkileyebilecek çeşitli risklere karşı kapsamlı bir güvenceye sahip olmak için hemen Eureko Kobim Garantide İşyeri Sigortası başvurunuzu tamamlayın!