Sağlık sigortası yaptırmadan önce bazı terimleri bilmek, gerek teklifleri değerlendirirken gerekse kullanım sürecinde avantaj sağlayabiliyor. Peki, bu terimler hangileri? İşte bilmeniz gereken sağlık sigortası terimleri ve anlamları:

Yatarak Tedavi

Yatarak tedavi, en az bir gün yatış gerektiren tedavi süreçlerini kapsayan teminattır. Bu teminat, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinin temelini oluşturur. Yatarak tedavi teminatı kapsamındaki durumlar; her türlü ameliyat, radyoterapi, yoğun bakım ve diyaliz şeklinde sıralanabilir. Hatta küçük müdahaleler de yatarak tedavi olarak nitelendirilir.

Ayakta Tedavi

En fazla 24 saat süren tıbbi müdahaleler, ayakta tedavi olarak nitelendirilir. Ayakta tedavi teminatını, kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak poliçenize dahil edebilirsiniz. Doktor muayenesinin yanı sıra tahlil ve röntgen, MR, fizik tedavi, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri ayakta tedavi kapsamındadır. İlaç masrafları da poliçenizde belirtilen oranlarda ayakta tedavi limitinizden karşılanır.

Beher

Sağlık sigortası poliçenizin detaylarını incelerken sık sık bu terim ile karşılaşabilirsiniz. Farsça kökenli kelime, sigortacılık sektöründe “her bir” anlamına gelir. Beher, poliçelerde şartlara kesinlik kazandırmak için kullanılır. Örneğin; sigortalının haklarının korunabilmesi için hangi durumda ne oranda tazminat alınabileceği belirtilirken mutlaka bu ifadeye yer verilir.

İbraname

İbraname, tamamlayıcı ve özel sağlık sigortası yaptırmadan önce bilmeniz gereken terimlerden bir diğer terimdir. Poliçedeki teminatlar kapsamında herhangi bir olayın gerçekleşmesi halinde sizden ibraname isimli belgeyi imzalamanız istenir. Böylece teminattan doğan hakların tamamının tahsil edildiği ve başka alacak/verecek kalmadığı resmi olarak kayıt altına alınır.

Suhunet

Güneş nedeniyle oluşan doğal sıcaklığa, sigortacılıkta suhunet adı verilir. Havanın doğal sebeplerden dolayı sıcak olması ile alakalı hüküm ve koşullar anlatılırken bu terimden faydalanılır. Suhunet kelimesinin yer aldığı koşullar, sağlık sigortalarında genelde teminat kapsamında değerlendirilir.

Refakat

Sağlık sigortaları özelinde refakat kelimesi, yatarak tedavi kapsamında hastanede bulunan poliçe sahibine eşlik eden kişinin gerçekleştirdiği eylemdir. Söz konusu eylemi gerçekleştirme süresi ve kapsamı, poliçede detaylı biçimde belirtilir. Çoğu durumda, refakat eden kişinin masrafları poliçe limitleri dahilinde karşılanır.

Maluliyet

Poliçe sahibinin, sigorta süresi boyunca yaşayacağı olumsuz durumlar nedeniyle bedensel zarara uğramasına maluliyet denir. Söz konusu durum, beden bütünlüğünün hem geçici hem de kalıcı olarak bozulmasına karşılık gelebilir. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinde maluliyet durumu; tam, kısmi, geçici ve kalıcı olmak üzere 4 farklı türe ayrılır. Maluliyet halinde tedavi masrafları, poliçede belirtilen limitler oranında karşılanır.

Sağlık Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özel sağlık sigortası neden gereklidir?

Özel sağlık sigortası, kapsamlı tedavi gerektiren durumlarda kendinizi maddi açıdan güvende hissedebilmeniz için gereklidir.

Özel sağlık sigortasında hangi teminatlar bulunur?

Özel sağlık sigortalarında, yatarak tedavi teminatı standart olarak bulunur. Ayrıca ayakta tedavi, doğum, check-up gibi teminatlar isteğe bağlı olarak poliçeye eklenebilir.

Özel sağlık sigortası nasıl yaptırılır?

Özel sağlık sigortası başvurunuzu, internet üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Özel sağlık sigortasının avantajları nelerdir?

Yatarak tedavi kapsamına giren rahatsızlıkların tamamı poliçenizden karşılanır. Ayakta tedavide ise düşük katılım payı ile hizmet alabilirsiniz. Hastane ve doktor seçimi yapabilir, vergi indirimi avantajından yararlanabilirsiniz.