Özellikle büyük şehirlerde araç kullanmak, ister istemez kötü havaya maruz kalmak anlamına gelir. Havadaki zararlı partiküller ve çeşitli nedenlerle oluşan kötü kokulara doğrudan maruz kalmak, alerjik bünyeye sahip bireylerin yolculuk deneyimini epey olumsuz etkiler. Ancak aracınızda polen filtresi varsa ve düzgün çalışıyorsa sağlığınızı tehdit eden tüm bu sorunlara yönelik endişe etmenize gerek kalmaz.

Polen Filtresi Nedir?

Araçlardaki klima sisteminin en önemli parçalarından biri olan polen filtresi, dışarıdan alınan havayı süzer. Bu sayede sürücü ve yolcu sağlığı için zararlı parçacıkların kabin içerisine girmesi engellenir. Polen filtreleri, ağırlıklı olarak kağıt ve kumaş türevlerinden üretilir. Karbonlu ve karbonsuz olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Günümüzde, standart araçların büyük çoğunluğunda standart donanım olarak karbonsuz polen filtresine yer verilir.

Polen filtrelerinin çalışma mantığı, son derece basittir. Hava akımı, önce ön panelden geçerek havalandırma sistemine giriş yapar. Sürecin devamında hava akımı, polen filtresinden geçerek temizlenir. Polen filtresi, genelde binek araçların torpido gözünün altında yer alır. Bazı modellerde ise kaputun içerisinde, akünün hemen arkasına, monte edilmiş halde polen filtresini görebilirsiniz.

Polen Filtresi Ne İşe Yarar?

Polen filtresinin temel görevi, araç içerisindeki hava kalitesini korumaktır. Ancak karbonsuz ve karbonlu modeller arasında işlevsellik açısından bazı farklılıklar vardır. “Düz Polen Filtresi” adıyla da anılan karbonsuz modeller, yalnızca toz, polen ve bakterilerin klima sistemi aracılığıyla kabine ulaşmasını engelleme görevi üstlenir. Aktif karbonlu polen filtreleri ise yapısal faklılıklarından dolayı bundan biraz daha fazlasını yapar. Üst kısımlarında özel karbon kaplama bulunan bu modeller; tozlara, polenlere, bakterilere ek olarak pis kokuları ve zararlı gazları süzer. Eğer aracınızı kullanırken dışarıdan gelen egzoz gazı ve sigara dumanı kaynaklı kötü kokulardan rahatsız oluyorsanız, aracınıza aktif karbonlu polen filtresi taktırmayı düşünebilirsiniz.

Polen Filtresi Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Polen filtresinin değişimi, aracın kullanıldığı yere ve sıklığa göre değişkenlik gösterir. İdeal olaraksa, değişimin her yıl ya da 25 bin kilometrede bir yapılması önerilir. Tabii aracınızı şehir içi trafikte yoğun biçimde kullanıyorsanız, ideal değişim süresini beklemeden polen filtresini yenilemenizde kesinlikle fayda vardır. Filtrenin değişim gerektirip gerektirmediğini anlamak için aşağıda sıralanan işaretlere odaklanabilirsiniz.

  • Havalandırmadan hoş olmayan kokuların gelmeye başlaması
  • Havalandırma çıkışlarından kısıtlı hava gelmesi
  • Camların buğulanmasını engellemenin normalden zorlaşması

Polen Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Polen filtresinin değişimi, son derece basit bir süreçtir. Aracınızın kullanım kitapçığında yer alan yönergeleri takip ederek filtreyi kolayca bulunduğu yerden sökebilirsiniz. Eskisini yerinden çıkardıktan sonra varsa kalıntıları temizlemek, yeni filtrenin hazneye tam olarak oturması ve işlevini ideal biçimde gerçekleştirebilmesi açısından önemlidir. Tüm bu işlemlerin ardından filtre kapağı yerine takılarak değişim süreci sonlandırılır. Değişim sonrasında aracınızın klimasını bir süre açık tutarak yeni filtrenin düzgün çalışıp çalışmadığı rahatça anlayabilirsiniz.

Aracınızla konforlu ve sorunsuz sürüş deneyimleri yaşamak için hemen Eureko Kasko Sigortası poliçesine başvurabilirsiniz.