Aracın performansını artıran, daha da önemlisi güvenli sürüş deneyimi sağlayan en önemli işlemlerden biri periyodik bakımdır. Periyodik bakım, aracın mekanik ve elektronik sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Yakıt tüketimini düzenlemesi ve uzun vadede meydana gelebilecek arızaların önüne geçmesi periyodik bakımın diğer faydalarındandır. Peki, periyodik bakım nedir ve hangi işlemleri kapsar? Bu yazımızda, periyodik bakımın kapsamından hangi parçaların kontrol edildiğine kadar tüm detayları ele alıyoruz. Mutlaka okumaya devam edin!
Periyodik Bakım Nedir ve Neden Önemlidir?
Araç periyodik bakım, bir aracın üretici tarafından belirlenen aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılmasıdır. Düzenli periyodik bakım, aracın performansını ve sürüş güvenliğini artırır. Periyodik bakım aracın sağlıklı çalışmasını sağlamak, performansını artırmak ve olası arızaların önüne geçmek için son derece önemlidir.
Periyodik Araç Bakımı Hangi Parçaları Kapsar?
Motorlu taşıtları düzenli olarak kontrol etmek, gerekli ayarlamaları yapmak ve değiştirmek performansı artırmaya olanak tanır. Temel olarak araç periyodik bakımı şu parçaları kapsar:
Motor ve Yağ Bakımı
Aracın kalbi olarak kabul edilen motor, periyodik araç bakımının en önemli aşamalarından biridir. Motorun verimli çalışmasını sağlamak ve aşınmayı önlemek için motor yağı değişimi, yağ filtresinin kontrolü, hava filtresi temizliği, kayış ve hortumlardaki aşınmaların tespiti bu aşamada yapılır.
Fren Sistemi ve Güvenlik Kontrolleri
Güvenli sürüş deyince akla ilk olarak fren sistemleri gelir. Dolayısıyla periyodik bakımda frenler de mutlaka kontrol edilir. Fren sisteminin düzgün çalışması için sıvı seviyeleri, diskler, balatalar ve diğer parçalar gözden geçirilir. Aynı zamanda el freninin işlevine de bu aşamada bakılır. Aracı kullanırken ciddi güvenlik problemi yaratacağından fren sistemlerinin düzenli kontrolü büyük öneme sahiptir. Arabayla uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler arasında da frenlerin kontrolü yer alır.
Lastik ve Süspansiyon Sistemi Bakımı
Araçların yol tutuşu, sürüş konforu ve güvenliği açısından lastik ve süspansiyon sistemi bakımı gereklidir. Periyodik bakımın bu aşamasında lastiklerin diş derinliği tespit edilir. Lastiklerin dengeli aşınıp aşınmadığına da dikkat edilir. Lastik hava basıncı, yaylar, amortisör ve diğer parçaların durumu da bu aşamada incelenir ve gerekli değişimler yapılır. Rot-balans ayarı da lastik bakımının inceliklerindendir.
Elektrik ve Akü Kontrolleri
Aracın çalışması için temel unsurlardan biri akü ve elektrik sistemidir. Bu aşamada akünün voltajı ölçülür ve şarj durumu kontrol edilir. Tüm kablolar, terminaller ve bağlantı noktaları aşınmalar açısından gözden geçirilir. Farlar, sinyaller, stop lambaları ve diğer aydınlatma elemanları da tespit edilir.
Klima ve Havalandırma Sistemi Bakımı
Klima ve havalandırma sistemi, aracın en önemli özelliklerinden. Bu parçaların düzgün çalışmaması durumunda hem konfor düşer hem de olası buğulanmalarda güvenlik problemleri ortaya çıkar. Klima gazı, filtre değişimleri, hortumlar, bağlantılar ve diğer ekipmanların kontrolüyle bu problemler ortadan kaldırılır.
Periyodik Bakım Aralıkları ve Hangi Kilometrede Ne Yapılmalı?
Periyodik bakım aralıkları araçtan araca değişkenlik gösterse de genel standart şu şekilde:
- Standart Bakım: Aracınızın üreticisi tarafından belirlenen aralıklarda yağ ve filtre değişimleri yapılır.
- 10 bin bakım: Yağ, filtre, motor, fren sistemi ve lastik kontrolleri gibi işlemlerin yapıldığı bakımdır.
- 45 bin/ 60 bin bakım: Bujiler, şanzıman bakımı gibi daha üst düzey işlemlerin yapıldığı kilometredir. 45 bin veya 60 bin bakım olarak da bilinir ve kaç kilometrede yapılacağı araca göre değişir.
Bunun dışında daha üst düzey işlemlerin yapıldığı ağır bakımlar da bulunur.
Yetkili Servis mi, Özel Servis mi?
Araç bakımı konusunda sürücülerin karar vermekte en zorlandığı konulardan biri servis seçimi. Yetkili servis veya özel servis arasında karar verirken her iki seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmak gerek. Periyodik bakım fiyatları açısından değerlendirdiğinizde özel servisler daha uygun olabilir. Araç periyodik bakım fiyatları yetkili servislerde biraz daha yüksektir. Ekonomiklik, hız, geniş seçenek gibi avantajlar bakımından özel servis öne çıkar. Yetkili servisler ise orijinal parça kullanımı, garantili işlemler gibi avantajlara sahiptir. Bu nedenle hem bütçenize hem de beklentilerinize göre karar vermeniz gereklidir.
Güvenli sürüş için önemli olan araç periyodik bakımını ihmal etmemenizde fayda var. Aracınızı her türlü riske karşı güvence altına almak için ise Eureko Sigorta yanınızda. Eureko Sigorta’nın avantajlı kasko sigortası seçeneklerini hemen keşfedin!