Ülkemizde özel sağlık sigortalarını teşvik etmek amacıyla çeşitli uygulamalar hayata geçiriliyor. Bu uygulamalardan biri olan vergi indirimi, poliçe sahiplerine ödemelerini çok daha rahat biçimde gerçekleştirebilme avantajı sunuyor.

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hakkında

Özel sağlık sigortası gelir vergisi indirimi, ücretli çalışanların ödedikleri primleri belirli miktarda düşürebilmelerine olanak tanıyan yasal haktır. Herhangi bir işyerinde ücretli statüsünde görev yapan kişiler; kendileri, eşleri ve sigorta ettiren konumunda oldukları çocukları için yaptıkları ödemelerde bu haktan faydalanabilir.

Vergi indirimi hakkından yararlanırken çocuklar ile ilgili detaya dikkat edilmesinde fayda vardır. Uygulama dahilinde esasen 18 yaşından küçük çocuklar indirim kapsamında değerlendirilir. Bununla birlikte 18 yaşından büyük ve öğrenci olarak bir eğitim kurumuna kayıtlı çocuklar da aynı grup içerisinde yer alır. Ancak bu kişiler için ödenen primlerin indirime dahil edilme koşulu, öğrencilik hayatları sürse bile maksimum 25 yaşına kadardır.

Kimler Vergi İndiriminden Yararlanabilir?

Özel sağlık sigortalarına yönelik vergi indiriminden, ücretli çalışan statüsünde bir işyerinde görev yapan herkes yararlanabilir. Yani 4A ve 4C şeklinde sınıflandırılan bordrolu çalışanlar (işçiler ve memurlar), prim tutarlarını düşürmek için indirim haklarını kullanabilir.

Aynı hak ayrıca yıllık gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunan mükelleflere de tanınır. Dolayısıyla şahıs şirketiniz (esnaf ve serbest meslek erbabı olarak) varsa prim ödemesi yaptığınız yıl içerisindeki matrahta göstererek vergi indirimi olanağı bulabilirsiniz.

Söz konusu gruplara dahil olan kişilerin özel sağlık sigortasında vergi indirimi avantajından faydalanabilmeleri için şu şartları da karşılamaları gerekir:

  • İndirim kapsamına alınacak prim tutarları; mükellefin kendisi, eşi veya 18 yaşından küçük çocuklarına ait olmalıdır.
  • Poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin merkezi ve kaydı Türkiye’de bulunmalıdır.
  • Özel sağlık sigortası primlerinin ödendiği, fatura veya makbuzlar ile belgelendirilmelidir.
  • Prim tutarı, kişinin elde ettiği brüt ücretin %15’ini ve yıllık asgari ücret tutarını aşmamalıdır.

Özel Sağlık Sigortası Vergiden Nasıl Düşülür?

Vergi indiriminden faydalanma süreci, kişinin bordrolu çalışan veya beyannameye tabi mükellef olmasına göre değişkenlik gösterir.

Eğer 4A ya da 4C kapsamında bordrolu olarak bir işyerinde çalışıyorsanız kendinize, eşinize ve çocuklarınıza ait sağlık sigorta poliçesi primlerinin toplamını, brüt ücretinizin %15’ini ve yıllık asgari ücret tutarını aşmayacak şekilde vergi matrahından düşebilirsiniz. Bunun için ödediğiniz primle ilgili belgeleri çalıştığınız firmanın muhasebe veya insan kaynakları departmanına sunmanız yeterlidir. İlgili departman gerekli işlemleri sizin adınıza yürüterek işleminizi tamamlar.

Gelir vergisi mükellefiyseniz, ödediğiniz primle ilgili belgeyi beyannamede belirterek özel sağlık sigortası vergi indirimi avantajından faydalanabilirsiniz. Ticari hayatınıza esnaf veya serbest meslek erbabı olarak devam ediyorsanız, bu işlemi sizin adınıza yapması için muhasebecinizden destek alabilirsiniz.

Özel Sigorta Vergi İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Özel sağlık sigortası vergi indirimi hesaplamasında belirleyici unsur, poliçe sahibinin aylık brüt ücreti/yıllık kazancıdır. Zira bu tutarların %15’ini ve yıllık asgari ücret tutarını aşmayan kısım vergi indirimine konu edilir. Bundan dolayı hesaplama yapmadan önce çalıştığınız şirketten veya muhasebecinizden uygulama şartları hakkında bilgi almanızda fayda vardır.

Örnek olması açısındansa aşağıda maddeler halinde sıralanmış senaryoya göz atabilirsiniz.

  • Aylık brüt ücretinizin 30.000 TL olduğunu düşünün.
  • Satın aldığınız özel sağlık sigortası içinse 6 taksitte 15.000 ödeyeceğinizi hayal edin.
  • Aylık prim tutarı (2.500 TL), brüt ücretinizin %15’lik kısmının (4.500 TL) altında olacağı için gelir vergi iadesine hak kazanmış olursunuz.
  • Hak kazandığınız vergi iadesi tutarını bulmak için toplam poliçe tutarınızın %15’ini alın. (2.250 TL)
  • Bu senaryoya göre ödeme planınıza paralel olarak her ay 375 TL gelir vergisinden düşülür.

Vergi indirimi ile ilgili tüm şartlar ve hesaplama yöntemi, tamamlayıcı sağlık sigortası için de geçerlidir.