Beklenmedik bir şekilde ve çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilen ev kazaları, alınabilecek önlemler ve kaza sonrası izlenecek yöntemler sayesinde en az zarar ile sonuçlanabilir.

Ev kazalarından korkmak yerine bunlara karşı önlem alarak ve kaza sonrası yapılacakları öğrenerek çok daha huzurlu bir yaşam sürebilirsiniz. Gelin, olası ev kazaları ve bu kazalar sonrası yapılması gerekenler nelerdir bir göz atalım.

Çeşitli Yangınlar

Evde çıkan yangınlar, çeşitli nedenlerden ötürü kaynaklanabilir. Ev kazaları arasında sayılacak yangınlar; elektrik kaynaklı yangınlar, gaz ya da tüp kaynaklı yangınlar ve çeşitli yanıcı maddelerin eşyalar ile teması sonucu ortaya çıkan yangınlar şeklinde 3 gruba ayrılabilir. Yangın sonrası alınacak önlemler yangının nedenine göre değişebilir. Yangının temel nedenine göre nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenmek için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Elektrik Kaynaklı Yangınlar ile Karşılaşıldığında Yapılması Gerekenler

Evde meydana gelebilecek en yaygın kazalar ve sorunlardan biri de elektrik kaynaklı yangınlardır. Bu yangınlar genellikle elektrik sisteminde yer alan malzemelerin aşırı ısınması ya da kısa devre yapması ile ortaya çıkar. Elektrik tesisatının düzenli kontrol edilmesi, elektrik ile çalışan cihazların kontrollü kullanılması bu sorunların önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Ancak tüm bunlara karşın bu sorun ile karşılaştığınız takdirde aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

●      Öncelikle 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp bilgilendirme yapın.

●      Yangını söndürmek için ilk adımı atmak için kuru kimyevi toz kullanan karbondioksitli gaz söndürücüleri kullanın. Elektrik kaynaklı yangınlarda alevleri kesinlikle su ile söndürmeyi denemeyin.

●      Yangın hızla yayılabileceğinden yangın kaynağının yakınlarında alevleri tutuşturacak, hızla yanacak eşyaları uzaklaştırmaya çalışın. Ancak bunu öncelikle kendinizi güvence altına alarak yapın.

●      Evden çıkmadan önce mümkünse sigortaları kapatın.

●      Bir apartmanda oturuyorsanız binadaki diğer tüm sakinleri de haberdar edin ve binayı terk etmeleri gerektiğini iletin.

●      Eğer yoğun bir dumanın ortasında kaldıysanız emekleyerek veya çökerek çıkışa doğru ilerleyin.

●      Asansörlerde de elektrik sorunu olabileceğinden binadan ayrılırken merdivenleri kullanın.

Gaz ve Tüp Kaynaklı Yangınlar ile Karşılaşıldığında Yapılması Gerekenler

Ev içerisinde mutfaklarda ortaya çıkabilen kazalardan biri de gaz ve tüp kaynaklı yangınlardır. Bu yangınlar, tüp ya da doğal gaz sistemindeki kaçaklardan dolayı ortaya çıkabilir. Peki, gaz ve tüp kaynaklı yangınlar ile karşılaşıldığında neler yapılması gerekir? İşte izlemeniz gereken adımlar:

●      Öncelikle mümkünse gaz kaynağını ya da kaynaklarını kapatın.

●      Elektrikleri de ana şalterden kapatın.

●      112’yi arayarak yangını bildirin.

●      Yangın söndürülebilecek düzeydeyse kuru kimyevi toz kullanan karbondioksitli gaz söndürücüsü ya da yangın battaniyesi ile yangını söndürmeye çalışın. Asla su kullanmayın.

●      Bir yandan da perde, mobilya, kağıt gibi yanıcı maddeleri yangından uzaklaştırın.

●      Özellikle gazın biriktiği alanlardaki pencereleri ve kapıları açıp evi havalandırın. Böylece gazın dışarı çıkmasını sağlayın.

Kibrit, Sigara, Mum Gibi Yanıcı Maddelerin Eşyalara Teması Sonucu Çıkan Yangınlar ile Karşılaşıldığında Yapılması Gerekenler

Ev kazaları kimi zaman küçük bir nedenden ötürü ortaya çıkıp çeşitli zararlara yol açabilir. Sönmeyen bir kibritin, sigaranın ya da mumun kolayca tutuşabilecek eşyalar ile temas etmesi sonucu yangın çıkabilir. Bu tip bir yangın ilk müdahale ile kolayca söndürülebileceği gibi fark edilmediğinde hızla da yayılabilir. Bu tip bir yangında sırasıyla aşağıdaki adımlar izlenebilir:

●      Küçük bir yangınsa ve alevler yayılmadıysa ilk olarak yangını söndürmeye çalışabilirsiniz. Yangının üzerine mümkünse bir kapak, metal tepsi ya da ıslak bez, örtü örtülebilir ya da kuru kimyasal yangın söndürücü, yangın battaniyesi kullanılabilir.

●      Yangının yayılmaması için tutuşabilecek maddeleri yangından uzaklaştırın.

●      Elektrik ve gaz kaynaklarını kapatın.

●      Yangını söndüremediyseniz ya da alevler siz fark etmeden yayıldıysa 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayın.

Su Baskını

Su baskını da yangınlar gibi aniden ortaya çıkan, beklenmedik ev kazaları arasında yerini alır. Açık unutulan bir musluk, patlayan bir boru ya da çeşitli tesisat sorunları evde su baskınına yol açabilir. Su baskını sadece evdeki eşyaların, zeminin zarar görmesi gibi durumları değil elektrik çarpması gibi durumlara da yol açabilir.

Su Baskını ile Karşılaşıldığında Yapılması Gerekenler

Çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkan su baskını yaşandığında aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gerekir:

●      Elektrik çarpması gibi sorunlar yaşamamak için öncelikle ana şalteri kapatın. Elektrik hattı ile bağlantısı olan elektrikli alet, priz vb. cihazları zeminden yüksek, suyla temas etmeyecek yüzeylere taşıyın.

●      Suda elektrik akımı olduğunu düşünüyorsanız ıslak alanlara basmadan telefonunuza ulaşın ya da dışarı çıkıp bina görevlisine ulaşmaya çalışın. Böylece su vanasını kapatıp binanın elektriğini de kesebilirsiniz.

●      Evden çıkamayacak durumdaysanız ve telefonunuz yanınızdaysa 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak destek isteyebilirsiniz.

Olası ev kazalarına karşı evinizi ve kendinizi koruma altına almak için Eureko Sigorta Konut Sigortası ya da Ferdi Kaza Sigortası yaptırabilirsiniz. Eureko Sigortanız varsa hasar olması durumunda bize 0850 222 66 60 çağrı merkezimizden ya da web mobilden ulaşarak hasar bildiriminde bulunabilirsiniz.