Okula dönüş, hem veliler hem de çocuklar için heyecan dolu bir dönemdir. Ancak küçükler evlerinin steril ortamından ayrılıp bir anda kalabalık okullarının kapısından içeri girdiklerinde hasta olma ihtimalleri de artar. Bu tür bir durumdan kaçınmak için aşağıda sıralanan önlemlere başvurabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmeye Odaklanın

Okullar başladığında çocukları hastalık riskinden korumak için alınabilecek önlemlerin başında sağlıklı beslenme yer alır. Zira sağlıklı ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu amaç doğrultusunda çocuğunuzun günlük beslenme rutininde kızarmış ve yağlı yiyecekler yerine sindirimi kolay besinlere ağırlık verebilirsiniz. Sebze, meyve, balık ve süt ürünlerinin yoğunlukta olduğu bir beslenme düzeni, çocuğunuzun hastalıklara direncini artırabilir.

Temizliğe Önem Verin

Sağlıklı beslenme konusuna yoğunlaştıktan sonra çocuğunuzun kişisel hijyen seviyesini korumasına yardımcı olmayı düşünebilirsiniz. Bu kapsamda yapılabilecek ilk aktivite çocuğa düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuğunuzun hastalıklardan uzak kalması için onu sık sık duş almaya yönlendirebilirsiniz. Enfeksiyon ve virüs bulaşması gibi durumlardan kaçınmak içinse başkalarının eşyalarını kullanmaması konusunda çocuğunuzu eğitebilirsiniz.

Aşılarını İhmal Etmeyin

Aşı, bir çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan en önemli korunma yöntemlerinden biridir. Birçok çocuk hastalığı, aşılama tam olarak yapılmadığı için bireyden bireye hızlıca yayılma eğilimine sahiptir. Bu durumdan kaçınmak amacıyla dördüncü yaştan sonra kızamık, kızamıkçık, kabakulak, karma ve suçiçeği aşılarının tekrarlarını yaptırmanız önemlidir. Ek önlem olarak doktora danışarak yıllık grip aşısı gibi önlemlere de başvurabilirsiniz.

Mevsime Uygun Giyinmesini Sağlayın

Okula dönüş sürecinde çocukları hastalıklardan korumak için alınabilecek önlemlerden bir diğeri mevsime uygun giyindiklerinden emin olmaktır. Havanın durumuna bakarak çok kalın veya ince giydirmek, çocuğu hastalık riskine daha yatkın hale getirebilecek bir alışkanlıktır. Bunun yerine ince katlardan oluşan bir giyim alışkanlığı edinmesini sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz üşümeden veya terlemeden ortam ısısına çok daha kolay biçimde uyum sağlayabilir.

Hastalık Belirtileri Gösterdiğinde Okula Göndermeyin

Hastalık belirtisi gösteren bir çocuğu okula göndermek iki açıdan dezavantajlı durum oluşturur. Bu durumların ilki, çocuğun iyileşme sürecinin uzaması ihtimalinin ortaya çıkmasıdır. İkincisi ise diğer çocuklara hastalık bulaşması riskinin artmasıdır. Üstelik bu risk diğer aile üyelerinin de sağlıklı kalmasını zorlaştırabilir. Dolayısıyla çocuğunuz hastalık belirtisi gösterdiğinde, okula göndermek yerine evde dinlenmesine izin verebilirsiniz. Hatta hemen doktorunu ziyaret ederek hastalığı ilerlemeden gerekli önlemlerin alınmasını mümkün kılabilirsiniz.

Ne kadar önlem alınırsa alınsın bazen okula dönüş dönemlerinde çocukların hastalanması önlenemeyebilir. Böyle bir durumda onun kaliteli tedavi hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamak gerekir. Bunun içinse en ekonomik yöntem, çocuğunuzun size ait tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi kapsamında olmasıdır.

Okula Dönüş Süreci Hakkında Merak Edilenler

Okula başlarken nelere dikkat edilmeli?

Çocuklar okula başlarken kişisel hijyen seviyesini koruyabileceğinden emin olunmalıdır. Ayrıca aşı takviminde eksiklerini olmamasına özen gösterilmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ve mevsim şartlarına uygun giyinme dikkat edilmesi gereken diğer detaylardır.

Çocuklar okula başlayınca neden hasta olur?

Okulun ilk birkaç haftasında çocuklar, akranlarından kolaylıkla henüz bünyelerinin tanışmadığı mikrop ve bakterileri kapabilir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da çocuklar okula başlar başlamaz çeşitli hastalıklar geçirebilir.

Okula giden çocuğun hasta olmaması için ne yapmalı?

Çocuğun; düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi alışkanlıkları devam ettirdiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca sağlık durumu gözlem altında tutulup yıllık grip aşısı gibi önlemlere başvurulabilir.