Okula dönüş, gerek çocuklar gerekse veliler için ayrı anlamlar ifade eder. Küçük yaştaki bireylerde, bu dönemde aylar sonra arkadaşları ile bir araya gelmenin heyecanı çok daha baskındır. Velilerde ise hastalık riski gibi bazı konularda endişe hakim olabilir. Ancak bu endişeyi aşmak için birkaç konuya odaklanıp gerekli önlemleri almak fazlasıyla yeterlidir. Çocuğunuzu hastalıklara karşı korumanıza yardımcı olabilecek ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Aşılamaya Önem Verin
Aşı, çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için alınabilecek en basit ama en etkili önlemlerden. Üstelik çocuğunuzun yanı sıra çevresindekilerin de sağlığını korumak için kritik bir öneme sahiptir. Zira çocuğunuz için sorun yaratmayacak herhangi bir hastalık; bağışıklık sistemi hasar görmüş, gelişmemiş ya da baskılanmış kişiler için tehlike arz edebilir. Bu nedenle özellikle anaokulu ve ilköğretim çağındaki çocukların aşı takvimlerine sıkı sıkıya bağlı kalmak önemlidir. Çocuğunuzun aşı takviminde eksikler olup olmadığını bir doktora danışarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Odaklanın
Bağışıklı sistemini güçlendirmek, diğer tüm yaş gruplarında olduğu gibi okul çağındakilerin de hastalıklardan korunmasında kilit rol oynar. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için dengeli beslenmek ve düzenli uyku şarttır. Çocuğunuzun dengeli beslenmesini sağlamak amacıyla öncelikle öğün atlamadığından emin olmalısınız. Okula gitmeden önce güne güçlü bir kahvaltıyla başlamasını sağlamak, daha kolay odaklanmasına da yardımcı olabilir.
Sıra öğle ve akşam yemeklerine geldiğinde mümkün olduğunca besin değeri yüksek gıdalar içeren yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Uyku düzeni konusunda ise yaşına göre bir program belirleyebilirsiniz. 12 yaşına kadar 10-11, 12 ila 18 yaş aralığında ise 8-9 saat uyumak, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını destekleyebilir.
İşlenmiş Gıdaları Tüketimini Kısıtlayın
İşlenmiş gıdalar, okul çağındaki çocukların epey ilgisini çeker ancak başta obezite olmak üzere türlü sağlık sorunlarına yol açar. Üstelik ne kadar çaba harcanırsa harcansın, bu tür gıdalardan çocukları uzak tutmak oldukça zordur. Bu yüzden işlenmiş gıdaların tüketimi özelinde katı kurallar koymak yerine haftanın bir gününü kapsayan esneklik sağlayabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz ödevlerini günü gününe yapıyorsa, haftanın bir günü evde yapacağınız bir pizza ya da hamburger ile onu ödüllendirebilirsiniz. Böylece ona hem sonunda sevdiği gıdaya ulaşacağı bir hedef vermiş hem de sağlıksız beslenme riskini azaltmış olursunuz.
COVID-19 Önlemleri Konusunda Bilgilendirin
2020 yılından beri devam eden COVID-19 pandemisi, ne yazık ki okul çağındaki çocukların karşılaşabilecekleri en büyük sağlık risklerinden biri olmayı sürdürmektedir. Dolayısıyla çocuğunuzu bu konuda bilgilendirmeye halen daha önem vermeniz gerekmektedir. Yaşına bağlı olarak anlayacağı biçimde hastalığın nasıl yayıldığını ve korunma yöntemlerini ona anlatmakla işe başlayabilirsiniz. Ardından maske kullanımı ile ilgili dikkat etmesi gerekenleri uygulamalı olarak çocuklarınıza aktarabilirsiniz.
Hijyen Konusunda Çocuğunuzu Bilinçlendirin
Çocuk sağlığı ve hastalıkları söz konusu olduğunda hijyene ayrı bir parantez açmak gerekir. Hijyen, okul çağındaki çocukların en dikkatsiz oldukları noktalardan bir tanesi konumundadır. Hijyen konusunda çocuğunuzu bilinçlendirmeye, el yıkama alışkanlığı kazandırarak başlayabilirsiniz. Yalnızca tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkaması bile birçok enfeksiyondan korunmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra ellerini düzenli yıkaması, COVID-19 ve grip gibi salgınlardan etkilenme ihtimalini de kayda değer oranda azaltır.
Kişisel Eşyalarını Paylaşmaması Gerektiğini Anlatın
Kişisel eşyalarını arkadaşları ile paylaşma alışkanlığı, çocuklar arasında hastalıkların ve saç biti gibi problemlerin hızla yayılmasının ana nedenlerindendir. Haliyle onlara kendilerine ait giyim eşyalarını neden başkaları ile paylaşmamaları gerektiğini anlatmakta fayda var. Ancak bunu yaparken özellikle küçük yaş gruplarında doğru dili kullanmak önemlidir. Aksi takdirde sırf anlamadıkları için bu alışkanlıklarına haberiniz olmadan devam edebilirler.
Hastalandığında Okula Göndermeyin
Çocuk hastalıkları, genelde bulaşıcıdır ve kontrol altına alınmadıkları takdirde bağışıklık sistemi zayıf ya da baskılanmış kişilerde daha büyük sorunlara yol açabilirler. Bu yüzden çocuğunuzu hastalandığında okula göndermemek, hem kendisi hem de diğerleri için en iyi seçenek olacaktır. Üstelik öğretmeni ile iletişim kurarak evde geçireceği istirahat döneminde de derslerini takip edebilmesini mümkün kılabilirsiniz.