Hayatın her anında karşınıza çıkabilecek olası kazalara karşı önlem almanın yollarından biri, temel ilk yardım kuralları. Trafikte, evde ya da iş yerinde yaşanabilecek kazalara doğru şekilde müdahale ederek hem sevdikleriniz hem de çevrenizdekiler için hayat kurtaran hamleler gerçekleştirebilirsiniz. İşte, mutlaka bilmeniz gereken ilk yardımda temel uygulamalar…

1. Acil Yardım Çantası Taşıyın

Acil durumlara hemen müdahale edebilmek için evinizde ve aracınızda ilk yardım çantası bulundurabilirsiniz. Çanta içindeki malzemeleri düzenli olarak kontrol edip eksikleri giderebilir ve her an tatsız sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

2. Sertifikalı İlk Yardım Eğitimi Alın

Deneyimli bir merkezden uygulamalı ilk yardım eğitimi alarak bu konuda bilgi sahibi olabilir, çevrenizdekilere gerekli durumlarda yardım edebilirsiniz. Eğitimi tamamlayıp sınavı başarı ile geçtikten sonra ilk yardım sertifikası almaya hak kazanırsınız. 

3. Ortam Güvenliğini Sağlayın

Acil yardım gerektiren olaylarda öncelikle ortam güvenliğini sağlamalı ve siz de kazazede konumuna düşmekten kaçınmalısınız. Örneğin, kaza bir otobanda gerçekleştiyse aracın ön ve arkasına üçgen reflektörler koyarak güvenli bölge oluşturabilir, seyir halindeki araçları da kazaya karşı uyarabilirsiniz.

4. Yaralıyı Taşımaya Çalışmayın

Özellikle düşme ve trafik kazası gibi olaylarda yaralıyı hareket ettirmeyin. Genel kural olarak acil durumlarda hasta taşınmamalı ve yeri değiştirilmemelidir. Kanama ve solunum sıkıntısı yaşayan kişiler için 112 acil çağrı hattı üzerinden en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir. Eğer hastanın bulunduğu alan güvenli değilse her türlü riske rağmen hasta en kısa sürede güvenli bir alana taşınmalıdır.

5. Kanayan Bölgeye Baskı Uygulayın

Kan kaybı, pek çok insanın ölüm nedenlerinin başında gelir. Kanama yaşayan bir hasta için en iyi yöntem, kanayan yere baskı uygulayarak kanamayı durdurmaktır. Bu tip durumlarda kişinin yaşadığı kan kaybını önlemek ve kanı vücutta tutabilmek oldukça önemlidir.

6. Yanık Durumlarında Dikkatli Olun

Yanık durumunda söz konusu bölgeye diş macunu, yoğurt veya salça sürme gibi yöntemler uygulanmamalı, tıbbi ilaç ve merhemler sürülmemelidir. Yanığın yeri, türü ve genişliğine göre yapılacak müdahale değişkenlik gösterir. Yanıklar için öncelikle giysi, takı gibi ısıyı yayabilecek ürünler vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Yara serin suya tutulmalı, daha sonra temiz bir bez ile tek kat sarılarak hasta sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. 

7. Nöbet Geçiren Hastaya Doğru Müdahale Edin

Solunumu olan, ama bilinç kaybı yaşayan hastaları yan yatar durumda bekletmek gerekir. Böylece dilin içeriye kaçması, mide içeriğinin akciğeri rahatsız etmesi gibi durumlar engellenmiş olur. 

8.Hastanın Şoka Girmesini Önleyin

Bayılma ve bilinç kaybı söz konusu olduğunda hastayı düz bir zemine yatırarak el ve ayaklarını kalp seviyesinden en az 30 cm yukarıda tutmak gerekir. Eğer hastanın ek olarak solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı ve baş ağrısı şikayetleri varsa hasta, yarı oturur pozisyonda ve dizleri katlı bir şekilde bekletilmeli, en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.

9.Kırık, Çıkık Durumunda Hassas Davranın

Kırık, çıkık durumlarında hastada bilinç kaybı söz konusu ise bölge elle muayene edilerek varsa şişlik, morluk veya şekil bozukluğu tespit edilmeye çalışılmalıdır. Kırık olan bölge komşu iki eklem oynamayacak şekilde ve kalp hizasında tutulmalı, tahta veya alüminyum gibi bir malzeme ile sabitlenmelidir.

10.Zehirlenme Durumunda Hastanın Kusmasını Önleyin

Sanılanın aksine zehirlenme durumlarında hastanın kusturulması doğru değildir. Özellikle kezzap, çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasal maddeler içen hastanın kusturulması tehlikeli olabilir. Ayrıca hastaya herhangi bir sıvı da verilmemelidir. Ağız ve ağız çevresi yıkanan hasta, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bozuk gıda kaynaklı zehirlenmelerde ise vücut kendi refleksiyle bulantı, kusma gibi tepkiler verecektir.

Siz de hayatın tatsız sürprizlerine karşı her an hazırlıklı olmak istiyorsanız EurekoSigorta’nın Ferdi Kaza Sigortası’nı hemen inceleyebilir, beklenmedik kazalara karşı kendinizi teminat altına alabilirsiniz.