Su tasarrufu, gerek aylık maliyetleri azaltmak gerekse doğanın korunmasına katkı sağlamak açısından önemli bir konu. Daha az su harcamak için uygulanabilecek birçok seçenek bulunuyor. Bunlar arasında en pratik yöntem olaraksa musluk aparatı kullanımı bir adım öne çıkıyor.
Musluk Aparatı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Musluk aparatı, özellikle eski tip bataryalarda suyun akışını düzenleyen için kullanılan parçalardır. Musluk havalandırıcı adıyla da anılan bu parçaların en önemli görevi, suyun gereğinden fazla akmasını engellemektir. Su tasarrufu sağlayan aparatlar, akış anında su ile havanın karışmasını sağlar. Böylece basıncı yeniden düzenlemeye gerek kalmadan musluktan akan su miktarını kontrol etmek mümkün hale gelir.
Musluk aparatları, yapısal açıdan bir eleği andırır. Musluğun akış ucu boyunca yekpare şekilde akan su havalandırıcıya geldiğinde ince kanallara yönlenir. Aynı kanala giren havanın da etkisiyle suyun akışı yavaşlar. Ancak su basıncında değişim olmadığı için kullanıcılar açısından bu durum dezavantaja yol açmaz. Aksine basınç değişikliği olmadan su sarfiyatında azalma meydana gelir.
Musluk Aparatı Modelleri Nelerdir?
Su tasarrufu sağlayan musluk aparatı çeşitleri, yapısal özellikler bakımından iki ana gruba ayrılır. Klasik musluk aparatı modelleri, son derece basit tasarıma sahiptir. En önemli işlevleri, suyun akışını düzenleyerek gereksiz kullanımın önüne geçmektir. Klasik tipteki bazı havalandırıcıların nozullu parçaları, ana gövdeden bağımsız olarak çıkartılıp temizlenebilir.
Modern musluk havalandırıcılar ise ayar seçenekleri ile suyun akışının ve ısısının istenilen seviyeye getirilebilmesini mümkün kılar. Üstelik yeni nesil aparatlar, farklı kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanır. Örneğin; hortumlu aparatlar, bulaşık veya sebze-meyve yıkama esnasında kullanıcıya su tasarrufunun yanı sıra hareket esnekliği avantajı sunar.
Musluk aparatları, tasarım özelliklerinden bağımsız olarak üretildikleri malzemelerin türüne göre de gruplandırılabilir. Plastik musluk aparatı modelleri, fiyat avantajları ile ön plana çıkar. Ancak uzun süreli kullanımda sıcak suya maruz kalmalarının etkisiyle çatlama ve kırılma gibi sorunlarla kullanım dışı kalabilirler. Paslanmaz çelik malzemeden üretilen ve üzeri krom kaplamalı bir havalandırıcı ise dayanıklılık ve temizlik yönünden kullanıcı dostu profile sahiptir.
Musluk Aparatı Kullanılarak Ne Kadar Su Tasarrufu Sağlanabilir?
Musluk aparatlarının, dakikada ortalama 15 litre ve üzeri su akan bataryalarda kullanımı su tasarruf avantajını beraberinde getirir. Eski tipteki bir musluğun çıkış ucuna havalandırıcı ekleyerek suyun akış miktarını dakikada 6 litreye kadar düşürebilmek mümkündür. Musluk havalandırıcı sayesinde ayda bir tonun üzerinde su tasarrufu sağlanabilir. Bu durum doğal olarak ay sonunda daha düşük su faturası anlamına gelir.
Musluk aparatının sağladığı tek fayda, su tasarrufundan ibaret değildir. Suyun musluktan akışının düzenli hale gelmesi enerji kullanımının da azalmasına katkı sağlar. Zira kullanım miktarı azalacağı için suyun ısınması için harcanan enerji miktarı düşer. Dolayısıyla bireysel anlamda karbon ayak izini azaltmak daha da kolaylaşır.
Musluk Aparatı Nasıl Monte Edilir?
Musluk aparatı montajı, kolayca tamamlanabilen bir süreçtir. Hemen hemen tüm modelleri dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan kendiniz takabilirsiniz. Montaj açısından dikkat edilmesi gereken en önemli detay bataryanın su çıkış ucundaki dişlerin konumudur. Eğer dişler içeri doğruysa montaj yivleri dışarıda olan musluk aparatı modelleri arasından seçiminizi yapmanız gerekir. Musluğun yivleri dışarı doğru bakıyorsa bu sefer de tam tersi yönde hareket etmelisiniz.
Musluk aparatı satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konuysa montaj parçasının çapıdır. Bu açıdan en doğru seçimi yapmak için bataryanızın kullanım kılavuzu aracılığıyla çıkış ucunun çapının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.