Dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ve hızla yayılan maymun çiçeği hastalığı toplumu endişelendiren bir virüs hastalığıdır. Geçmişte Orta ve Batı Afrika kıtasında yaygın olarak görülen bu hastalık, son dönemlerde Afrika ile bağlantısı olmayan pek çok ülkede ciddi belirtilerle ortaya çıkmıştır. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir ve nasıl bulaşır? Hastalığın belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Poxviridae virüs ailesinde yer alan maymun çiçeği bir diğer adıyla monkeypox virüsü, kemirgenlerden bulaşır. 1958 yılında araştırma için kullanılan maymun kolonilerinde görülmesi ve çiçek hastalığı belirtileri göstermesi nedeniyle bu virüs maymun çiçek virüsü olarak adlandırılmıştır. Bu virüse insanlarda ilk defa 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde rastlanmıştır. Hayvanlardan insana ya da insandan insana yakın temas ile bulaşmasının yanında ortak kullanılan eşyalardan da bulaşma riski bulunur. Vücuttaki lezyonlar, vücut sıvıları, yatak örtüleri, bardak, çatal, tarak gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı bulaşma riskini artırır. Damlacık yoluyla bulaşma için uzun süreli yüz yüze temas gerekir.
Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Maymun çiçeği virüsü vücuda girdikten yaklaşık 6-13 gün sonra belirti gösterir. Bazı durumlarda kuluçka süresi 5-21 günü bulabilir. Hastalığın ilk 5 gününde aşağıdaki belirtiler gözlenir:
- Ateş
- Lenf düğümlerinin büyümesi
- Sırt ve kas ağrısı
- Halsizlik, yorgunluk
- Yüz, kol ve bacaklarda daha yoğun deri döküntüleri
Maymun çiçeği hastalığını kızamık, su çiçeği ve çiçek hastalığından ayıran en önemli belirti lenf düğümlerindeki şişliktir. Yüksek ateşten birkaç gün sonra deride önce hafif kabarcıklar oluşur. Ardından bu kabarcıkların içi sarımsı bir sıvı ile dolar, lezyonlara dönüşür. Lezyon sayısı birkaç taneden binlerce adede kadar artabilir. Hastalık daha çok çocukları ve bağışıklık yetmezliği olan kişileri etkiler. Akciğer enfeksiyonu, beyin iltihabı, sepsis, görme kaybı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Virüs kaynaklı bir hastalık olan maymun çiçeği hastalığının tedavisi semptomlara yöneliktir. Bulaşıcılığını azaltmak ve semptomları kontrol altına almak için çiçek aşısı, antiviral ilaçlar ve aşı immün globulini (VIG) gibi yöntemlere başvurulabilir. Hastalıktan korunmak için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
- Virüs olma ihtimaline karşı başta vahşi hayvanlar olmak üzere hayvanlarla yakın temastan kaçınmak, fare gibi kemirgen hayvanların bulunabileceği alanları dezenfekte ederek kapatmak,
- Hayvan etlerini iyi pişirerek tüketmek,
- Elleri sık sık sabun ve su ile yıkamak ya da dezenfektan kullanmak,
- Hastalık riski taşıyan kişilerin havlu, tarak, yatak örtüsü gibi kişisel eşyalarına temastan kaçınmak.
Gelece sağlıkla bakmak ve herhangi bir rahatsızlığa karşı şimdiden önlem almak için Eureko Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesine hemen başvurabilirsiniz.