Masa başında çalışanlar, uzun süre hareketsiz bir şekilde çalışmak durumunda kaldıkları için fiziksel olarak bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Hareketsiz kalmak özellikle bel, boyun, omuz gibi bölgelerde tutulma ve ağrılara neden olabiliyor. Bu tür sorunları önlemenin yolu ise gün içerisinde masa başı spor hareketleri yapmaktan geçiyor. İşte masa başında oturanlar için egzersiz önerileri!

Masa Başı Çalışanlar İçin Boyun Egzersizleri

Masa başında hareketsiz biçimde uzun süre çalışanların en çok şikayet ettikleri konuların başında boyun ağrıları geliyor. Çalışırken odak kaybına neden olan ve uzun vadede yaşam kalitesini de düşüren boyun ağrısı sorunu ile baş etmek için esneme hareketlerine öncelik verebilirsiniz. Gelin günde 1 ya da 2 set halinde 5-10 kez tekrarla yapabileceğiniz basit masa başı boyun egzersizleri arasından birkaç etkili harekete göz atalım.

  • Dik bir şekilde oturun ve çeneninizi boynunuza doğru çekmeye çalışın. Böylece boynunuzda bir gerginlik hissedeceksiniz. Bu şekilde çenenizi yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirin. Bu hareketleri 10 saniye kadar sürdürün.
  • Başınızı yavaşça öne doğru eğin. Boynunuzu bir sağa bir sola doğru çevirin. Her bir harekette bir 10 saniye kadar bekleyin.
  • Başınızı önce sağa eğip 5 saniye bekledikten sonra sola yatırın.
  • Duruşunuzu dikleştirip bir elinizin avuç içi ile alnınıza doğru baskı uygulayın. Baskı esnasında başınızı dik tutarak boyun kaslarınızın direncini artırabilirsiniz.

Masa Başı Çalışanlar İçin Kol Egzersizleri

Masa başı egzersizleri yaparken kol kaslarını ve eklemleri çalıştırmaya yönelik hareketleri de unutmamak gerekiyor. Eğer belirli bir süre çalıştıktan sonra kollarınızda ağrı meydana geliyorsa yapması son derece kolay olan bir dizi egzersize yönelebilirsiniz. Kol kaslarını ve eklemleri rahatlatmak için aşağıdaki hareketleri bir önceki ile aynı set ve tekrar sayısı ile yapabilirsiniz.

  • Kollarınızı başınızı ortalayacak şekilde kaldırın ve ardından dirseklerinizi başınıza doğru bükün. Elleriniz şakalarınızdayken dirsekleriniz bir araya getirin ve sonrasında açabileceğiniz kadar açarak gerin.
  • Kollarınızı düz biçimde uzatıp kürek kemiklerinizi birbirine doğru bastırın.
  • Kolunuzu uzatın ve elinize 1 ya da 1.5 litrelik su şişesi alın. Ağırlık ile birlikte kolunuzu başınızın yüksekliğine kadar kaldırın. Bu hareketi her gün düzenli olarak 10-15 kez yaparak omuzlarınızı güçlendirip rahatlatabilirsiniz.

Masa Başı Çalışanlar İçin Karın Egzersizleri

Karın kaslarınızı çalıştırmak ve daha güçlü hale getirmek için 2 seti ve 10 tekrarı geçemeyecek şekilde şu hareketleri sırayla yapabilirsiniz:

  • Sandalyede dik pozisyonda oturup kollarınızı göğsünüzün üzerinde çapraz biçimde bağlayın..
  • Hareketin bir sonraki aşamasında, hafifçe nefes alıp karın kaslarınızı sıkın.
  • Ardından vücudunuzun üst kısmını sırasıyla sağa ve sola doğru çevirin.
  • Oturarak zıplama hareketi içinse sandalyede dik olarak otururken normal bir zıplama hareketinde olduğu gibi kollarınız ve basaklarınızı açıp kapatın.
  • Sonra kollarınızı ve bacaklarınızı hızlıca içeri-dışarı hareket ettirmeyi unutmayın.

Gündelik hayatın her anında karşılaşabileceğiniz sağlık risklerine karşı kapsamlı güvenceye sahip olmak için hemen Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası başvurunuzu tamamlayın!