Starlink’in ticari uçuşlarda yüksek hızlı internet hizmeti sunmaya başlayacağını açıklaması, ilginin bir anda 6G teknolojisine yönelmesine neden oldu. 5G’den çok yüksek veri aktarım olanağı sağlayan 6. nesil mobil iletişim teknolojisi, kullanım alanı bakımından da yenilikleri beraberinde getiriyor. 6G teknolojisi ve Li-Fi bağlantı hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar, bu yazımızın devamında sizleri bekliyor.

Li-Fi Nedir?

Li-Fi, veri aktarımı için LED ampullerde ışık üretimi için kullanılan Katı Hal Aydınlatma (SSL) sisteminden faydalanılan bir iletişim teknolojisi. Edinburgh Üniversitesi’nde akademik kariyerini sürdüren Prof. Harald Haas tarafından 2011 yılında ortaya atılan Li-Fi fikri, 6G teknolojisinin temelini oluşturuyor. Zira üst sınırları hakkında şu an için ancak öngörülerde bulunabilmesine rağmen hız bakımından 5G teknolojisine göre çok daha yüksek potansiyele sahip.

Li-Fi internet bağlantısı, verimliliğini büyük oranda VLC (Görünür Işık İletişim) teknolojisine borçlu. Zira bu teknoloji, 400 ila 800 terahertz aralığında ampulden yayılan ışığı ultra hızlı veri iletim aracına dönüştürüyor. Tabii günümüzdeki haliyle bu teknoloji, kısıtlı mesafelerde yüksek hızda internet erişimine olanak tanıyacakmış gibi duruyor. Ancak 2011 yılından bu yana Li-Fi teknolojisine ilgi duyan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Dolayısıyla 6. nesil mobil internet teknolojisinin kullanıma sunulacağı zamana kadar birçok dezavantajının ortadan kalkacağı öngörülüyor.

Li-Fi Bağlantının Avantajları Nelerdir?

Li-Fi bağlantı yöntemi, birçok avantajı beraberinde getirme potansiyeline sahip. Örneğin; LED ampuller vasıtasıyla veri transferi, günümüzdeki seçeneklere göre çok daha hızlı gerçekleştirilebilecek. Zira Lifi bağlantı sayesinde saniyede 1 gigabayt veri transfer hızına şimdiden çıkılmış durumda.

Li-Fi teknolojisi ayrıca spektrum krizine yol açan sorunlara pratik bir çözüm de getiriyor. Teknolojinin sırtını dayadığı Görünür Işık İletimi, radyo frekansı tayfı ile karşılaştırıldığında 10 bin kat daha büyük bant genişliği sunuyor. Haliyle Li-Fi, yüksek frekans bant genişliğine yönelik artan müşteri talebini karşılamak açısından en ideal çözüm niteliği taşıyor.

Li-Fi ile Wi-Fi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bağlantı hızı, lifi ve wifi teknolojileri arasındaki en önemli farkı oluşturuyor. Wi-Fi bağlantıda saniyedeki ortalama hız 150 megabayt ila 2 gigabayt arasında değişiyor. Li-Fi bağlantı ise teorik olarak Wi-Fi’dan 100 kat daha hızlı veri transferi imkanı sağlayabiliyor. Kapsama alanı açısından da iki bağlantı şekli arasında önemli bir farklılık bulunuyor. Standart donanımlar ile Wi-Fi bağlantının kapsama alanı 32 metreyken, Li-Fi’da bu mesafe 10 metre ile sınırlı. Çünkü veri aktarımı için kullanılan ışığın erişimini duvarlar ve diğer büyük boyutlu nesneler engelliyor. Hatta diğer ışık kaynakları da sinyalin daha geniş alana ulaşmasını güçleştiriyor.

Kapsama alanındaki kısıtlılığa rağmen Li-Fi bağlantı teknolojisi, uçak ve denizaltı gibi taşıtlarda yüksek hızla veri aktarımına olanak tanıyacak potansiyele sahip. Dolayısıyla standart kullanıma ek olarak bilimsel çalışmalar için de ideal bir araç niteliği taşıyor. Üstelik bu iletişim yöntemini kullanabilmek için yüksek maliyetlere katlanma zorunluluğu bulunmuyor. 6G ile uyumlu birkaç LED ampul ile Li-Fi bağlantıdan yararlanılabiliyor. Wi-Fi içinse, sizin de bildiğiniz üzere, modem ve sinyal güçlendirici dahil olmak üzere bazı donanımlara bütçe ayırmak gerekiyor.