Endüstriyel yapının önemli bir parçasını oluşturan KOBİ’ler, hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda etkili bir rekabet ortamının oluşmasını sağlar. İşsizliğin azaltılması ve yeni iş alanlarının yaratılması konusundaki katkıları sayesinde ülke ekonomisinin gelişiminde önemli rol oynar. Ancak son yıllarda dünya genelinde yaşanan ekonomik ve politik sorunlar KOBİ’lerin günlük yaşamda sıkıntılara girmesine neden olabilir. Peki, “Günlük hayatta en çok karşılaşılan KOBİ sorunları nedir?” sizler için derledik…
KOBİ Nedir?
Ülke ekonomisinin bel kemiği olarak nitelendirilen KOBİ, küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Mahallenizdeki bakkal, kırtasiye, terzi gibi işletmeler, bir başka deyişle küçük esnaflar KOBİ olarak nitelendirilebilir. Bir işletmenin KOBİ olarak nitelendirilebilmesi için öncelikle 250’den az elemana sahip olması ve yıllık mali bilançosunun 125 milyon lirayı aşmaması gerekir. KOBi işletmeleri mikro, küçük ve orta işletme olmak üzere 3 birime ayrılır.
Mikro İşletmeler: İşletme bünyesinde 10 kişiden az çalışan bulunur ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon TL’nin altındadır.
Küçük İşletmeler: Bünyesinde maksimum 50 çalışan bulunur ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 25 milyon TL’nin altındadır.
Orta İşletmeler: Bünyesinde maksimum 250 çalışan bulunur ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 125 milyon TL’nin altındadır.
Ayrıca işletmenin KOBİ olarak değerlendirilebilmesi için bir kamu kuruluşu ya da kurumun işletme hisselerinin en fazla %25’ine sahip olması gerekir.
KOBİ’lerin Günlük Hayatta Yaşadığı Sorunlar
Dengeli ve sürdürülebilir bir ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan KOBİ’ler, hem ekonomik hem de sosyal kalkınmanın güçlü bir bileşenidir. Piyasa koşullarına uyarlayabildikleri esnek yapıları sayesinde her durumda ayakta kalmayı başaran KOBİ’lerin günlük hayatta sıklıkla karşılaştığı sorunlara gelin birlikte göz atalım.
Temel İhtiyaçlardan Kaynaklı Masrafların Artması
Her geçen gün giderlere yeni kalemler eklenmesi KOBİ’lerin ayakta durmasını zorlaştırır. Üstelik bu giderlerin işletmeyi ayakta tutabilmek için gerekli olan elektrik, su, internet gibi temel ihtiyaçlar olması küçük işletmelerin omuzlarına daha fazla yük bindirir. Bu yükü azaltmak için işletmenin verimini azaltmayacak ancak giderleri de belli bir oranda azaltacak önlemler alınabilir. Kullanılmayan cihazların kapatılması, enerji tasarruflu cihazların tercih edilmesi, klima gibi yüksek enerji harcayan cihazların kullanımının azaltılması bu önlemler arasındadır.
Artan Teknolojik Harcamalar
Teknolojik gelişmelerin sürekli hız kazandığı modern dünyaya uyum sağlamak KOBİ’lerin masraf kalemlerini artırır. Teknolojiden uzak kalmak işletmelerin varlıklarını sürdürmelerini zorlaştırır. İşlerini takip etmelerini kolaylaştıracak yeni yazılımlar ve hızlı bilgisayarların satın alınması ya da çalışanların işlerini kolaylaştıracak cep telefonu, tablet gibi cihazların tedarik edilmesi işletmelerin verimliliğini artırsa da masraflarını artırır. Hem teknolojiye ayak uydurmak hem de giderleri dengelemek için gerçekten işletmenize fayda sağlayacak teknolojik harcamaları belirledikten sonra satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Küçük Giderler
İş yeri içinde çay, şeker, su gibi küçük giderler birleştiğinde KOBİ’lere yük haline gelir. Gün içinde göze görünmeyen bu harcamalar yıl sonu hesaplarında azımsanmayacak miktara ulaşır bunlara bir de ulaşım giderleri, depolama masrafları da eklendiğinde maddi kayıplar azımsanmayacak kadar çoğalır. Küçük giderlerin birikerek oluşturduğu büyük masrafları engellemek için her harcamanızın takibini yaparak gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca KOBİ’lere özel indirim ve avantajlar sunan kurumlardan toptan fiyatına alışveriş yaparak da giderlerinizin masraflarını biraz olsun azaltabilirsiniz.
İşletmenizin geleceğini güvence altına almak için Eureko Sigorta’nın İş Yeri Sigortaları arasından sizin için en uygun poliçelere başvurabilirsiniz. Ayrıca KOBİ’lere özel avantajlardan yararlanarak işletmenizi büyütürken çeşitli fırsatlar da yakalayabilirsiniz.