Son yıllarda dijital dünyada şirketleri tehdit eden unsurların başında siber saldırılar geliyor. Yeterli siber güvenlik yatırımı gerçekleştirmeyen KOBİ’ler her an siber zorbaların tehdidi altında. Kötü niyetli kişiler tarafından organize şekilde gerçekleştirilen siber saldırılar ise şirketler için hem mali kayıplar hem de itibar zedelenmesi gibi istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Yapılan araştırmalara bakıldığında dijital güvenlik sorunuyla uğraşan şirketlerin yılda yaklaşık 2 milyon dolardan fazla maddi kayba uğradığı görülüyor. Uzmanlara göre, bu tip kötü amaçlı tehditleri önlemenin pek çok yolu var. Bu yazımızda KOBİ’lerin en sık karşılaştığı siber tehditleri ve çözüm önerilerini inceledik!

Kimlik Avı Tehditleri

Kurumların karşılaştığı en büyük siber saldırı türleri arasında kimlik avı tehditleri bulunuyor. Hatta öyle ki şirketlerin %90’ı bu sorunla sık sık karşılaşıyor. Hacker’ların en çok başvurduğu bu yöntemde, üst düzey yöneticilerin e-posta hesaplarını çalarak ödeme talep etmek ve kimlik avı kampanyaları düzenlemek gibi zorbalıklar yaşanabiliyor. Kimlik avı saldırılarında asıl amaç, şirketlerin teknolojik zaaflarını kullanmak yerine çalışan insanları hedef almak. Uzmanlara göre, bu tür saldırıları önlemenin yolları arasında şirket güvenlik sistemlerinde güncel yamaların olması, sistemlerin sürekli güncellenmesi ve çalışanların eğitilmesi gibi çözümler bulunuyor.

Şifre Saldırıları

İşletmelerin sıklıkla yaşadığı sorunlar arasında şifre saldırıları da bulunuyor. Bu tehdidi oluşturan etkenler ise çalışanların güçlü olmayan ve kolay tahmin edilebilen parolalar kullanması. Pek çok şirketin tercih ettiği bulut tabanlı uygulamalarda önemli şirket içi veriler saklanıyor. Söz konusu uygulamalar için zayıf parolalar seçilmesi ya da birden fazla hesap için aynı parolaların tercih edilmesi hacker’lar tarafından veri güvenliğinin ihlal edilmesiyle sonuçlanabiliyor. Bu saldırıları etkisiz hale getirmek için parolaları güçlü hale getirmek ve Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama çözümlerine yatırım yapmak önemli.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Günümüzün en büyük sorunlarından olan dijital güvenlik zafiyeti olan kötü amaçlı yazılımlar, siber zorbaların verileri çalmak veya yok etmek için kullandığı Truva atı ve virüs gibi tehditleri içeriyor. Bu tip kötü yazılım türleri ise web sitesi yüklemeleri, istenmeyen posta bağlantıları, link tıklamaları ve diğer virüslü cihazlarla etkileşim yoluyla şirketleri tehdit ediyor. Bunların sonucu olarak ticari banka hesaplarınızda veya ticari kredi kartlarınızda oluşabilecek siber kaynaklı hırsızlıklar ile karşılaşılabiliyor. Şirket içi cihazları bu tarz yazılımlara karşı korumak için web güvenliği ve uç nokta koruma çözümleri kullanmak şart.

Üçüncü Kişiler Tarafından Gelebilecek Tehlikeler

Teknolojinin yaygınlaşması ve gelişmesi ile birlikte günlük hayatımızın kolaylaştığını deneyimlerken bir yandan da dış tehlikelere açık hale gelebiliyoruz. Bir çoğumuzun kullandığı ya da sık sık duyduğumuz NFC kart teknolojisi ile artık alışverişlerimizi daha hızlı ve kolay yapabiliyor durumdayız. Ancak, bunun kötü niyetli kişiler tarafından yetkisiz kullanılması sonucu istenmeyen durumlar ile de karşı karşıya kalabileceğimizin de farkında olmamız gerekiyor.

Siz de iş yerinizde gerçekleşecek siber saldırılara karşı şirket verilerini güvence altına almak için Eureko Sigorta’nın KOBİ Siber Güvenlik Sigortası Hakkında Bilgi Al! | Sigorta | Eureko Sigorta  paket tekliflerini inceleyebilir, işletmenizi oluşabilecek her türlü finansal zarara karşı koruyabilirsiniz.