KOBİ’ler kimi zaman deneyim eksikliğinden bazen de finansman açığından dolayı büyüme potansiyellerini tam olarak ortaya koyamayabilir. Girişimin başarısız olma ihtimalini güçlendiren bu tarz durumlardan uzak kalmanın yolu ise bir melek yatırımcı ile işbirliği yapmaktan geçiyor.

Melek Yatırımcı Kime Denir?

Melek yatırımcı terimi; kişisel varlıklarını, sektörel bilgi ve birikimlerini girişimlere aktaran gerçek kişiler tanımlamak için kullanılır. Resmi olarak “Bireysel Katılım Yatırımcısı” unvanını taşıyan bu kişiler, özellikle finansman eksiği ve yüksek risk faktörleri nedeniyle başlangıç aşamasında tıkanıp kalan girişimler için yol gösterici konumda yer alır.

Melek yatırımcılar, genelde yatırım portföylerini genişletmek veya sadece hobi amaçlı olarak start-up’lara destek sağlama eğilimindedir. Bireysel katılım yatırımcısı, destek sağladığı girişimden öz sermaye hissesi ya da gelir payı alabilir. Türkiye’de bu pay, %8 ila %20 aralığında değişmektedir. İlk aşamadan itibaren destekledikleri şirketle kendilerini ilişkilendiren melek yatırımcılar, geçmişteki mesleki faaliyetlerinden elde ettikleri deneyimle danışman rolü üstlenebilir.

Girişimciler İçin Melek Yatırımcılar Neden Önemlidir?

Melek yatırımcılar, kurdukları işin ilerlemesinde finansal sorunlar yaşayan girişimciler için önemli bir kaynak konumunda yer alır. Zira bu unvanı taşıyan kişiler, şahsi portföylerinin %5 ila %10 kadarını melek yatırımlara ayırır. Bireysel katılım yatırımcıları, yatırım turunun ilk aşamalarından itibaren deneyim sahibi oldukları sektördeki yeni girişimlere ilgi göstermeye meyillidir. Böyle bir hareket tarzı benimsemelerinin altında yatan en önemli sebepse yeni yatırımlarla kar elde etme arzularının son derece yüksek olmasıdır.

Bir bireysel yatırım katılımcısının girişime dahil olması, şirketi kuran kişi veya kişiler için elde etmesi epey zaman alacak sektörel deneyimden yararlanma anlamına gelir. Herhangi bir konu özelinde strateji belirlenirken melek yatırımcılar proaktif yaklaşım sergileyerek neler yapılması gerektiği konusunda bilgi paylaşımında bulunabilir. Böylece girişimi büyütme hedefi doğrultusunda gerçekleştirilecek hamlelerin başarı olasılıkları kayda değer oranda artabilir.

Melek Yatırımcılar Nasıl Bulunur?

Girişiminizi çok daha başarılı hale getirmek amacıyla melek yatırımcı bulmak için farklı yöntemleri benimseyebilirsiniz. Örneğin; sektörel etkinliklere katılarak deneyim sahibi kişilerle tanışabilir ve güçlü bir ağ kurabilirsiniz. Alternatif olarak KOSGEB melek yatırımcı gibi programlara başvuruda bulunabilirsiniz. Resmi kurumların yanı sıra çeşitli özel kuruluşlar da belirli aralıklarla KOBİ’lerin büyümelerine yardımcı olmak için yatırım programları başlatırlar.

İşinize finansman desteği sağlayacak bir yatırımcı bulmak için online platformlara katılmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca melek yatırımcı ağı vazifesi gören kitle fonlama platformlarına üye olabilirsiniz. İşiniz için tam da hedeflediğiniz özelliklere ve finansal güce sahip melek yatırımcıya ulaşmak için kuluçka merkezleri ya da iş hızlandırıcıları ile çalışmayı tercih edebilirsiniz.

Büyük bir azimle kurduğunuz ve büyütmeye çalıştığınız işletmenizi Eureko İş Yeri Sigortaları ile türlü risklere karşı güvence altına alabilirsiniz!

Melek Yatırımcı Hakkında Merak Edilenler

Melek yatırımcı nasıl bulabilirim?

İşletmenizi büyütme hedefinize en doğru katkıyı sağlayacak melek yatırımcıyı bulmak için çeşitli mesleki ağlara dahil olabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda kullanabileceğiniz birçok online kaynak mevcut.

Melek yatırımcı yüzde kaç alır?

Melek yatırımcı, girişime %8 ila %20 arasında değişen oranlarla dahil olur.

Melek yatırımcı işleyişi nedir?

Melek yatırımcılar, girişimleri finansal açıdan desteklerken mesleki deneyimleri ile doğru adımları atmalarına yardımcı olur. Bu kişiler, genelde yeni kurulan ve hızlı büyüme potansiyeline sahip girişimlere katkı sağlama eğilimindedir.

Melek ağı nedir?

Tam adı melek yatırım ağı olan bu tür oluşumlar, tüzel kişiliğe sahiptir. Bu ağlar bünyesinde T.C. Hazine Müsteşarlığı lisanslı melek yatırımcılar barındırır.