KOBİ’ler Türkiye’deki ticari hayatın merkezinde yer alıyor. Üstelik hem kendilerini hem de çevreyi güçlendirmek için yapabilecekleri birçok sürdürülebilirlik hareketi bulunuyor. Peki, nedir bu çevreyi güçlendirecek sürdürülebilirlik hareketleri? Gelin, birlikte öğrenelim.

Yeşil Teknolojileri Benimseyip Kullanmak

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, enerji verimliliği sağlayan yeşil teknolojileri benimseyerek sürdürülebilirliğe doğrudan katkı yapabiliyor. Üstelik bunu yapmak, göründüğü kadar zor değil. Örneğin; elektrik ihtiyacınızı karşılamak için güneş panellerinden veya rüzgar türbinlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece işletmenizde fosil yakıtlarla üretilen elektrik kullanımına son verebilirsiniz.

Yeşil teknolojileri benimsemeye yönelik rotanızda ilerlerken atık yönetimi ile ilgili politikalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Faaliyetleriniz esnasında kullandığını bazı araç ve gereçleri geri dönüşüme tabi tutabilirsiniz. Benzer şekilde su tüketiminizi azaltmak için sensörlü batarya kullanmaya başlayabilirsiniz.

Enerji Tasarrufuna Yönelik Önlemler Almak

Sürdürülebilirlik hareketlerinin odağında, karbon ayak izinin azaltılması yer alıyor. KOBİ’ler için bu hedefe ulaşmanın en pratik yolu ise enerji tasarrufuna yönelmekten geçiyor. Siz de işletmenizde bu yönde adımlar atmak isterseniz şunları yapabilirsiniz:

  • Klasik aydınlatma sistemlerini, enerji tasarruflular ile değiştirebilirsiniz. LED ve CFL sistemlere geçiş yapmak, elektrik kullanımınızı ciddi biçimde azaltabiliyor.
  • Düşük enerji tüketimi için akıllı prizlere geçiş yapabilirsiniz. Yeni nesil prizler, kullanılmayan cihazlara giden gücü keserek gereksiz sarfiyatın önüne geçebiliyor.
  • Ofis ve çalışma alanlarına programlanabilir termostatlar yerleştirebilirsiniz. Akıllı termostatlar, işletmenizin doluluk durumuna ve saate göre ısıtma ve soğutma ayarlarını optimize edebiliyor.

Atıkları Azaltmak ve Geri Dönüşümü Teşvik Etmek

Sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda işletmeniz için bir hareket planı oluştururken atıkları azaltacak önlemler almaya odaklanabilirsiniz. Peki, bir KOBİ atıklarını nasıl azaltabilir? Bu amaç doğrultusunda ilk olarak atık yönetimi planı oluşturabilirsiniz. Planınızı uygularken ambalaj atıklarını azaltacak önlemler alabilir, mevcut atıkları kategorilerine göre depolayarak geri dönüşüm sürecinden geçmelerini sağlayabilirsiniz.

Atıkları azaltma hedefinizi gerçekleştirirken bir yandan da dijital dönüşüm için gerekli adımları atabilirsiniz. Bu sayede işletmenizdeki kağıt tüketimini kayda değer oranda azaltabilirsiniz. Hatta operasyonel hızınızı üst seviyelere çıkartıp kısa sürede daha fazla işi tamamlayabilirsiniz. İşinizi dijitale taşımanın beraberinde getireceği risklere karşı ise KOBİ siber güvenlik sigortası gibi önlemlere başvurabilirsiniz.

Sürdürülebilirlik Odaklı Tedarik Zinciri Oluşturmak

Sürdürülebilir girişimcilik kapsamında tedarik zincirinizde sizin gibi yeşil teknolojileri benimseyen şirketlere yer verebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu, yerel pazardaki satıcılara odaklanmaktan geçiyor. Böylece karşılıklı olarak karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Dahası yerel pazarın güçlenmesine doğrudan katkı sağlayabilirsiniz.

Tedarik zincirinizi oluştururken ayrıca etik iş yaklaşımını benimseyen işletmelerle ticaret yapmaya ağırlık verebilirsiniz. Bu sayede yalnızca çevresel açıdan sürdürülebilirliği sağlamakla kalmayıp çalışanlara adil davranılmasını teşvik edebilirsiniz.

KOBİ’ler ve Sürdürülebilirlik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

KOBİ’ler için sürdürülebilirlik uygulamalarının faydaları nelerdir?

Sürdürülebilirlik uygulamaları, üretim maliyetlerinin düşmesi ve verimlilik artışı avantajlarını beraberinde getirir. Uygulamalar vasıtasıyla hem çalışanların hem de ürün/hizmet arayışındakilerin tercih ettikleri bir işletme haline gelebilirsiniz.

KOBİ’ler sürdürülebilirliğe nasıl katkıda bulunabilir?

KOBİ’ler sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için enerji, su ve kırtasiye harcamalarını azaltacak önlemler alabilir. Ayrıca paketleme başta olmak üzere temel operasyonel süreçlerde geri dönüştürülebilir ürünler kullanıp etkin atık yönetimi politikalarını benimseyebilirsiniz.

KOBİ’ler için sürdürülebilirlik uygulamaları nasıl uygulanabilir?

Sürdürülebilirlik uygulamaları, stratejik yol haritasına bağlı kalınarak kademeli olarak hayata geçirilebilir.