Bilişim teknolojileri, KOBİ’ler için temel maliyet kalemleri arasında önemli bir yere sahip. Bulut bilişim ise yüksek maliyetli bu ihtiyaca yönelik en dikkat çekici çözüm niteliği taşıyor. Gelin bulut bilişim nedir, ne işe yarar, hangi sektörlerde kullanılır detaylıca inceleyelim.
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut sistemi, basitçe bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu tür sistemlere yönelen işletmeler, kaynak yönetimi konusunda çok daha esnek politikalar yürütebilir. Bulut teknolojisine yönelmek aynı zamanda sunucu barındırma, bakım, uygulama dağıtımı, ağ kurulumu gibi konularda dahili çözümler üretme zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Bulut Bilişim Türleri Hangileridir?
Her işletmenin bilgi işlem gereksinimi farklıdır. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılamak üzere geliştirilen bulut çözümleri de kendi içerisinde 3 değişik türe ayrılır. Bunlar:

  1. Genel Bulut
    Genel bulut hizmetleri, üçüncü taraf konumundaki hizmet sağlayıcılar tarafından işletilir. Donanım ve yazılım dahil olmak üzere tüm altyapı hizmetlerinden sağlayıcı sorumludur.
  2. Özel Bulut
    Özel bulut, adından da anlaşılabileceği üzere tek bir işletmenin kullanımı için tasarlanan hizmet türüdür. Söz konusu bulut teknolojisi türünde, tüm hizmetler ve altyapı özel ağ aracılığıyla sağlanır.
  3. Hibrit Bulut
    Hibrit bulut, genel ve özel sistemlerini en iyi özelliklerini bünyesinde barındırır. Haliyle bu tür bir hizmete yönelen işletmeler, ekstra esneklik ve dağıtım seçeneği avantajlarını yakalar.
    Hizmet Çeşitleri Nelerdir?
    Altyapısal farklılıklara ek olarak bulut teknolojisini hizmet çeşitleri açısından da farklı kategorilere ayırabilmek mümkündür.
    IaaS
    Açılımı “hizmet olarak altyapı” olan bu bulut servisi çeşidi, genelde kullandıkça öde mantığı ile işletmelerin tercihine sunulur. Şirketler, BT altyapılarını kendi ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayıcıdan kiralayabilir.
    PaaS
    PaaS olarak bilinen platform servisleri; yazılım uygulamaları geliştirmek, test etmek ve teslim sonrası yönetim gibi ihtiyaçların karşılanması konusunda eşsizdir. Bu hizmet türünde odaklanılan konu geliştiricilerin tüm ihtiyaçlarını bulut üzerinden sağlamaktır.
    SaaS
    SaaS’ın açılımı ise hizmet olarak yazılım servisidir. Kullanım amacı, abonelik sistemi ile uygulamaların kullanıcılara dağıtımıdır. Bu iş için gerekli tüm yönetim süreçlerinin devamlılığını sağlamak servis sağlayıcının görevidir.
    Sunucusuz Mimari
    Sunucusuz mimarilerin temelini hizmet olarak platform servisleri oluşturur. Ölçeklenebilirliği yüksek düzeyde olan bu hizmet türü olay odaklıdır. Yani kaynak kullanımı yalnızca belirli bir işlevin tetiklenmesi ile ilişkilidir.
    Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?
    Bulut teknolojisi avantajları şu şekilde sıralanabilir:
    ● Bulut çözümlerine yönelmek, işletmelerin bilişim teknolojileri maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olur.
    ● Anlık olarak ihtiyaç duyulan büyük çaplı bilgi işlem kaynaklarına kısa sürede ulaşabilmek mümkün hale gelir.
    ● İşletme bünyesindeki BT ekibi, bakım ve güncelleme gibi rutin görevlerle uğraşmadan daha verimli çalışabilir.
    ● Devamlı güncellenen altyapı sayesinde güncel sanal tehlikelerden etkilenmeden BT süreçlerinizi devam ettirebilirsiniz. “KOBİ’lerin En Sık Karşılaştığı Siber Güvenlik Sorunları” içeriğimize göz atarak sanal tehlikeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
    ● Bulut teknolojisi mekana bağımlı olmadan çalışmayı mümkün kılar.
    Bulut Bilişim Hangi Sektörlerde Kullanılır?
    Bulut çözümleri, nternetten çeşitli ihtiyaçlarınızı giderirken sıkça karşınıza çıkacaktır. Örneğin; e-posta hizmeti sunan hizmet sağlayıcılar, en yaygın kullanıma sahip bulut çözümleridir. Benzer bir ifadeyi film, dizi ve müzik servisleri için de kullanabilmek mümkündür. Bulut teknolojisi, devlet kurumlarından sağlık hizmeti sunan işletmelere, okullardan sivil toplum örgütlerine kadar birçok farklı sektörden organizasyon tarafından da benimsenmiş haldedir.
    Bulut Bilişim Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
    Bulut bilişim örnekleri nelerdir?
    Google Cloud, Microsoft Azure, Amazon Web Servisleri ve iCloud; “Bulut bilişim nedir?” sorusu yanıtlanırken verilebilecek en ideal örneklerdir.
    Bulut bilişimin dezavantajları nelerdir?
    Şu anki haliyle bulut bilişimin bariz bir dezavantajından söz edebilmek mümkün değildir. Yine de hizmet alımı esnasında kaliteli ve deneyimli bir servis sağlayıcıya yönelmekte fayda vardır.
    Bulut bilişim güvenilir mi?
    Çoğu bulut sağlayıcı, işletmelere sunduğu hizmetlerin güvenlik seviyelerini optimum seviyede tutmaya gayret eder. Dolayısıyla bulut bilişim güvenilir bir çözüm olarak öne çıkar.
    Bulut bilişimin temel özellikleri nelerdir?
    Bulut bilişime özgü temel özellikler; isteğe bağlı self servisler, geniş ağ erişimi ve kaynak havuzu, düşük maliyet, yüksek güvenlik seviyesi, ölçeklenebilirlik, esneklik olarak sıralanabilir.