Klasik bilgisayardan farklı bir işleyişe sahip olan kuantum bilgisayar, yapay zeka teknolojilerinin de gelişmesi ile adından çok daha fazla söz ettirmeye başladı. Peki, kuantum bilgisayar nedir, kuantum bilgisayar özellikleri nelerdir? Yazımızı okumaya devam ederek kuantum bilgisayarlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kuantum Bilgisayar Nedir?

Veri depolamak, hesaplamadan sorun çözümüne çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için kuantum fiziğinden yararlanan bilgisayar çeşitleri, kuantum bilgisayar olarak adlandırılır. Kuantum fiziği ile işlem yapması bu bilgisayarları çok daha özel ve üst düzey bir konuma taşır. Kuantım bilgisayarların çalışma prensibi, klasik fizik ile açıklanamaz.

Kuantum Bilgisayar Nasıl Çalışır?

Kuantum bilgisayarları çalıştırmak için elektron veya foton gibi atom altı parçacıkları olan kubitler kullanılır. Bu kubitlerin kuantum özellikleri bulunmaktadır. Kubitleri hem oluşturmak hem de yönetip çalıştırmak için yüksek mühendislik bilgisi gerekir.

Kuantum bilgisayarlar ile yaygın olarak kullanılan şifreleme şemaları rahatlıkla kırabiliri fiziksel simülasyonlar hazırlanabilir. Klasik bir bilgisayar, kuantum bilgisayarlar ile kimi zaman aynı işlemleri yapabilse de işlemin tamamlanma süresi oldukça farklılık gösterir. Kuantum bilgisayarların işlem tamamlama hızı, klasik bilgsayarlardan çok daha üstündür.

Kuantum Bilgisayarlar Ne İçin Kullanılabilir?

Günlük hayatta, sıradan işler için kuantum bilgisayar kullanmak çok mümkün değildir. IBM, Google ve Rigetti gibi güçlü markaların ürettiği kuantum bilgisayarlar, kuantum hesaplamanın kullanılacağı pek çok alanda tercih edilebilir. İşte kuantum bilgisayarların kullanılabileceği alanlar:

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi (ML)

Kuantum bilgisayarlar, sorunların çözümlerini eşzamanlı şekilde hesaplayabilir. Bu da yapay zeka ve onun bir alt kümesi olarak kullanılan makine öğrenimini geliştirmek için oldukça işlevsel bir özelliktir. Farklı sektörde pek çok lider markanın, hem işlerini kolaylaştırmak hem de müşterilerine benzersiz ürünler sunmak için kullandığı yapay zeka ve makine öğrenimi için kuantum bilgisayarlar kullanılabilir.

Finansal Modelleme

Kuantum bilgisayarlar, modelleme teknolojilerini uygulamak için de oldukça verimlidir. Finans kuruluşlarının, yatırımlarının ve menkul kıymetlerinin işleyişini  geniş ölçekte daha iyi modellemek için kuantum bilgisayarları kullanabilir. Bu sayede risk durumlarını azaltıp küresel finansal ekonominin eğilimlerini ve hareketlerini daha iyi anlayabilirler.

Siber Güvenlik

Kuantum hesaplama, gizlilik ve şifreleme süreçlerinde de oldukça etkili sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor. Siber güvenlik alanında oldukça önemli olan bu iki durumu sağlamak için kuantum bilgisayarlardan destek alınabilir.

Rota ve Trafik Optimizasyonu

Tedarik zinciri lojistiği, taşımacılık gibi sektörler için en önemli adımlardan biri optimum rotanın planlanmasıdır. Taşıma esnasında havanın değişiminden trafiğin durumuna kadar pek çok etken, süreci olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Kuantum bilgisayarlar, tüm araç filosunun yolculuk durumunu eşzamanlı olarak kontrol edip verilerini işleyebilir, her bir araç için en uygun rotayı belirleyerek sürecin en hızlı şekilde tamamlanmasına destek olabilir.

Üretim

Üretim alanında daha gerçekçi ve doğru prototiplemenin sağlanması için kuantum bilgisayarlardan yararlanılabilir. Bu bilgisayarlar hem uzun test sürelerinin kısalmasına hem de maliyetin azalmasına destek olabilir.

Kuantum bilgisayarlar dışında pek çok teknolojik gelişme hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz. E-atık geri dönüşümü, elektrikli otomobiller ve yapay zeka gibi farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.