Kış mevsiminin zorlu hava şartları, araçların bazı kısımlarında yıpranmaya sebep olabiliyor. Bu nedenle ilkbahara girerken herhangi bir sorun yaşamamak amacıyla araçları kapsamlı bir bakım sürecinden geçirmek gerekiyor. İşte bahar oto bakım sürecinde size yol gösterecek ipuçları.

Bahar Bakımına Lastiklerden Başlayın

Kış lastikleri yapıları gereği ısınan hava ile birlikte daha düşük yol tutuş performansı sergiler.

Sürücü ve yolcu güvenliğini olumsuz etkileyen böyle bir durumdan kaçınmak için ilkbahar bakımına lastik değişimiyle başlayabilirsiniz. Eğer aracınızda dört mevsim lastik kullanıyorsanız, değişime gerek yok. Ancak lastiklerin yanaklarında ve dişlerinde aşınma olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Zira aşınmış lastikler de aracın kontrolünü ve fren mesafesini negatif yönde etkileyebilir.

Filtreler Mutlaka Kontrol Edilmeli

İlkbahar araç bakım sürecinde lastiklerin ardından mutlaka filtreler kontrol edilmelidir. Bu kapsamda ilk olarak hava filtresinin durumu gözden geçirilmeli ve gerekliyse temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Daha sonra ise yağ filtresi için aynı adımlar takip edilmelidir. Tabii bahar bakımının bu aşamasında klimanın polen filtresi de unutulmamalıdır. Tıkalı filtre işlevini yerine getiremeyeceği için zararlı partikülleri temizlemekte yetersiz kalabilir. Dolayısıyla bünyeleri bahar alerjisine yatkın kişiler araçta yolculuk ederken sorun yaşayabilir.

Aracın Yağlarına da Bakılmalı

Yağ değişimi, kış bakım rutinin önemli bir parçasıdır. Ancak zorlu yol ve hava koşullarının yıpratıcı etkisi nedeniyle bahar araba bakım sürecinde de tekrarlanmasında fayda vardır. Zira yükselen hava sıcaklıkları ile birlikte yağlar özelliklerini kaybederek işlevlerini yerine getiremeyebilir. Motor ve hidrolik yağları ile birlikte mutlaka silecek suyuna da bakılmalıdır. Eğer eksik varsa tamamlanmalıdır.

Motorun Durumu Gözden Geçirilmeli

Hazır yağ ve sıvı kontrolü için motor kapağı açılmışken bu bölümdeki diğer hareketli parçaların durumunu gözden geçirmekte fayda var. Bu kapsamda ilk olarak akünün durumu kontrol edilebilir. Daha sonraysa V kayışı ve bujiler elden geçirilebilir. Eğer fiziksel hasarlar veya bozulmalar söz konusuysa güvenli bir sürüş deneyimi için bu parçaların mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Aracınızla keyifli bir sürüş deneyimi yaşamanızın önüne geçebilecek beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak için hemen Eureko Kasko Sigortası tekliflerini inceleyin!

Araç Bakımı Hakkında Merak Edilenler

Arabanın rutin bakımları nelerdir?

Rutin bakım sürecinde motor yağı, filtreler, lastikler, akü, ateşleme bujisi, fren ve aydınlatma sistemleri kontrol edilir. Gerekli hallerde eklemeler ve değişim işlemleri yapılır.

Araçta günlük bakımda neler kontrol edilmelidir?

Günlük bakım esnasında lastiklerin durumu, kontak açıldıktan sonra ikaz lambaları, aynalar, far ve diğer elektrik sistemleri, havalandırma mazgalları, egzoz girişi kontrol edilmelidir. Hava yağmurluysa sileceklerin kontrol edilmesinde de fayda vardır. Camlar ve farlar, araç temizlik seti vasıtasıyla kirden arındırılmalıdır.