2008 yılında yürürlüğe giren kaza tespit tutanağı uygulaması, maddi hasarlı trafik kazalarının sigorta şirketlerine hızlıca raporlanabilmesini sağlar. Ancak tutanağın işleme alınabilmesi için eksiksiz biçimde doldurulması gerekir. Tutanağın hangi durumlarda ve nasıl doldurulması gerektiği ile ilgili detayları bu yazı aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulur?
Tutanak, kaza nedeniyle ortaya çıkan maddi hasar gibi sorunların emniyet güçlerine haber vermeye gerek kalmadan çözüme kavuşturulabilmesi için düzenlenir. Matbu formun doldurulabilmesi için şu şartlara ihtiyaç duyulur:
- Sürücülerin 18 yaşından büyük olmaları
- Kazaya karışan tarafların ehliyetlerinin bulunması
- Tüm sürücülerin akıl sağlıklarının yerinde olması
- Araçlardan en az birinde, maddi hasar meydana gelmesi
- Kaza sonucu bedensel yaralanma, ölüm gibi durumların olmaması
- Sürücülerin, tutanakta yer alan bilgiler konusunda anlaşmaya varabilmeleri
- Kazaya karışan araçların geçerli sigortalarının olması
- Kazada herhangi bir kamu malının zarar görmemesi
Kaza Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Araç kaza tutanağı, çeşitli bilgilerin girildiği 12 alan içerir. Bu alanları, doldurmak için aşağıda sıralanan adımları takip edebilirsiniz.
- 1 ve 2 numaralı alanlara, kazanın meydana geldiği tarih, saat ve adres bilgisi yazılır.
- 3 numaralı alana, varsa kazayı gören tanıklarının isimleri, açık adresleri ve iletişim bilgilerini yazabilirsiniz.
- 4,5 ve 6 numaralı alanlar, kazaya karışan taraflara ve araçlara ait bilgilere ayrılmıştır. Bu alanlara sırasıyla sürücü, araç ve trafik sigortası poliçesi bilgilerinin eksiksiz yazılması gerekir.
- 7 numaralı alandaki kutucuklar işaretlenerek kazada kusurun kime ait olduğu gibi noktalar belirtilebilir. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Ancak değerlendirme sürecinin hız kazanması için önemlidir.
- 8 numaralı alan, kazaya karışan sürücülerden herhangi bir yabancı uyrukluysa doldurulur.
- 9 numaralı alana, aracın ilk darbe aldığı yeri işaretleyebilirsiniz.
- 10 numaralı alan, çarpışmanın gerçekleştiği yer ve an ile ilgili taslağın çizimine ayrılmıştır. Bu alanda cadde ve sokak ismi, aracın gittiği yön, yol çizgileri belirtilmelidir. Ayrıca araçlar “A” ve “B” şeklinde işaretlenmelidir.
- 11 numaralı alanda, varsa kaza ile ilgili görüşlerinize yer verebilirsiniz.
- 12 numaralı alan ise imza kutucuklarını içerir. Tutanağın işleme alınabilmesi için kazaya karışan tarafların imzalarının eksiksiz olması şarttır.
Aracınızda en az bir nüsha kaza tutanağı örneği bulundurmanızda fayda vardır. Eğer yoksa yetkili servisler, sigorta acenteleri veya çeşitli online kanallar aracılığıyla formu temin edebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz Etme
Kaza sonrası eksiksiz biçimde doldurulan ve imzalanan tutanaklar, sigorta şirketlerinin hasar departmanlarına iletilir. Sigorta şirketlerinin, kendilerine iletildiği tarihten en geç bir iş günü sonuna kadar tutanağı ile kaza görsellerini Sigorta ve Gözetim Merkezi’ne (SGM) göndermeleri gerekir. Elektronik ortamda yapılan sisteme giriş işlemini takip eden 3 iş günü içerisinde sigorta şirketleri kusur değerlendirmelerini yapar. Değerlendirme sonucunda şirketler arasında mutabakat sağlanırsa, dosya sonuçlandırılır.
3 iş günü içerisinde mutabakat sağlanamazsa, tutanağı içeren dosya Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir. Komisyon, 3 iş günü dâhilinde değerlendirme yaparak dosyaya yönelik kararını sonuca bağlar. Dosya sonucu, sigortalılara SMS veya e-posta yoluyla bildirilir. Sigortalılar, kusur oranlarını SGM’ye ait web sitesindeki “Hizmetler” menüsü altındaki “Kaza raporu sorgulama ve İtiraz” bölümünden öğrenebilir. Konuya ilişkin itirazlarını ise ek belgeler ile birlikte 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine yapabilirler.
Aracınızı, trafikte karşılaşabileceğiniz tüm risklere karşı güvence altına almak için hemen Eureko aracılığıyla Zorunlu Trafik Sigortası’na başvurun!