Akıllı telefon teknolojisi son hızla gelişmeye devam ediyor. Uzun süre ekran boyutlarındaki ve kamera çözünürlüklerindeki artışla sık sık gündeme gelen akıllı telefonların bazıları katlanabilme özellikleri ile kullanıcıların dikkatini çekiyor. Peki, katlanabilir telefon nedir ve kullanıcılara hangi gibi avantajları sağlar? Bu yazının devamında, her iki soruya dair bilmeniz gereken tüm detayları bulabilirsiniz.

Katlanabilen Telefon Nedir?

Katlanan telefon, ekranı dikey ya da yatay doğrultuda ikiye bükülebilen modeller için kullanılan genel isimdir. Son yıllarda adından sıkça söz ettirse de katlanır cep telefonu fikri aslında çok daha eskidir. Katlanabilen bir telefon yapma düşüncesinin kökenleri 2000’li yılların başlarında ortaya çıktı. Ancak bu fikrin kullanıcıların tercihine sunulabilecek somut bir cihaz haline dönüştürülmesi için yaklaşık 18 yılın geçmesi gerekti.

Katlanır cep telefonu modelleri, günümüzde iki ana tasarım fikrine bağlı kalınarak üretilir. Bunlardan ilki, 1990’lı yıllarda ortaya çıkan menteşeli ekran tasarımının geliştirilmiş versiyonudur. Microsoft’un da tercih ettiği bu tasarımda, dikey konumda iki ekran kullanılır. Telefona katlanabilme özelliği kazandıran menteşeler tam açıldıklarında, ekranlar birbirine yaslanarak tek parça gibi gözükür.

Samsung’un öncüsü olduğu ikinci tasarım fikrinin özünü ise OLED ekran teknolojisi oluşturur. İlk olarak 2000’li yılların başlarında televizyonlarda kullanılan bu teknoloji için tercih edilen malzeme son derece esnektir. Dolayısıyla ekran istenilen biçimde kolayca katlanabilir. Üstelik dayanıklılık açısından da üst düzey profile sahip olduğundan kırılma ya da çatlama olasılığı yok denecek kadar azdır.

Katlanabilir Ekran Nedir? Özellikleri Nelerdir?

2008 yılında Nokia’nın tanıttığı tasarım konsepti ile ilk defa fiziksel görünüm kazanan katlanır dokunmatik telefon ekranı, LCD’den %30 oranında daha hafif ve ince OLED’lerden üretilmiştir. Akıllı telefon üreticisi markalar, OLED tercihi ile ekran boyutundan feragat etmeden işlevselliği yüksek modeller üretebilme imkanına kavuşur. Haliyle bu durum, başta taşınabilirlik olmak üzere birçok açından kullanıcılar için de avantaj sağlar.

Katlanabilir cep telefonu modellerinde kullanılan OLED ekranlar, 5 katmandan oluşur. En alttaki katman, poliimid isimli bir tür polimer plastikten meydana gelir. Poliimid, esnek ve yalıtkan olmasının yanı sıra yüksek dayanıklılığa sahiptir. Aynı zamanda termal stabilite açısından da gereksinimleri fazlasıyla karşılar. Poliimid katmanın hemen üstünde, TFT ya da dilimizdeki adıyla İnce Film Transistör tabaka yer alır. Her piksele dağılacak güç, TFT tabakası vasıtasıyla kontrol edilir. Böylece LCD’ye göre çok daha yüksek kontrast oranları, daha az enerji harcanarak yakalanabilir.

Katlanır dokunmatik telefon ekranının orta kısmında, teknolojiye adını veren OLED katmanı bulunur. OLED katmanı; birer katot ve anot ile bunların arasına sıkıştırılmış organik ışık yayan malzeme tabakaları dahil olmak üzere birkaç alt katmandan oluşur. OLED katmanındaki her piksel, alt tabakalardan aldığı güç miktarını değiştirerek belirli bir renk ve parlaklığa ulaşır. Bu sayede ekranda gördüğümüz görüntünün oluşur. OLED’in üstündeki son katmanın görev ise diğer ekran bileşenlerini korumaktır. Bu nedenle örtü katmanı adıyla da anılır. Koruyucu katmanın üretiminde ağırlıklı olarak poliimid kullanılır. Ancak bazı modellerde, koruyucu katman olarak ultra ince cama yer verilir.

Neden Katlanabilir Telefon?

Katlanabilir telefon modelleri, kullanıcılarına üretici markaların uzun yıllardır üzerinde çalıştığı çoklu işlem avantajını çok daha net biçimde sunar. Örneğin; bir ekranda mesajlaşma uygulaması aracılığıyla arkadaşlarla iletişim kurup diğer ekrandan video izleyebilmek mümkündür. Sosyalleşme açısından çok daha üst düzey deneyimler yaşanabilmesini mümkün kılan bu avantaj, kullanıcıların çalışırken çok daha verimli olmalarına da olanak tanır.

Taşıma kolaylığı, katlanan telefon modeli kullanmanın beraberinde getirdiği bir diğer önemli avantajdır. Standart tipteki akıllı telefonları cepte taşımak giderek zorlaşırken katlanan modelle için tam tersi durum söz konusudur. Fonksiyonel tasarımı ile dikkat çeken katlanır cep telefonlarını tam ekran haline getirdiğinizde normalde tablet için üretilen tüm uygulamaları rahatça kullanabilirsiniz.