İstanbul, pek çok yönüyle ziyaretçilerine keyifli deneyimler yaşatan kadim bir şehir. Söz konusu gastronomi olunca da durum pek değişmiyor. İşte, uzun süre hafızalarınızda yer edecek deneyimler yaşayabileceğiniz İstanbul’un en sevilen nostaljik lezzet durakları:

Kanaat Lokantası

İstanbul’un en sevilen nostaljik lezzet durakları listemizin ilk sırasında, gastronomi tutkunlarının Üsküdar’a sıkça uğramasına neden olan Kanaat Lokantası bulunuyor. İyi bir esnaf lokantası deneyimi yaşamak isteyenler için ideal Kanaat, 1933’ten beri faaliyet gösteriyor. Lokantanın menüsü oldukça zengin. Zeytinyağlılardan et yemeklerine kadar birçok seçenek arasından tercihte bulunmak bazen epey zor olabiliyor. Üstelik tatlıları da en az yemekleri kadar lezzetli.

Pandeli Lokantası

Gastronomi meraklılarının keyifli deneyimler yaşayabilecekleri İstanbul nostaljik yerler listemizde şimdiki durağımız, Pandeli Lokantası. Mısır Çarşısı’nı merkezine alan bir gezi programı hazırlamayı düşünüyorsanız ziyaret edilecek mekanlar listenize Pandeli Lokantası’nı eklemeyi sakın unutmayın. Girişinden itibaren konuklarına farklı bir deneyime sürükleyen tarihi restoran, faaliyet gösterdiği uzun yıllar boyunca birçok yabancı ünlüyü ağırlamış. Mustafa Kemal Atatürk de Pandeli’yi sık sık ziyaret edenler arasında. Mekanın odun fırınında hazırlanan yemekleri oldukça lezzetli.

Tarihi Bankalar Lokantası

Karaköy’ün en dikkat çekici yerlerinin başında gelen Bankalar Caddesi’nde yer alan lezzet durağı için genelde lüks bir esnaf lokantası nitelendirmesi yapılıyor. Tarihi Bankalar Lokantası, gerek ambiansı gerekse yemekleri ile İstanbul’da ziyaret edilebilecek en güzel ve nostaljik mekanlardan biri. Lokantanın menüsünde balık, tavuk ve kırmızı et çeşitlerinden oluşan ızgara seçenekleri her gün sabit olarak konuklara sunuluyor. Diğer yemekler ise mevsime ve güne göre değişkenlik gösteriyor.

Hacı Abdullah Lokantası

İstanbul’un en hareketli noktalarından Beyoğlu, birçok nostaljik lezzet durağına ev sahipliği yapıyor. Bu mekanların en sevilenlerinden biri olan Hacı Abdullah Lokantası, 1888’den beri lezzet geleneğini sürdürüyor. İsmi ve lokasyonu birkaç kez değişen lokanta, sıra dışı mimarisi ile dikkat çekiyor. Turşuların, kompostoların tıpkı eskiden olduğu gibi sıra sıra dizilip renkli vitrinlerde sergilendiği Hacı Abdullah, et ve sebze yemekleri ile dünyanın dört bir yanından gezginleri ağırlıyor.

Baylan Pastanesi

Anadolu yakası nostaljik kafeler denildiğinde ilk akla gelen yer, Kadıköy Çarşısı’nın gözbebeği olan Baylan Pastanesi. 1923’te hizmet vermeye başlayan pastanenin kuruluş yeri aslında Beyoğlu. Ancak 1961 yılında çarşıda açılan şubesi, klasikleşmiş lezzetleri ile Kadıköy’ün simgelerinden birine dönüşmüş durumda. Baylan’a uğrama fırsatınız olursa mutlaka mekanın imza tatlısı Kup Griye’yi deneyin.

Vefa Bozacısı

Ünü Türkiye sınırlarını çoktan aşan Vefa Bozacısı, 150 yıla yaklaşan tarihi ile bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Dördüncü nesil aile fertleriyle geleneksel boza tarifini geçmişten günümüze taşıyan Vefa Bozacısı, günümüzde ünü dünyaya yayılmış bir marka. Kıvamı ve lezzeti ile insanı baştan çıkaran bozasının tadına nostaljik atmosfer eşliğinde bakmanın sunduğu haz ise bambaşka.

Fatih Sarmacısı

İstanbul’un en sevilen nostaljik lezzet duraklarının sıralandığı listemizde sizlere tavsiye edeceğimiz son mekan ise Fatih Sarmacısı. Asırlık olma yolundaki tarihi tatlıcı, rulo haline getirilmiş pandispanya kekinin başrolünde olduğu tarifi ile ünlü. Hatta birçoklarına göre mütevazı görünüme sahip dükkanda sunulan Fatih sarmasını aynı lezzette başka bir yerde bulabilmek mümkün değil.

İstanbul’un Lezzet Durakları Hakkında Merak Edilenler

İstanbul’da güzel bir akşam yemeği nerede yenir?

İstanbul’da güzel bir akşam yemeği için Sky Karaköy, Kaşıbeyaz Bosphorus, Vogue, Hodan, Divan Brasserie Fuaye gibi mekanlar tercih edilebilir. Beyoğlu, Nişantaşı, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi yerlerde daha pek çok mekan bulunabilir.

Tarihi Yarımada’da ne yenir?

Tarihi Yarımada’da kahvaltıdan balık ekmek gibi sokak lezzetlerine, şık menülerden Anadolu’ya özgü tariflere kadar birçok seçenek değerlendirilebilir. Özellikle Eminönü ve Tahtakale’de size gayet hoş gastronomik deneyimler yaşatmaya aday birçok mekan faaliyet gösteriyor.