İş yerlerinde yaşanması olası pek çok kazanın hem maddi hem de manevi açıdan pek çok olumsuz sonucu olabilir. Bu tip kazalara karşı en büyük risk altında olan sektörlerden biri de inşaat sektörüdür. Bu nedenle de inşaatlardaki iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, eksiksiz şekilde hayata geçirilmeye çalışılır. Her ne kadar üzerine titrense de beklenmedik anlarda yaşanan kazalar, inşaat iş güvenliği açısından soru işaretlerine neden olabilir. Bu nedenle hem çalışanların sağlığı ve güvenliği hem de yapılan yatırımların geleceği için işveren sorumluluk sigortası yaptırılması önemlidir.

İnşaat Sektöründe Karşılaşılan Başlıca Riskler Neler?

İnşaatlar, içerisinde pek çok sektörden bileşeni barındıran karma çalışma alanları olarak görülebilir. Bu da her gün birçok farklı alanda, onlarca risk faktörü ile karşı karşıya kalmak zorunda olmak demektir. İnşaat sektöründeki iş ve işçi sirkülasyonu çok fazla olduğu için her inşaatta farklı güvenlik anlayışı, her işçide farklı güvenlik algısı ve eğitim düzeyi olabilir. Bu sebeple inşaat işlerindeki sağlık riskeri de iş yerine, işin türüne, içinde bulunulan güne ve hatta saate göre değişkenlik gösterebilir. En sık karşılaşılan riskler aralıklı ve tekrarlanan maruziyetler sonucu doğanlardır. Ancak aslında inşaatlarda çalışanlar, sadece kendi yaptıkları işten dolayı değil aynı zamanda çalıştıkları ortamındaki diğer herhangi bir işten kaynaklı da risk altında olabilir. İnşaat sektöründe hızla yükselen binaların hız kesmeden tamamlanabilmesi adına alınan başlıca riskler şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt alerjileri,
  • Sinir sistemi hastalıkları,
  • Solunum sistemi rahatsızlıkları,
  • Kas-iskelet-eklem problemleri,
  • İşitme sorunları.

İşveren Sorumluluk Poliçesi Nedir?

İşveren mali mesuliyet sigortası olarak da geçen işveren sorumluluk poliçesi, bir hizmet sözleşmesi ile işverene bağlı ve beraberinde SSK’ya tabi olan işçilerin muhtemel kaza anlarındaki tazminatlarının karşılanmasını sağlar. Sorumluluk sigortası ile işveren, belli bir prim karşılığında oluşabilecek ekonomik sonuçların sorumluluğunu sigorta şirketine devreder ve hem kendini hem de işini güvence altına aldığını sözleşme ile beyan eder. Bu kapsamda ödenen birçok bedelden, aksi ibraz edilmedikçe sigorta şirketi sorumludur.

İşveren Sorumluluk Poliçesinin Kapsamı

İşveren mali sorumluluk sigortası, beklenmedik ve önlenemez kazaların tazmini için yaptırılır. Böyle durumlarda, poliçe hazırlanırken kapsam dahiline alınan pek çok kalem işveren mali mesuliyet sigortası ile karşılanır. Sigorta şirketinin tazmin edeceği durumlar poliçe hazırlanırken belirleneceği için, karşılanacak toplam tutar da hesaplanarak poliçeye eklenir. Bu noktada istenirse, teminat dışında kalan haller ek teminat ile poliçeye ekletilebilir. Her iki taraf da bu resmi belgeyi imzalayarak geçerliliğini kabul etmiş olur.

İşveren Sorumluluk Poliçesi Nasıl Seçilir?

Sizin için makul sorumluluk sigortası hem iş yerinizi ve de işçilerinizi güvence altına alacak kapsamda olmalıdır. Bu nedenle işveren sorumluluk poliçesi seçimi yaparken şu noktalara dikkat etmeniz faydalı olabilir:

  • İşletmenin ihtiyaçlarını ve gelecek planlarını belirlemek,
  • Detaylı bir iş ve çalışan profili çıkarmak,
  • Sigorta şirketlerinin güvenilirlik ve uzmanlık durumlarını kontrol etmek,
  • Poliçelerin teminat kapsamlarını detaylıca incelemek ve limitlerini değerlendirmek,
  • Prim maliyetlerini karşılaştırmak,
  • Yasal gerekliliklerden haberdar olmak ve düzenlemeleri takip etmek.

Bu detayları gözden geçirerek iş yeriniz için en uygun poliçeyi seçebilirsiniz. Ayrıca inşaatınızı her türlü kaza ve probleme dair güvence altına almak için de “All risk sigorta nedir?” sorusunun yanıtını da araştırabilirsiniz.  diye araştırabilir ve detaylarını öğrenebilirsiniz.