Yeni bir eve taşınmak pek çok kişi için stresli bir süreçtir. Bir taraftan evde yapılacak tadilatları halletmek diğer taraftan eşya nakliye işlemleri ile uğraşmak taşınmanın yarattığı zorluklardan bazılarıdır. Bunun yanı sıra ev taşıma süreci; eşya paketleme, nakliye firması bulma, elektrik aboneliği iptali veya ikâmetgah taşıma gibi zorunlu değişiklikleri de içerir. Peki, taşınma sırasında abonelik ve ikâmetgah işlemleri nasıl yapılır? İşte, size özel taşınma rehberi…
Taşınma Planı
Taşınma sürecinde her şeyi önceden planlamak organize ve düzenli bir şekilde hareket etmenizi sağlar, size zaman kazandırır. Taşınma gününü belirlediğiniz zaman nakliye firmasını ayarlayarak taşınma detaylarını netleştirebilirsiniz. Ayrıca tercih ettiğiniz firmanın çalışma şartlarını, eşyaları taşıma biçimini ve kolileme yapıp yapmadığını da öğrenerek işleri buna göre planlayabilirsiniz.
Eşya Taşıma
Taşınırken eşyaları doğru şekilde paketlemek eşyaların sağlam biçimde taşınması açısından oldukça önemli. Bunun için koli paketlerinden yararlanabilir ya da nakliye firmasından yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca taşınma öncesinde gereksiz eşyaları belirleyerek bunları bir kenara ayırmak hem taşınma masrafını azaltmak hem de eşya kalabalığını önlemek adına size fayda sağlar. Değerli mücevher, nakit para, pasaport, önemli evrak ve kimlik gibi eşyalarınızı ise kendiniz taşıyın. Böylece bunların kaybolma riskini engellemiş olursunuz.
Elektrik Aboneliği Taşıma İşlemi
Elektrik aboneliği taşıma veya üstüne alma işlemleri taşındığınız bölgede bulunan yetkili elektrik tedarikçileri tarafından gerçekleştirilir. Elektrik abonelik işlemleri için şu belgeler gerekir:
- Elektrik abonesi olan kişi ile yapılacak abonelik sözleşmesi
- Kira sözleşmesinin veya tapunun aslı/fotokopisi
- Kimlik aslı ve fotokopisi
- Aynı sayaca ait eski bir fatura
- DASK Poliçe numarası
- Şahsi banka hesap numarası
- Görevli elektrik şirketine teminat ve abonelik ücretlerinin ödendiğine dair banka dekontu
Bu belgelerle birlikte yetkili tedarik şirketinin web sitesi üzerinden, e-devlet üzerinden ya da şirketin müşteri işlem merkezde giderek aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
İSKİ Su Aboneliği Taşıma İşlemi
İSKİ abonelik taşıma işlemi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Kimlik aslı ve fotokopisi
- Mülkiyet belgesinin aslı ve fotokopisi (kira sözleşmesi veya tapu)
- Sayaca ait eski bir fatura örneği veya sayaç numarası
İSKİ su aboneliğini yeni adrese taşımak için yukarıdaki belgelerle birlikte web sitesi üzerinden, e-devlet üzerinden veya İSKİ’nin müşteri merkezinden başvuru yaparak işlemleri tamamlayabilirsiniz.
İGDAŞ Doğal Gaz Aboneliği Taşıma İşlemi
İGDAŞ doğal gaz aboneliğini yeni adrese taşımak için aşağıdaki belgelerle birlikte başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
- Kimlik belgesi
- Tapu veya kira kontratı
- Eski bir fatura veya tesisat numarası
- DASK poliçe numarası
Bu belgelerle birlikte İGDAŞ merkezlerinden, İGDAŞ web sitesi üzerinden veya e-devlet aracılığıyla abonelik taşıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İkametgah Taşıma İşlemi
İkametgah değişimi için en yakın nüfus müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Nüfus müdürlüğüne gitmek isteyenler, web sitesi üzerinden randevu oluşturarak işlem günü ve saatini seçebilir. Yapılan işlem sonunda size değişiklik yapıldığına dair bir belge verilir. Ayrıca bu işlemi e-devlet aracılığıyla yapmak da mümkündür. E-devlet üzerinden yapılan işlemlerde mobil imza, elektronik imza veya SMS ile doğrulama gibi seçenekler kullanılmalıdır. E-devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği sayfasına girerek yeni adres bilgilerinizi girebilir, tescil işlemlerinden sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Kanunlar uyarınca ikâmetgah taşıma süresi taşınma gününden itibaren 20 iş günüdür. Bu süre içerisinde adres taşıma işlem yapmayanlar para cezası ile cezalandırılır.
Siz de yeni taşındığınız evinizi Eureko Sigorta ile güvence altına alabilirsiniz. Konut Sigortası tekliflerinden birini seçerek kapsamlı teminatlarla evinizi ve eşyalarınızı doğal afet ve hırsızlık riskine karşı koruyabilirsiniz.