Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan elektrikli arabaların çevre dostu versiyonu olarak tanımlanabilen hidrojen arabası, gelecekte çok sık karşımıza çıkabilecek araçlardan biri. Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) olarak bilinen hidrojenli arabalar, yenilenebilir enerji kaynaklarından güç aldığı gibi yalnızca su buharı salınımı yapmasıyla da ayrışıyor. Bu yazımızda, sürdürülebilir ulaşımı destekleyen hidrojenli araba nedir ve nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtlıyoruz.

Hidrojen Arabası Nedir?

Ulaşımın ve trafiğin doğada yarattığı sorunlara karşı üretilen ve çevre dostu bir alternatif olarak görülen hidrojen arabası, sıfır emisyon sağlayan teknolojiler ile geliştiriliyor. Hidrojen yakıt hücresi kullanarak enerjiyi kendi bünyesinde üreten bu yeni nesil araçlar, dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ve şebekeye ihtiyaç duymuyor.

İçten yanmalı araçların doğaya saldıkları zehirli gazlar düşünüldüğünde çevreyi gözeten bir mekanizmaya sahip olan hidrojen arabası, doğaya yalnızca su buharı yayması ile ön plana çıkıyor. Sıfır emisyon hedefine uygun bir teknoloji ile geliştirilen bu araçlar, iklim krizi ile mücadele kapsamında sürdürülebilir bir yaşamı da destekliyor.

Hidrojen Arabası Nasıl Çalışır?

Yakıt hücreli araç veya yakıt hücreli elektrikli araç isimleriyle de karşımıza çıkan hidrojenle çalışan arabalar, elektrikli araçlarla benzer motor sistemine sahip. Ancak hidrojen arabası, elektrikli arabalardan farklı olarak güç kaynağında pil yerine yakıt hücresi kullanıyor. Hidrojenli arabalarda yer alan yakıt hücrelerindeki hidrojen enerjisi, oksijen ile etkileşime girdiği zaman bunu elektriğe dönüştürme kabiliyeti ile biliniyor. Ortaya çıkan elektrik, aracın hareket etmesini sağlıyor.

Dolum istasyonlarındaki hidrojen ile doldurulan depo sayesinde, araç kendi elektriğini bünyesinde üretebiliyor. Açığa çıkan enerji sonrasında su buharı aracın egzoz kısmından dışarı atılıyor. Hidrojen arabası, sıfır emisyon hareketine destek olan bu çalışma prensibi haricinde oldukça kolay şarj edilebiliyor ve bu noktada da elektrikli araçlardan ayrışıyor.

Hidrojenle Çalışan Araba Modelleri Hangileri?

Geleceğin teknolojisi olma yolunda ilerleyen hidrojen arabaları farklı modelleriyle karşımıza çıkıyor. Peki hidrojenle çalışan otomobil modelleri hangileri?

Honda Clarity

Sürdürülebilirlik ve ileri teknolojinin harmanlandığı Honda Clarity, hidrojenle çalışan arabalar arasında yer alıyor. Çevreye zarar vermeyen çalışma prensibinin yanı sıra konforlu sürüş sunan Honda Clarity, estetik tasarımı ile de tercih edilen hidrojen arabalarından biri niteliğinde.

Konforlu sürüş, üstün teknoloji ve göz alıcı bir tasarım kadar güvenli sürüş de bir aracın değerini belirleyen unsurlar arasında yer alıyor. Güvenli sürüş hakkında merak edilenleri derlediğimiz içeriğimizi okumayı unutmayın.

Toyota Mirai

Sıfır emisyon sağlayan araçlardan biri olan Toyota Mirai, hidrojenli arabaların ilk örneklerinden biri. 580 kilometrelik menzile sahip olan araba, ileri teknolojiye sahip özellikleri ile ön plana çıkıyor. Sürdürülebilir ulaşımda önemli bir yere sahip olacağı düşünülen Toyota Mirai, konforlu bir sürüş deneyimi vaat ediyor.

Hyundai Nexo

Uzun menzili ve çevre dostu özellikleri ile bilinen bir diğer hidrojenli araba ise Hyundai Nexo… 2018 yılında tanıtılan Hyundai Nexo, geliştirilen teknolojisi ve 10 dakika gibi kısa bir sürede dolan hidrojen tankı ile göze çarpıyor.

Bireysel aracınızda meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı Eureko güvencesi ile önlem alabilirsiniz. Trafikte oluşabilecek her türlü maddi hasar karşı kasko sigortası yaptırarak aracınızı güvence altına almayı unutmayın.