Çevre kirliliği ve fosil yakıt kullanımının neden olduğu iklim değişikliği sorunları yeni sürüş teknolojilerinden biri olan hibrit arabaları hayatımıza kattı. Benzinli arabaların yaydığı azot ve karbonmonoksit gibi gazların salınımını azaltan hibrit teknolojisi kullandığı elektrik sistemi ile çevre dostu bir profil çizer. Bu yönüyle doğa dostu otomobil seçeneklerinden biri olan hibrit araba seçenekleri enerji tasarrufuna da yardımcı olur. Peki, hibrit otomobil ne demek? İşte, hibrit araç çalışma prensibi ile ilgili merak edilenler…

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araçlar, iki farklı güç kaynağı kullanan ve doğası gereği melez olarak adlandırılan araç türleridir. Hem içten yanmalı hem de elektrikli motor kullanan arabalar, benzinli ya da dizel motorun yanında bir de elektrikli motora sahiptir. Bu araçlardaki içten yanmalı motorlar, elektrikli motorla birlikte çalıştığı için salt yakıtla çalışan araçlara kıyasla daha az yakıt tüketir. Buna ek olarak elektrikli motorun sağladığı güç ile motor performansı da daha yüksek olur.

Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?

Hibrit araba modelleri çalışma sistemi itibarıyla ilk başta karmaşık bir yapıya sahip gibi görünebilir. Oysa bu araçların çalışma sistemi son derece basittir. Normal otomobiller gibi benzinle çalışan bir motoru olan araçlar bunun yanı sıra elektrik, jeneratör ve batarya ile çalışan farklı bir motora daha sahiptir. Motorlar arası görev değişimi ise sürücü yerine araç tarafından otomatik olarak ayarlanır. Örneğin, 50 km/h hızdayken ya da trafik ışığında beklerken elektrikli motorla çalışan araç seyir halindeyken benzinli motora geçiş yapar. Bu yönüyle maksimum performans ve verimlilik vadeden araçlar, sadece elektrikle çalışan arabalar gibi şarj zorunluluğuna da sahip değildir. Benzin motoru çalıştığı zaman ya da frenyapıldığında meydana gelen enerji aracın bataryasında depolanır. Yani araç, ürettiği enerji sayesinde kendi kendini şarj etme özelliği gösterir.

Hibrit Araç Türleri Nelerdir?

Hibrit araçlar çalışma şekline göre dört farklı türe ayrılır.

Paralel hibrit: En yaygın hybrid araba modeli olan paralel hibritler, elektrikli ve benzinli motorun tek bir şanzımana bağlandığı otomobillerdir. Asıl yük her zaman benzinli motordadır ama elektrikli motor da diğer motora destek sağlar.

Seri hibrit: Bu araçlarda benzinli motorla tekerlek arasında fiziksel bir bağlantı bulunmaz. Aracın hareketini direkt olarak elektrikli motor sağlar. Benzinli motor ise elektrik motorunun enerji ihtiyacını giderir. Seri hibritler iki güç kaynağını da aynı anda kullanabilir ya da kısa mesafede elektrik gücü ile hareket edebilir.

Plug-in hibrit: Plug-in hibrit modellerde batarya, harici bir elektrik kaynağı ile şarj edilebilir. Batarya yapısı büyük olan bu tip araçlarda şehir içi yolculuklar sadece elektrikli motor ile tamamlanabilir. Aracın elektrik enerjisi bittiğinde ise normal bir paralel hibrit olarak çalışmaya devam eder.

Hafif hibrit: Hafif hibritlerde, elektrik motoru aracı tek başına hareket ettirmek için yeterli güce sahip değildir. Bu araçlarda yükün büyük bir kısmı benzinli veya dizel motorlardadır. Elektrik motoru ise benzinli motora yardımcı olarak yakıt tüketimini azaltma ve performansı artırma gibi konularda destek sunar.