Bahar aylarının gelmesiyle birlikte açık hava aktiviteleri de artmaya başlıyor. Güneşin bolca yüzünü gösterdiği ve ılık bahar havasının yaşandığı günlerde pek çok kişi, park ve bahçe gibi alanlarda keyifli vakit geçirmek istiyor. Ancak açık hava alanları; bisiklet kazaları, spor kazaları ve böcek ısırıkları gibi çeşitli riskleri beraberinde getirebiliyor. Açık havada en sık karşılaşılan kazaları sizin için inceledik.

Düşme ve Kayma Kaynaklı Kazalar

Bahar aylarında bahçe, cadde veya sokak gibi açık alanların zemini yağmurlu havalarda kaygan hale gelebiliyor. Bu durum da çeşitli kaza risklerine neden olabiliyor. Özellikle merdivende veya eğimli arazilerde dikkatsiz hareket etmek ayak burkulması ve kol kırılması tehlikesine sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında park kazaları da açık havada yaşanan kazalar arasında bulunuyor. Parkta koşarken veya yürürken çukur, taş gibi çeşitli engellere takılmak ayak kırılması veya bilek burkulması gibi istenmeyen durumlara zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca açık havada telefonla konuşarak ilerleyen kişiler de dikkat dağınıklığından ötürü bu tür kazalara yaşayabiliyor.

Böcek Isırıkları

Açık hava ortamında sıkça karşılaşılan bir diğer risk, böcek ısırıkları. Böcek sokmaları arasında en yaygın olanlar sivrisinek ve kene ısırıkları oluyor. Açık havada gerçekleşen sivrisinek ısırıkları ağrı, şişkinlik ve kaşıntı gibi problemler oluşturabiliyor. Bunun için sivrisinek koruyucu kullanılması ve uzun kollu giysiler tercih edilmesi öneriliyor. Keneler ise lyme hastalığı gibi ciddi riskler taşıyabiliyor. Kene riskinin bulunduğu park, bahçe ve kırlık alanlarda dikkatli olmak ve ısırık gerçekleştiğinde acile doktora başvurmak önem taşıyor. Açık havada karşılaşılan kazaların yanında Mutfakta En Sık Karşılaşılan Kazalar ve Önlemleri hakkında bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Hayvan Saldırıları

Bahar ve yaz aylarında yapılan açık hava aktivitelerinden biri piknikler. Doğal ortamların tercih edildiği piknik alanlarında arı ve yaban arısı sokması gibi riskler bulunuyor. Bunun yanında özellikle sıcak ve nemli bölgelerde yılan ve akrep sokmalarına karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Yine yaban hayatın yaşandığı alanlarda yaban hayvanı saldırıları sık karşılaşılan açık hava kazaları arasında yer alıyor.

 

Güneş Yanığı

Açık havada doğa sporları yaparken veya güneş altında vakit geçirirken dikkatli olmak gerekiyor. Korunmasız şekilde uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak ciltte güneş yanığı oluşumuna neden olabiliyor. Buna ek olarak sıcak havalarda yetersiz sıvı alımından kaynaklı dehidrasyon ve güneş yanığı riski meydana gelebiliyor. Tüm bunları önlemek için yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak, yeterli su tüketmek gerekiyor.

Siz de Eureko Sigorta’nın Ferdi Kaza Sigortası paketini inceleyerek ani ve beklenmedik kazalara karşı önlem alabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

  1. Açık hava sporları sırasında yaygın olarak karşılaşılan kazalar nelerdir?

Açık havada karşılaşılan yaygın kazalar arasında bisiklet, kayak, snowboard kazaları, ıslak zemin kaynaklı düşme ve kayma gibi kazaların doğurduğu kas ve eklem sakatlıkları bulunuyor.

  1. Parklarda sıkça görülen kazalar hangileridir? Nasıl önlem alınmalı?

Parklarda sıklıkla düşme, kayma, çarpışma ve bisiklet kazaları yaşanabiliyor. Ek olarak parktaki çukurlar, taşlar ve salıncak gibi ekipmanların arızaları da kazalara sebep olabiliyor. Bunları önlemek için olası tehlikelere karşı dikkatli olmak, park levhalarını incelemek önem taşıyor.

  1. Bisiklet kazaları nasıl önlenebilir? Güvenli bir sürüş için hangi önlemler alınmalıdır?

Bisiklet kazalarını önlemek için mutlaka kask takmak, trafik kurallarına uymak, uygun ekipman kullanmak ve bisikleti dikkatli sürmek gerekiyor.

  1. Ayak burkulması ve ayak kırılması hangi durumlarda meydana gelebilir?

Ayakta burkulma ve kırılma sorunları en çok düşme, spor yaralanmaları, bisiklet kazaları ve trafik kazası gibi durumlarda yaşanıyor.

  1. Bilek burkulması belirtileri nelerdir?

Bilek burkulması bölgede ağrı, şişlik, morarma, hareket kısıtlılığı ve eklemde şekil bozukluğu olarak kendini gösteriyor.

  1. Kol kırılması sonrası rehabilitasyon süreci nasıl işler ve iyileşme süreci ne kadar sürer?

Kol kırılması sonrası hastaya alçı uygulaması yapılıyor. Alçının çıkarılmasının ardından hastaya fizyoterapi uygulanıyor. Bu sayede kolun esnekliği ve gücü artırılıyor. Kırık sonrası iyileşme süreci basit kol kırıkları için 6-8 hafta, komplike kırıklar için ise 12-16 hafta olabiliyor.