Güvenli sürüş için belirli tekniklere bağlı kalarak araç kullanmak büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra güvenli sürüş sürecini pekiştirmek için çeşitli aksesuarlar da bulunuyor. Yazımızı okuyarak güvenli sürüşü destekleyecek sürücü ve otomobil aksesuarları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ses Kontrollü Multimedya Sistemi

Araç sürerken cep telefonu kullanmak, dikkat dağınıklığı ihtimalini kayda değer oranda artırabiliyor. Bu riski ortadan kaldırmak için cep telefonu veya iPod gibi cihazları uzaktan kontrol etmenize izin veren multimedya sistemleri kullanabilirsiniz. Söz konusu sistemler, sesli komutları algılama özelliğine sahip. Akıllı cihaz ile bluetooth üzerinden iletişim kuran sistem, fiziksel temas zorunluluğunu ortadan kaldırarak yola konsantre olmanızı kolaylaştırıyor.

Konsol Kamerası

Sürüş güvenliği için aracınızda yer verebileceğiniz bir diğer aksesuar ise konsol kamerası. Araç içi kamera olarak da isimlendirilen bu aksesuarlar, birçok farklı görevi başarıyla yerine getirebiliyor. Örneğin, ön konsola yerleştireceğiniz bir kamera ile sizin dışınızda sürücü koltuğuna geçenlerin aracınızı nasıl kullandıklarını uzaktan denetleyebilirsiniz. Daha da önemlisi bu kamera sayesinde kaza halinde kusurlu olmadığınızı çok daha kolay biçimde kanıtlayabilirsiniz. Kaza sonucu kusursuz olmak kasko teklifi alırken bir miktar indirim de sağladığından ekstra avantaj sağlayabilirsiniz.

Arıza Teşhis Cihazı

Sürüş esnasında bir anda motor ışığının yandığını görmek, dikkat dağınıklığına sebep olabiliyor. Stres seviyesini artırabilen bu durumun altında yatan nedeni öğrenmek ise zannedildiği kadar zor değil. Sürücü destek sistemleri arasında yer alan arıza teşhis cihazı ile sorunun kaynağına yönelik kolayca fikir edinebilirsiniz. Söz konusu cihaz, aracın ön konsoluna takılıyor. Üstelik bazı modeller, akıllı telefonlar ile senkronize edilebiliyor.

Evrensel Kontrol Paneli

Güvenli sürüş için seyir halinde mümkün olduğunca az şeyle ilgilenmek gerekiyor. Bunu sağlamanın en pratik yolu ise evrensel kontrol paneli kullanmaktan geçiyor. Panel, tutucu parçası aracılığıyla telefon ve GPS olmak üzere birçok cihazı aracınızın konsoluna sabitlemenize olanak tanıyor. Böylece en çok ihtiyaç duyabileceğiniz cihazlarınızı, kendinize bir kol mesafesi uzaklıkta tutabilirsiniz.

Kör Nokta Aynaları

Daha güvenli sürüş deneyimleri için en çok tercih edilen güvenlik aksesuarları arasında kör nokta aynaları da bulunuyor. Çünkü otomobil kullanırken kör noktalara hakim olmak, kaza riskini ciddi oranda azaltabiliyor. Söz konusu aynalar, araçtaki standart görüş donanımlarının yetersiz kaldığı açılara bakacak şekilde yerleştiriliyor. Üstelik aynalar, küçük boyutlu oldukları için hem ön taraftaki görüşü bozmuyor hem de hareket kısıtlamasına neden olmuyor.

Güvenli Sürüşü Destekleyen Aksesuarlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hangi Tür Sürüş Aksesuarları Güvenliği Artırmak İçin En Etkilidir ve Neden?

Sürüş güvenliğini artırmak söz konusu olduğunda emniyet kemeri, kör nokta aynaları, akıllı telefon tutacağı, konsol kamerası, gölgelikler gibi aksesuarlar en etkili seçeneklerdir. Çünkü bu araçlar, sürücülerin dikkatlerini yola verebilmelerini kolaylaştırır.

Acil Durumlarda Sürücüleri Destekleyen Aksesuarlar Hangileridir?

Telsiz ya da CB radyo, yol yardım ve kurtarma kiti, GPS takip cihazı, kafa lambası, acil durum çantası beklenmedik durumlarda sürücüleri destekleyen aksesuarlardır.

Otomobil İçi Teknoloji ve Aksesuarlar Sürücülerin Dikkat Dağınıklığını Azaltmada Nasıl Yardımcı Olabilir?

Otomobil içi teknolojiler ve aksesuarlar; sürücünün akıllı telefon, radyo gibi cihazları uzaktan kontrol etmesini mümkün kılar. Bu sayede araç kontrolüne ve yola yoğunlaşmak çok daha kolay hale gelir.

Kötü Hava Koşullarında Sürüş Güvenliği için Hangi Tür Aksesuarlar Önerilir?

Kötü hava koşullarında sürüş güvenliği için kullanılabilecek aksesuarların başında kış lastikleri ve zincirler, antiskid matlar gelir. Ayrıca ön ve arka cam buz önleyiciler, sis farları, termal battaniyeler ve taşınabilir acil durum iletişim cihazları da önerilen aksesuarlar arasındadır.