Ön muhasebe bilgisi, faaliyet alanları ne olursa olsun girişimciler için önemli bir konu. Zira alacaklar ve borçlar arasındaki dengenin ne durumda olduğunu anlamak, değerli markalarının varlığını sürdürebilmesinde kilit rol oynuyor. Biz de bu durumdan yola çıkarak girişimcilerin mutlaka bilmeleri gereken muhasebe terimleri ve anlamları ile ilgili bir liste hazırladık. İşte sizin için seçtiğimiz birbirinden önemli 10 terim!

Bilanço

Bir işletmenin belirli zaman aralıklarındaki mali durumunu belgeleyen bilanço, genelde çeyrek ve yılın sonunda hazırlanır. Çizelge şeklinde düzenlenen bilançoda işletmenin alacaklarına, borçlarına, bütün mal ve para varlıklarına yer verilir. Bilançoda ayrıca hissedarların yatırımları da görüntülenebilir.

Varlıklar

Girişimcilerin bilmeleri gereken ön muhasebe terimleri arasında varlıklar da bulunuyor. Bu terim, işletme sahiplerince kontrol edilen ve gelecekte nakit akışı yaratması beklenen kaynakları tanımlamak için kullanılıyor. Varlıklar, bilançoda aktif ve pasif olmak üzere iki ayrı grup olarak görüntülenir. Aktif bölümde mevcut nakit, alacaklar, maddi taşınırlar ve taşınmazlar yer alır. Bu tür varlıkların edinilmesi için alınan borçlar ve işletmeye konan sermaye ise pasif bölümde gösterilir.

Öz kaynaklar

Öz kaynaklar, işletme sahibinin veya ortaklarının sermaye olarak verdikleri değerlerdir. Öz sermaye olarak da isimlendirilen bu terim, aynı zamanda ticari faaliyetler sonucunda sağlanan ve işletmeden henüz çekilmemiş karlardan oluşan unsurları da kapsar. Öz kaynakları hesaplamak için varlıklardan toplam borçları çıkarmak yeterlidir. Ortaya çıkan sonuç işletmenin net değeridir.

Amortisman

Girişimcilerin bilmeleri gereken muhasebe ile ilgili terimler arasında bulunan amortisman, duran ya da kullanılan malların aşınma ve yıpranma paylarına verilen isimdir. Amortisman normal, azalan bakiyeler ve fevkalade olmak üzere kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılır. Yıpranmış bir malın amortisman uygulamasına tabi tutulmasına ise amortize etmek denir.

Cari Hesap

Girişimciler için önemli ön muhasebe terimleri listemizde sırada cari hesap yer alıyor. Bankacılık sektöründen farklı olarak ön muhasebede; cari hesap, müşteri ve tedarikçi hesaplarının tamamıdır. İşletmeler, alış/satış ilişkisi içerisinde oldukları tüm kişi ya da kurumlara yönelik alacaklarını ve vereceklerini bu hesaplar vasıtasıyla yönetir.

Gelir/Gider Tablosu

Gelir, bir işletmenin faaliyetleri sonucunda elde ettiği kazancı ifade ediyor. Gider ise ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi esnasında harcanan paradır. Kazancın ve harcanan paranın bir arada gösterildiği çizelgeye gelir/gider tablosu adı verilir. Girişimcilerin kar ve zarar durumunu kolayca anlayabilmelerine olanak tanıyan bu tablo da tıpkı bilanço gibi her çeyrek ve yılın sonunda hazırlanır.

Nakit Akış Tablosu

Nakit akış tablosu, adından kolayca anlaşılabileceği üzere bir hesap dönemi içerisinde ne kadarlık nakit girişi ve çıkışı olduğunu gösterir. Tabloda ayrıca işletmenize ait tahsilatlara ve ödeme kaynaklarını görebilirsiniz. Nakit akış tablosu, işletmenin halihazırdaki nakit durumunun gözlemlenebilmesinin yanı sıra geleceğe yönelik gidişat hakkında öngörülerde bulunulabilmesine olanak tanır.

Kar Marjı

Genel muhasebe terimleri arasında yer alan kar marjı, bir ürünün ya da hizmetin satışından elde edilen kar ile maliyet arasındaki farkın elde edilen gelire oranını gösteriyor. Kar marjını hesaplamak için elde ettiğiniz gelirden maliyetleri çıkartıp bulduğunuz rakamı gelire bölmeniz ve sonra 100 ile çarpmanız yeterli. Bu hesaplama sayesinde ticari faaliyetleriniz sonucunda elde ettiğiniz maddi başarıyı kolayca ölçümleyebilirsiniz.

Matrah

Girişimcilerin bilmelerinde fayda olan muhasebe ve finans terimleri ile ilgili bir liste yaparken matrahı da unutmamak gerekiyor. Matrah, kazançların vergilendirilmesi esnasında esas alınan kısımdır. Daha farklı bir ifade ile ticari faaliyetler sonucunda elde edilen kazançtan giderlerin düşülmesi durumunda geride kalan miktardır.

Sabit Maliyet

Muhasebede bilinmesi gereken terimler listemizin son sırasında, sabit maliyet bulunuyor. Bu terimin sözlükteki karşılığı, işletmelerin gerçekleştirdiği her türlü faaliyetten bağımsız biçimde düzenli olarak yaptıkları harcamalardır. Kira, amortisman, emlak vergisi gibi harcamalar sabit maliyet kategorisine girer. Bu tür maliyetlerin toplam tutarı, üretim miktarındaki değişimlerden etkilenmez.