Genişletilmiş ve sanal gerçeklik, son yılların en popüler teknolojileri arasında yer alıyor. Ancak çok az kullanıcı bu iki teknolojinin detayları hakkında yeterli bilgiye sahip. Sizin için hazırladığımız içeriğin devamında artırılmış ve sanal gerçeklik hakkında bilgi dağarcığınızı genişletecek bilgiler bulabilirsiniz.

Sanal Gerçeklik (VR Teknolojisi) Nedir?

Sanal gerçeklik, kullanıcıların gerçeğe mümkün olduğunca yakın bir sanal ortamı keşfetmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan teknolojik yöntemdir. Kısa adıyla VR teknolojisi, görsellerin iki boyutlu olarak algılanması yerine üç boyutlu halde deneyimlenebilmesine imkan tanır. VR ortamı, çeşitli bilgisayar yazılımları kullanılarak oluşturulur. Kullanıcılar ise içerisine girdikleri sanal ortam ile kask veya gözlük gibi cihazlar sayesinde etkileşime girer.

Sanal gerçeklik uygulamaları; çevrelemeyen (Non-Immersive), kısmen çevreleyen (Semi-Immersive) ve tamamen çevreleyen (Fully Immersive) olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılır. Çevrelemeyen sanal gerçeklik uygulamalarında kullanıcılar düşük oranda kontrole sahiptir. Kısmen çevreleyen uygulamalarda bilgisayar ekranı, gözlük veya kulaklık kullanılarak sınırlı sanal deneyim yaşanabilir. Tamamen çevreleyen sanal geçerlik uygulamaları ise görme, ses, dokunma ve koku hissi gibi deneyimler içerebilir.

Artırılmış Gerçeklik (AR Teknolojisi) Nedir?

Artırılmış gerçeklik, dijital bilgileri kullanıcının ortamıyla gerçek zamanlı olarak bütünleştiren bir teknolojidir. AR veya diğer adıyla genişletilmiş gerçeklik deneyimi, tamamen yapay bir ortamın oluşturulduğu sanal gerçekliğin aksine üzerine yerleştirilen algısal bilgiler ile gerçek dünya ortamında yaşanır. Artırılmış gerçeklik uygulamaları; akıllı telefon, tablet, gözlük gibi cihazlar yardımıyla işitsel ve görsel bilgileri kullanıcıya iletir. Bilgi iletimi, uygulamanın amacı doğrultusunda bir ortama eklenebilir ya da doğal ortamın bir bölümünü maskeleyebilir.

Artırılmış gerçeklik uygulamaları; işlemci, sensörler, ekran ve giriş cihazları gibi donanım bileşenleri gerektirir. AR teknolojisi, söz konusu bileşenler halihazırda kullanılmakta olduğundan sanal gerçekliğe kıyasla çok daha kolay biçimde gündelik yaşamda kendisine yer bulabilmektedir. Askeri amaçla üretilen artırılmış gerçeklik programları ise nesne tanıma, makine görüşü, hareket algılama gibi ileri düzey yardımcı teknolojiler içerebilir.

Artırılmış gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Nerelerde Kullanılır?

AR ve VR uygulamalarının kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, perakende sektöründe yoğun biçimde kullanılır.
  • AR teknolojisi, eğlence ve oyun sektörlerinde son yıllarda kendisine daha fazla yer bulmaktadır. Benzer şekilde kullanıcıları eğlendirme ve daha doyurucu oyun deneyimleri yaşatma amaçlı VR uygulamaları da mevcuttur.
  • Eğitim, mimari ve sağlık; her iki teknolojinin kullanım alanları arasında ilk sıralarda yer alır.
  • Emlak sektöründe sanal gerçeklik uygulamaları vasıtasıyla potansiyel alıcılar diledikleri evi dijital ortamda ziyaret edebilmektedir.
  • Otomotiv sektöründe navigasyon, hava ve yol koşulları bilgileri artırılmış gerçeklik ile ön cama yansıtılabilmektedir.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Hakkında Merak Edilenler

VR ve AR ne demek?

VR, Virtual Reality ya da dilimizdeki karşılığıyla sanal gerçeklik teknolojisinin kısaltmasıdır. AR kısaltmasının açılımı ise Augmented Reality’dir ve artırılmış gerçeklik teknolojisini tanımlarken kullanılır.

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik arasındaki fark nedir?

Sanal gerçeklik, kullanıcıların dijital dünyada deneyim yaşamalarını mümkün kılan bir teknolojidir. Buna karşılık artırılmış gerçeklik teknolojisi, içinde bulunulan ortamda daha tatmin edici deneyimler yaşanabilmesini sağlayan dijital uygulamaları içerir.

Artırılmış gerçeklik nedir ve örnekleri?

Artırılmış gerçeklik, görüntülerin bilgisayar ortamında işlenerek interaktif hale getirilmesini mümkün kılan bir teknolojidir. Bazı futbol liglerinde ve NBA maçlarında televizyon izleyicisine bilgi aktarmak için bu teknolojiden faydalanılır. AR teknolojisine dair örnekler; arkeolojiden mimariye, eğitimden perakendeye kadar birçok alanda mevcuttur.