Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin olumsuz etkileri arttıkça sıfır atık yaklaşımı daha değerli hale geliyor. Birçok sektör tarafından halihazırda benimsenen bu yaklaşım, son yıllarda otomotiv sektöründe de yoğun biçimde uygulanmaya başlamış durumda. Artan maliyetlerin de etkisiyle birçok firma, kendi iç dinamiklerine uygun sıfır atık otomobil projelerini hayata geçiriyor.
Sıfır Atık Otomobil Projesi Nedir?
Otomotiv sektöründe son yıllarda çok daha belirgin biçimde odaklanılan sıfır atık projesi, kaynakların maksimum verimlilikle kullanılmasını merkezine alıyor. Proje dahilinde firmalar depolamadan üretime kadarki tüm süreçlerde israfın önüne geçmeyi amaçlıyor. Söz konusu amaca ilaveten üretilen araçların çevrenin korunmasına katkı sağlayacak özelliklere sahip olması fikri benimseniyor.
Çevresel faydaların yanı sıra ekonomik kazanımları da beraberinde getiren sıfır atık otomobil teması, %80’i geri dönüştürülebilir malzemeden oluşan araçlar üretilebilmesini mümkün kılıyor. Örneğin; polipropilen gibi geleneksel plastik malzemeler, sürdürülebilirlik odaklı projeler kapsamında yerlerini iklim pozitif termoplastiklere bırakıyor. Geri kalan %20’lik kısım ise kullanım sonrasında ekonomiye geri kazandırılabilecek parçalardan oluşuyor.
Sıfır Atık Otomobil Projesi Örnekleri
Sıfır atık otomobil projeleri, birçok ünlü otomotiv markası tarafından bir süredir uygulanıyor. Dikkat çekici projeleri hayata geçiren markaların başında ise Ford geliyor. Otomotiv devi, Avrupa’daki 12 tesisinde başlattığı “Depolamadan Sıfır Atığa” isimli projesi kapsamında 5 yıl içerisinde 6 bin ton atığı depolama sürecine girmeden geri dönüştürmüş durumda.
Subaru ise benzer bir projeyi ABD’deki tesisinde sürdürüyor. Markanın ülkedeki ilk Zero-Landfill unvanlı tesisinden 2004’ten beri hiçbir toplama alanına atık sevk edilmiyor. Marka, söz konusu tarihten bu yana 11 bin ton çeliği geri dönüştürürken kağıt ve ahşap atık yönetimindeki iyileştirmeler sayesinde 31 bin ağacın kesilmesinin önüne geçti.
Bir diğer otomotiv devi Honda’nın sıfır atık felsefesine uygun olarak tasarlanan ve 2001’de üretime başlayan Alabama tesisi, kısa sürede “Landfill-free” statüsü kazandı. Tesiste yapılan sürdürülebilirlik odaklı geliştirmeler, Honda’nın her araba için ortalama 30,84 kg olan atık üretimini %93 oranında azalttı.
Sıfır Atık Projesi Hakkında Merak Edilenler
Sıfır atık neleri kapsar?
Sıfır atık, kaynakların daha verimli kullanılarak israfın önlenmesini kapsar. Bu amaç doğrultusunda etkin çöp toplama sistemlerinin kurulmasına ve geri dönüşüme odaklanılır.
Sıfır atık projesi kime ait?
Sıfır atık projesi, 2017 yılında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılmıştır.
Sıfır atık ne kazandırır?
Sıfır atık, kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanır. Böylece çevrenin korunmasına yönelik etkin adımlar kolayca atılabilir. Ayrıca israf önlendiği için maliyetler düşer.
Sıfır atık belgesi alınmazsa ne olur?
Sıfır atık yönetim sistemi kurmayan ya da gerekli adımları atmalarına rağmen bu durumu belgelemeyenlere 20 bin TL idari para cezası uygulanır.
Sıfır atık belgesini kimler alabilir?
Belge; sıfır atık yönetim sistemi kuran, işleten ve bu durumu belgelemek isteyen binalar, yerleşkeler, mahalli idareler tarafından alınabilir.
Sıfır atık başvurusu nasıl yapılır?
Başvuru sürecinde, kurulan sistem ile ilgili tüm bilgi ve belgeler Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne yüklenir. İl müdürlüğü tarafından değerlendirme sonucunda olumlu görülen başvurular için temel seviyede sıfır atık belgesi düzenlenir.
Sıfır atık projesi nasıl işliyor?
Sıfır atık projesi, döngüselliğe dayalı kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Yani geleneksel al-yap-at modelinin tam tersidir. Proje kapsamında ürünler, bileşenler ve malzemeler mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutulmaya çalışılır.