Otomotiv sektöründe yeni teknolojilerin kullanımı hızla artıyor. Hal böyle olunca da bazı otomobil tutkunlarının aklına “Acaba geleceğin otomobilleri nasıl olacak?” sorusu geliyor. İşte bu sorunun cevabı niteliğindeki en dikkat çekici teknolojiler…
Sürücüsüz Araç Teknolojisi
Sürücüsüz araç teknolojisi, geleceğin otomobilleri denildiğinde genelde çoğu kişinin aklına gelen ilk özellik oluyor. Günümüzde bazı elektrikli araç üreticilerinin kullanıma sunduğu bu teknoloji, trafikte daha güvenli sürüş deneyimi için sürekli gelişim halinde. Sürücüsüz otomobiller, hareket halindeyken ihtiyaç duydukları veriyi sensörler ve kameralar vasıtasıyla elde ediyor. Toplanan veri, otomobilin merkezi kontrol ünitesi tarafından bir haritaya dönüştürülüyor. Böylece otomobil, trafikteki çevresindeki diğer araçlar ve nesnelerle mesafesini koruyarak ilerlemeyi sürdürebiliyor.
Sürüş Destek Sistemleri
Günümüzde üretilen birçok otomobil, geçmişteki türdeşlerine nazaran çok daha akıllı hale gelmiş durumda. Bunun en büyük nedeni, sürüş destek sistemlerine sahip olmaları. Sürüş desteği sağlayan sistemler, aslında sürücüsüz araç konseptinin temelini oluşturuyor. Halihazırda ilk versiyonları kullanımda olan sistemler, trafikte insan kaynaklı hataların en aza indirgenmesi amacıyla orta ve üst segmentteki çoğu araçta standart donanım özelliği olarak mevcut.
Artırılmış Gerçeklik
Otomobil dünyasında bizi daha şimdiden geleceğe götüren teknolojilerden bir diğeri ise artırılmış gerçeklik. Bu teknolojiye sahip araçlar, gösterge tablosunda yer alan bir bilgisayar aracılığıyla sürücülere çevreleri hakkında anlık bilgi akışı sağlayabiliyor. Dolayısıyla sürücü ve yolcu güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir durumun yaşanma olasılığı, mümkün olabilecek en düşük seviyeye indirgenebiliyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisine verilebilecek en ideal örnek olarak araç ön cam yansıtma özelliği ön plana çıkıyor.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanan Piller
Geleceğin otomobilleri denildiğinde akla gelen modeller, aynı zamanda insana ve doğaya dost ulaşım seçenekleri olma özelliği taşıyor. Zira ihtiyaç duydukları enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Araçların farklı kısımlarında bulunan piller, günümüzde ağırlıklı olarak elektriği depolamak için kullanılıyor. Ancak sektöre yön veren otomotiv firmaları, alternatif kaynaklara yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Örneğin; Toyota, uzun yıllardan beri hidrojen yakıtlı otomobil projeleri geliştiriyor.
Rejeneratif Fren Sistemleri
Motorsporları dünyasını yakından takip edenlerin adını sıkça duydukları rejeneratif fren sistemleri, gelecekteki otomobillerde standart donanım olarak bulunacağı düşünülen bir diğer teknoloji. Bu tür sistemler, aracın sürüş esnasında harcadığı gücün bir kısmını geri kazanabilmesine olanak tanıyor. Bunu da fren kullanımı sonucunda ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürerek yapıyor.
Dış Dünyayla Bağlantı Kurabilen Araçlar
Aslında günümüzde birçok otomobilde, dış dünya ile iletişime geçmemizi sağlayan bağlantı seçenekleri bulunuyor. Tabii bu özellik, şimdilerde sadece sürücünün komutuyla aktif hale geliyor. Ancak geleceğin otomobillerinde bağlantı özelliğinin otonom hale gelmesi bekleniyor. Yani gelecekteki otomobiller, şimdilerde Tesla tarafından üretilen modeller gibi güncellemeleri otomatik olarak indirip uygulayabilecek, acil durumlarda ilgili yerlerle iletişime geçebilecek ve çok daha fazlasını yapabilecek
Yeni Nesil Otomobiller Hakkında Merak Edilenler
Türkiye otomobil üretiyor mu?
Türkiye, uzun yıllardan beri birçok markanın montaj fabrikalarına ev sahipliği yapıyor. Bu duruma ek olarak ülkemizde, TOGG isimli yerli ve milli bir otomobil üretim projesi de hayata geçmiş durumda.
Geleceğin otomobilleri nelerdir?
Geleceğin otomobili konsepti; herhangi bir sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadan kendi kendine trafikte ilerleyebilen araç fikrine dayanıyor. Bunun dışında geleceğin otomobilleri denildiğinde hemen akla ihtiyaç duyduğu gücü yenilenebilir kaynaklardan elde edilen, fütüristik tasarıma sahip, dış dünya ile otonom olarak bağlantı kurabilen araçlar geliyor.