Belirli aralıklarla basında kendisine yer bulan yapay zeka, günümüzde birçok işimizi hızlıca tamamlamamıza yardımcı oluyor. Hakkında birçok şehir efsanesi üretilen ve hatta sık sık post apokaliptik filmlere konu olan yapay zeka ile ilgili bilgi dağarcığınızı genişletmenizi sağlayacak detayları bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka (Artificial Intelligence – AI), insan zekasını taklit ederek bilgisayar uygulamalarının çeşitli yöntemler aracılığıyla öğrenmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. Yapay zekaya dayalı sistemler, her başarılı ver işleme turunda daha akıllı hale gelir. Yani yalın bir ifadeyle tamamladığı her işte yapay zekanın görevine yönelik uzmanlığı gelişir. Üstelik gelişim hızı, insanın öğrenme sürecine göre epey yüksektir.

Standart bir yapay zeka sistemi; makine öğrenmesi, derin öğrenme, yapay sinir ağları, doğal dil işleme, bilgisayarlı görü gibi bileşenlerden oluşur. Yapay zeka ayrıca insan zekasını taklit etme yeteneğine göre dar, güçlü ve süper olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılır. Siri ve Alexa gibi sanal kişisel asistanlar, dar yapay zeka için verilebilecek en iyi örneklerdir. Günümüzde kullanılan tüm otonom sistemler, dar yapay zekaya sahiptir. Genel ve süper yapay zeka kavramları ise şimdilik yalnızca teoriktir.

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Yapay zekanın günümüzde en sık kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanıyor:

E-ticaret

Yapay zeka, e-ticaret sektöründe firmaların müşterileri ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesini mümkün kılıyor. Zira online iletişimde, NLP tabanlı sohbet robotları kullanılır. AI desteği aynı zamanda kullanıcılara yönelik satın alma önerilerinin oluşturulabilmesine imkan tanıyor.

Sağlık

Sağlıkta yapay zeka uygulamaları yardımıyla hastalıkların teşhis ve tedavi süreçleri kusursuza yakın biçimde tamamlanabiliyor. Yapay zekadan ayrıca tıbbi görüntüleme, ilaç üretimi ve yönetimi, robotik cerrahi gibi alanlarda da faydalanılıyor.

Lojistik

Yapay zekanın makine öğrenme ve tahmine dayalı analiz özelliği yardımıyla lojistikte iş süreçleri sorunsuz hale geliyor. Hatta birçok büyük şirket, depolarındaki ürünlerin sınıflandırılması, tedarik zinciri yönetimi ve paketleme gibi görevlerde insan yerine AI destekli makineleri kullanmayı tercih ediyor.

Bankacılık ve Finans

Bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, hizmetlerine yönelik başvuruların işlenmesinde, müşteriler için yatırım önerisi oluşturulmasında yapay zeka destekli yazılımları kullanıyor.

Otomotiv

Yapay zeka, yeni nesil araçların otonom özellik kazanmasına yardımcı oluyor. Böylece araçlar, karmaşık durumların üstesinden rahatça gelerek güvenli seyahat imkanı sunuyor.

Yapay Zeka Kullanmanın Avantajları

Yapay zeka, gerek insanlar gerekse makineler tarafından üretilen ve miktarı her geçen gün artan verinin hızlıca analiz edilip yorumlanmasında kilit rol oynar. Makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleriyle gerçekleştirilen bu süreçler, en riskli görevlerin sıfıra yakın hata payıyla tamamlanabilmesini mümkün kılar. İnsan etkeninin ortadan kalkması, hata payının dramatik düzeyde azalmasının yanı sıra zaman tasarrufu avantajını da beraberinde getirir.

Yapay zeka, iş süreçlerinin işleyişindeki süre kısıtlamalarını ortadan kaldırır. Kritik işler, 7 gün 24 saat kesintisiz olarak sürdürülebilir. Hal böyle olunca, farklı görevler aynı anda kolayca tamamlanabilir. Üstelik iş süreçlerine dahil edilecek yapay zeka desteği, farklı lokasyonlara yönelik görevlerin eşzamanlı olarak tek merkezden tamamlanabilmesini sağlar. Dolayısıyla maliyet avantajı ortaya çıkar.