Vergi ödemeleri genelde yılda bir kez yapılır. Ancak bazı mükellefler için geçici vergi adı verilen farklı bir uygulama mevcuttur. Geçici vergi uygulamasına dair tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Geçici Vergi Nedir?

Geçici vergi, en yalın haliyle, gelir ve kurumlar vergilerinin peşin olarak ödenmesi olarak tanımlanabilir. Bu uygulama, her iki vergi türünün de normal şartlar altında yılda bir kez gerçekleştirilen ödemesinin üçer aylık 4 dönem halinde yapılabilmesini mümkün kılar. Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazançlar, uygulamanın kapsamı dahilinde yer alır. Ayrıca serbest meslek erbabının ve kurumsal vergisi mükelleflerinin kazançları da bu vergiye tabidir.

Geçici vergi dönemleri içerisinde ödemeden muaf tutulanlar ise şu şekilde sıralanır:

  • Kazançları basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri
  • Kazançlarını ücret geliri şeklinde elde edenler
  • Menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri
  • Zirai kazanç elde edenler
  • Kazançları vergiden muaf serbest meslek sahipleri
  • Noter şubesi olmayan yerlerde T.C. Adalet Bakanlığı tarafından aynı amaçla geçici olarak görevlendirilenler
  • Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapanlar

Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır?

Geçici vergi hesaplamada, cari dönemdeki üç aylık kazanç esas alınır. Bu kazancın geçici vergi oranı ile çarpılması sonucunda tahakkuk ettirilecek tutar bulunabilir. 2023 yılı için gelir vergisi ödemekle yükümlülere yönelik geçici vergi oranı %15 olarak belirlenmiş durumdadır. Kurumlar vergisi ödemekle yükümlü mükellefler içinse 2023 geçici vergi oranı %20’dir. Vergi tutarı, mükellef tarafından hesaplanır ve beyan edilir. Geçici vergi ödeme işlemi ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan yüz yüze ve online kanallar aracılığıyla yapılır.

Geçici Vergi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Geçici vergi beyannamesi, mükellef tarafından yapılacak ödemeye dair detayları içerir ve her üç ayın sonunda hazırlanır. Beyanname alabilmek için herhangi bir belgenin temin edilmesine gerek yoktur. Eğer geçici vergi kapsamındaysanız ihtiyacınız olan beyanname örneğine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan “Formlar & Bildirimler” bölümü aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Hazırlanan beyanname, 3 aylık dönemi takip eden ikinci ayın 17. günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine teslim edilmelidir.

EureKOBi üyesi olarak çeşitli kurumsal avantajlardan yararlanmak ve iş yerinize yönelik risklere karşı kapsamlı güvenceler edinmek için hemen Eureko Kobim Garantide İş Yeri Sigortası tekliflerine göz atın!