Gayrimenkul alım satımı söz konusu olduğunda taraflar bazen ileri bir tarihe yönelik sözlü anlaşmaya varabiliyor. Bu tür sözlü beyanların resmiyete dökülmesi için ise gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bir ön anlaşma niteliğindeki ve her iki tarafa da borç yükleyen bu sözleşme türünün tanımı, hangi durumlarda ve nasıl yapıldığı hakkında detaylar içeriğimizin devamında sizleri bekliyor.

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, iki taraf arasında mülkiyetin sahipliği ile ilgili değişiklik yapılacağı konusunda uzlaşmaya varıldığını belirten bir belgedir. Sözleşme kapsamında taraflardan biri sahibi olduğu gayrimenkulü karşı tarafa satacağına dair vaatte bulunur. Alıcı konumundaki tarafsa sözleşmeye konu gayrimenkulü alacağını vaat eder. Sözleşme kapsamında alım-satım işleminin hangi tarihte gerçekleşeceği de belirtilir.

Yasal mevzuata göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılabilecek üç farklı taşınmaz türü bulunur. Sözleşmeye konu olabilecek nitelikteki taşınmazların ilki, satıcı konumundaki tarafın sahip olduğu arazilerdir. Diğer ikisi ise tapu kütüğünde ayrı sayfaya kayıtlı bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kaydı bulunan bağımsız bölümlerdir.

Nasıl Yapılır?

Bir gayrimenkule yönelik satış vaadi sözleşmesi, noter huzurunda resmi senet şeklinde düzenlenir. Sözleşme düzenlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hazırlama aşamasında yanlış uygulama yapılmamasıdır. Sözleşmenin gerek şekli gerekse şartı kamu düzenini ilgilendirdiğinden noter tarafından düzenlenmesi zorunludur. Yasal mevzuat gereği onaylama usulünde hazırlanan belgelerin herhangi bir geçerliliği yoktur.

Düzenleyen makama atıfta bulunularak noter satış vaadi sözleşmesi olarak da isimlendirilen belge, henüz satıcı konumundaki tarafa ait olmayan taşınmazlar için hazırlanabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, taşınmazın yasal mevzuatta belirtilen kategorilerden birine dahil olmasıdır. Ancak tapusuz taşınmazlara yönelik vaat odaklı taşınmaz satış sözleşmesi yapılamaz.

Hangi Durumlarda Yapılır?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın alıcı ve satıcı konumundaki taraflar arasında kararlaştırılan herhangi bir tarihte devrini resmiyete dökmek amacıyla yapılır. Uygulamada ağırlıklı olarak bir arsa ve konut satışı konusunda sözlü anlaşmaya varılan, ancak maddi koşulların henüz olgunlaşmadığı durumlarda bu tarz sözleşmelere başvurulur.

Taşınmazın satış vaadine yönelik sözleşmeler ayrıca kat karşılığı inşaat sözleşmeleri kapsamında da kurulabilir. Tabii bu senaryoda tarafların zarara uğramamaları için bu alanda yeterli deneyime sahip bir uzmandan yardım almaları akıllıca olacaktır. Zira internetteki çeşitli kaynaklar aracılığıyla edinilecek satış vaadi sözleşmesi örneği, hak kaybına neden olabilecek hatalar yapılmasına yol açabilir.

Yeni satın aldığınız evinizi her türlü riske karşı güvence altına almak için hemen Eureko Konut Sigortası başvurunuzu hemen tamamlayın!

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Hakkında Merak Edilenler

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Gayrimenkul satış vadi sözleşmesi noter harcı, binde 5,4’tür. Bu orana denk gelen ücret hesaplanırken sözleşmede yazılı gayrimenkul bedeli ile tapuda kayıtlı değerden en yüksek olanı esas alınır.

Noter satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerli?

Noter satış vaadi sözleşmesi için herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bu duruma karşılık Borçlar Kanunu kapsamında sözleşme ile ilgili olarak 10 yıllık zaman aşımı öngörülmektedir.

Notersiz yapılan sözleşme geçerli mi?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerli olabilmesi için noter huzurunda düzenlenmesi gerekir.

Satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh zorunlu mu?

Satış vaadi sözleşmesinde tapuya şerh zorunluluğu bulunmaz. Ancak sözleşmenin üçüncü kişileri de kapsaması istenirse tapu şerhi yapılabilir.

Satış vaadi sözleşmesi mirasçılara geçer mi?

Tapuda şerh edilmiş olsun veya olmasın satış vaadi sözleşmesinden doğan kişisel hak mirasçılara geçer. Mirasçılar, vefat durumunda birbirlerine karşı haklarını ileri sürebilir.