Son yılların en çok öne çıkan ifadelerinden biri olan finansal okuryazarlık nedir öğrenmek, finansal okuryazarlık kazanmanın avantajlarına göz atmak için yazımızı okumaya devam edin!

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, kısaca kişinin kendi ekonomik durumunu yönetecek seviyede, yeterli bir bilgi birikimine sahip olması olarak tanımlanabilir. Finansal okuryazarlık sayesinde ev ekonomisinin takibinden yatırıma, kredi kartı harcamalarının yönetilmesinden birikime pek çok konuda daha donanımlı olabilirsiniz.

Bu konuda kendinizi yeterli hissetmiyorsanız finansal okuryazarlık eğitimi alarak hem kendinizin hem de ailenizin ekonomisini yönetecek seviyede finans bilgisine sahip olabilirsiniz. Online finansal okuryazarlık eğitimi seçeneklerini değerlendirebilir ya da yüz yüze gerçekleştirilen finansal okuryazarlık kursu veren kurumlara da başvurabilirsiniz. Bazı kurumların verdiği ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi avantajlarından da yararlanabilirsiniz.

Peki, finansal okuryazarlık eğitimi almadan önce sahip olacağınız bilgi birikimi ve donanımın, finansal okuryazarlık kazanmanın avantajları neler öğrenmek ister misiniz? Sizin için hazırladığımız listeye mutlaka göz atın.

Maddi Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olur

Finansal okuryazarlık sahibi kişiler; ev, araba, tatil vb. maddi hedefleri için gerekli birikimleri oluşturacak pek çok konuda bilgi sahibidir. Hedeflerine ulaşmak için gerekecek yeterli bütçeyi oluşturma, bu bütçeyi oluştururken ek kazanç sağlayacak yatırımları bulma ya da ihtiyaçlarına özel bir harcama planı çıkararak tasarruf etme konusunda gerekli ve doğru adımları atabilirler. Böylece hedeflerine ulaşmaları da daha kolay ve hızlı olabilir.

Gelir ve Giderlerinizi Takip Etmeniz Kolaylaşır

Maaşınızı aldıktan çok kısa bir süre sonra nakit sıkıntısı yaşıyor ya da kazancınızın takibini yapamıyorsanız finansal okuryazarlık konusunda eksikleriniz var demektir. Finans okuryazarlığı olan kişiler, gelir ve giderlerini rahatlıkla takip eder. Nakit olarak ya da kredi kartı üzerinden yaptıkları harcamaları takip ederek ay sonunda gelir ve giderlerini karşılaştırabilir, gelirlerinin bir kısmını farklı yatırımlar ya da birikimler için değerlendirebilir.

Geleceğe Güvenle Bakmanızı Sağlar

Kendi ekonomisini yönetebilen finansal okuryazarlar, sadece gelir ve gider takibi yapmaz. Aynı zamanda geleceklerini güvence altına alabilecek miktarda bir birikim oluşturmanın da yollarını bilirler. Gelirlerinin bir kısmını birikime, bir kısmını farklı yatırım kanallarına aktararak gelecekte ihtiyaç duyabilecekleri maddi desteği kendileri için yaratabilirler.

Yatırım Konusunda Doğru Adımlar Atmanıza Destek Olur

Finansal okuryazarlığınız varsa döviz, hisse senedi, borsa, vadeli mevduat, faiz gibi yatırım ile alakalı pek çok konuda bilgi sahibi olursunuz. Bu da elde ettiğiniz gelirin bir kısmını en doğru şekilde değerlendirme ve yatırım yapma konusunda size pek çok avantaj sunar. Döviz, borsa ya da vadeli mevduat hesabından elde edeceğiniz kazançları tespit ederek en yüksek getirisi olan yatırımı seçmeniz kolaylaşır.

Siz de finansal okuryazarlık kazanarak tüm bu avantajlardan faydalanabilir, kendinizin ve ailenizin ekonomisini en doğru şekilde yönetebilirsiniz.