Dünyanın en ünlü seyyahlarından biri olan Evliya Çelebi’nin gezdiği ülkeleri, şehirleri ve tarihi yapıları tek bir harita üzerinden görmek nasıl olurdu? Evliya Çelebi’nin denizleri, çölleri aşmış geniş rotasını kapsamlı bir dijital harita üzerinden keşfetmeye hazır olun!

Evliya Çelebi Kimdir?

17. yüzyılın en önemli gezginlerinden biri olan Evliya Çelebi, gezip gördüğü yerlerin hikayelerini anlattığı ünlü eseri Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile tüm dünyaya oldukça değerli bir miras bırakmıştır.

Elli yıldan fazla bir sürede pek çok kıtada, binlerce destinasyona ulaşmakla kalmayıp her bölgenin özelliklerini, kültürel ve sosyal yapısını, tarihi değerlerini de anlatması ile tarihin en önemli kişilerinden biri haline gelmiştir. Evliya Çelebi, ilk rotasını İstanbul içerisinde oluşturmuştur. İstanbul’u karış karış gezen seyyah, ardından Bursa, İzmit gibi Osmanlı topraklarında yer alan yakın bölgeleri keşfetmiştir. Sonrasında ise hem Osmanlı ordusu ile hem de tek başına yine yaşadığı dönemde Osmanlı topraklarında yer alan pek çok ülkeye gidip sınırları aşmayı başarmıştır.

Evliya Çelebi’nin İzini Dijital Haritalar’da Keşfedin

Evliya Çelebi’nin gezdiği yerler ve bu yerler ile ilgili yazdığı notlar, bugün hala pek çok kişiye rehber olacak nitelikte. Tarihe, okumaya olan tutkusunu dijital araştırmalar ile çok daha verimli hale getiren Mustafa Başaran da bu önemli rehberi kaynak alarak Google Haritalar üzerinden çok kapsamlı bir dijital harita oluşturmuş.

Önemini ve değerini hiç kaybetmeyecek Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ndeki; ülkeleri, şehirleri, hatta tarihi yapıları dijital olarak ziyarete açık hale getirmiş. Çok kapsamlı bir dijital proje olarak da tanımlayabileceğimiz Evliya Çelebi Seyahatnamesi Haritası üzerinde toplamda 4500 civarında şehir ve yapı işaretlenmiş. Haritayı ziyaret ederek Evliya Çelebi’nin rotasını keşfe çıkabilir, ayak bastığı yerlerin günümüzde nasıl bir görünüme sahip olduğuna dair fikir edinebilirsiniz.

Evliya Çelebi’nin İzinden Seyahat Edin

Mustafa Başaran’ın seyahatname üzerinden işaretlediği destinasyonlar ile bu yılki tatil planınızı da oluşturabilirsiniz. Evliya Çelebi’nin izinden giden bir gezgin olmak için dijital haritalar üzerinden onun ayak bastığı şehirleri ve yapıları kendi rotanıza dahil edebilirsiniz. Dilerseniz siz de işe Evliya Çelebi gibi yaşadığınız şehirden başlayabilir, rotanızı yıllar içinde çok daha geniş sınırlara ulaştırabilirsiniz.

Sınırları aşmak, yola çıkmanın verdiği özgürlük hissini tatmak her zaman iyi hissettirir. Ancak seyahat esnasında yaşanabilecek bazı olumsuz durumlar gezinizi olumsuz etkileyebilir. Bu sorunları yaşamamak için kendinizi seyahat sağlık sigortası ile güvence altına alabilirsiniz!