Ev ortamında birbirinden güzel bitki ve sebzeler yetiştirirken, sürdürülebilir bir yaşamı da desteklemek ister misiniz? Ev bahçeciliği, pandemiden bu yana bireylerin evde daha sık vakit geçirmesiyle gitgide yaygınlaşan bir hobi. Bu hobinin tadını çıkarmak, yetiştirdiğiniz sebzeleri keyifle tüketmek ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için müstakil bir dairede oturmak, bir çiftliğe ya da kocaman bir bahçeye sahip olmak şart değil. Balkon bahçeciliği olarak da bilinen bu hobiye, apartman dairesinde de kendi imkanlarınızla sahip olabilirsiniz. Gelelim ev bahçeciliği için neler yapmanız gerektiğine…

İlk Adım, Güneş Işığını Gözlemlemek


Evde bahçecilik
yaparak hem üretme hem de terapi niteliğinde vakit geçirme fikri sizi cezbetti ise, yapmanız gereken ilk iş balkonunuza gün içerisinde hangi saatlerde güneş ışığının denk geldiğini tespit etmek. Güneş ışınları ve ısının, yetiştirdiğiniz bitkiler üzerinde doğrudan etkisi mevcut. Eğer ki balkonunuz gün içerisinde güneş ışınlarına doğrudan maruz kalıyorsa, üretmek istediğiniz bitkileri buna uygun seçmeniz gerekir. Fazla güneş almayan bir balkonunuz varsa, gölgeyi seven bitkiler üretebilirsiniz; taze soğan, patates, turp, havuç gibi.

Yetiştireceğiniz Bitkiyi Araştırın

Balkon bahçeciliği gerçekten emek ve özveri isteyen bir hobi. Yetiştirdiğiniz bitkilerin ihtiyaçlarını iyi bilmek, bakımlarını yapmak ve bunu rutin haline getirmek istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlar. Bu nedenle balkonda üretime uygun bitkileri tespit etmek ve bakımına dair kapsamlı bir araştırma yapmak şart.

Evde bahçecilik konusunda henüz tecrübesi olmayanlar ve yavaş adımlarla ilerlemek isteyenler, bakımı çok daha pratik ve kolay olan bitkileri yetiştirebilir; roka, dereotu, marul, fesleğen, maydanoz gibi.

Saksı Seçimi Önemli


Ev konforunda taptaze sebzeler yetiştirmek ve sağlıkla tüketmek için, balkonda kullanacağınız saksıların estetik görünümü kadar özellikleri de önemli. Ev bahçeciliğinde göz ardı edilmemesi gereken bir diğer unsur ise, bitkiler için kullanacağınız toprağın türü.

Öncelikle saksıların çok fazla ağır olmamasına dikkat etmelisiniz, çünkü balkonun tüm bu ağırlığı kaldırabilmesi gerek. Kök sebzeleri yetiştirmek için plastik saksıları, daha hafif bitkileri yetiştirmek için sürdürülebilirliğe de destek olarak tenekeleri ve hatta pet şişeleri bile kullanabilirsiniz. Yani üretmek istediğiniz bitkilerin boyutu ve ağırlığına göre saksı ve kap seçimini yapmanız mümkün.

Sürdürülebilir alışkanlıklar benimseyerek gezegenimizi daha aydınlık bir geleceğe hazırlamak için; birbirinden farklı, kullanışlı ve gündelik alışkanlıklarınızı şekillendiren mobil uygulamalar mevcut. Bu uygulamaları ve özelliklerini öğrenmek için içeriğimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Toprak ve Gübreleme


Fesleğen ve nane gibi aromatik bitkiler için torf kullanılsa da, sebze ve meyve üretiminde bu malzeme fazla gübreli olması nedeniyle tavsiye edilmez. Domates, salatalık, biber gibi sebze meyveleri en uygun ortamda yetiştirmek için her ikisi de eşit olmak kaydıyla steril toprak ve torf karışımı kullanmanız önerilir. Verimli ve besin elementleri yüksek bir toprak karışımı ise her zaman daha iyi sonuç verir.

Gübreleme ise oldukça basit, bu işlem hem çok sık tekrar gerektirmez hem de evdeki organik atıklar kullanılarak kolayca tamamlanabilir.

Tohum Filizlendirmeye Dikkat


Elinizdeki tohumları filizlendirmek için ister ilk olarak küçük bir toprakta filizlenmesini sağlayın, ister direkt saksıdaki toprağa serpin. Her ikisi de sonuç verse de, önerilen yöntem ilk olarak küçük bir toprakla başlamak ve bitkinin ihtiyacını daha net gözlemleyebilmek. Tohumlar bu küçük toprakta filizlendikten sonra, saksıdaki toprağa aktarma yapabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

  1. Balkon bahçeciliği nedir?

Balkon bahçeciliği, çok geniş bir alana ya da bahçeye ihtiyaç duymaksızın evde kendi imkanlarınızla sebze ve meyve yetiştirebileceğiniz, aynı zamanda sürdürülebilirliğe de katkı sağlayan bir hobidir.

  1. Evde hangi sebzeler yetiştirilir?

Pek çok aromatik bitki ile birlikte, evde kolayca yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler mevcuttur. Bunların arasında domates, salatalık, fesleğen, nane, roka, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, çilek, kavun, pırasa ve daha fazlası yer alır.