Elektrikli araçlar, otonom sürüş gibi teknolojiler sayesinde geleceği daha şimdiden yollara taşıyor. Ancak birçok firma, standart haline gelmiş özelliklerini daha da geliştirmekle yetinmiyor. Aksine çarpıcı tasarım trendleri ortaya çıkartmak için hummalı biçimde Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyor. İşte bu markalardan bazıları…

Hyundai’nin Yengeç Sürüşü Çalışmaları

Şehir içi trafikteki araç sayısı her geçen yıl artarken hız kazanan yapılaşma ile birlikte park alanı bulmak zorlaşıyor. Hal böyle olunca sürücüler manevra kabiliyeti yüksek otomobillere sahip olmaya çok daha sıcak bakıyor. Hyundai, bu durumu merkezine alan bir tasarım üzerinde çalışıyor. “Yengeç Sürüşü” adı verilen devrim niteliğindeki tasarım farklılığı sayesinde özellikle dar yerlere park etmenin kolaylaşması hedefleniyor.

Hyundai tarafından yapılan açıklamaya göre otomobil bu moda alındığında tekerlekler doksan derecelik açıyla park yerine doğru dönüyor. Böylece araç tıpkı ileri giderken olduğu gibi düz bir hatta rahatlıkla park alanına yanaştırılabiliyor. Yani eskiden olduğu gibi dar alana park etmek için çok sayıda manevra yapma zorunluluğu ortadan kalkıyor.

BMW’nin Renk Değiştiren Gövde Panelleri

Elektrikli otomobil üreticileri, bir süredir hava şartlarına ve ışık durumuna göre değişebilen gövde panelleri üzerinde çalışıyor. Bazıları, bu çalışmalar ile otomobillerin dayanıklılık seviyelerini arttırmayı hedefliyor. Başta BMW olmak üzere bir dizi firma ise modellerine sıradışı görünüm kazandırmayı amaçlıyor.

BMW, bu yıl Las Vegas’ta düzenlenen CES esnasında renk değiştiren “i Vision Dee” konsepti aracılığıyla bu konuda ne kadar ilerlediğini gözler önüne serdi. Mikrokapsüller ile kaplı otomobil, 32 farklı renk arasında geçiş yapabiliyor. i Vision Dee, şimdilik Alman otomotiv devinin seri üretim planları arasında yer almıyor. Ancak sahip olduğu bu devrim niteliğindeki tasarım özelliğinin, marka tarafından ikonik modellere de uygulanacağı söyleniyor.

Audi’nin Havayı Temizleyen Araçları

Çevreyi koruma konusundaki bilinç ve hassasiyet her geçen gün artıyor. Elektrikli otomobillerin ilk ortaya çıkışlarından bir asır sonra yeniden popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri de bu. Üstelik bu alana yoğunlaşan üreticiler, araçlarında çeşitli tasarım özelliklerine yer vermek için durmadan çalışıyor. Bazıları bu çalışmalara dair somut sonuçlar almaktan şimdilik epey uzakta gibi duruyor. Audi ise bir yıla yakın süredir yenilikçi ve umut vadeden bir fikir üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Alman otomotiv firması, elektrikli otomobillerine sürüş esnasında havayı temizleme özelliği kazandırmakta son aşamaya gelmiş gibi duruyor. Zira sistemin 2024 yılında seri üretimin bir parçası haline gelmesi planlanıyor. Sistem dahilinde araç sürüş halindeyken kirli hava ön camdaki ızgaralardan içeri giriyor. Ardından filtrelere yönlendirilerek temizleniyor ve yeniden salınımı gerçekleşiyor.

Elektrikli Otomobiller Hakkında Merak Edilenler

En iyi elektrikli otomobil hangisi?

En iyi elektrikli otomobil denildiğinde uzun süredir aklan Tesla tarafından üretilen modeller geliyor. Ancak Rivian R1T gibi modeller, bu unvan için Tesla’nın koltuğunu epey zorluyor.

Elektrikli araçlar neden tercih ediliyor?

Elektrikli araçlar, doğayı kirletme potansiyelleri daha az olduğu için tercih ediliyor. Ayrıca fosil yakıtların artan maliyetleri de birçok sürücüyü elektrikli araç sahibi olmaya yönlendiriyor.

Elektrikli arabalarda neler yok?

Elektrikli araçların geleneksel türdeşlerinden en büyük farkları, motor tasarımlarının çok daha basit olmasıdır. Söz konusu farklılık, aracın güvenlik seviyesini kayda değer oranda artmasına neden oluyor.

Elektrikli araç türleri nelerdir?

Tamamen elektrikli, hafif hibrit, Plug-in hibrit ve yakıt hücreli olmak üzere 4 temel türü bulunuyor.

Elektrikli araçların çalışması için gerekli kaynaklar nelerdir?

Bu tür araçlar hareket etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi pillerindeki elektrik sayesinde üretir. Hibrit modellerde benzinli motor yer alırken bazı araçlar ihtiyaç duydukları enerjiyi hidrojenden temin eder.