Trafik güvenliğini artırmak ve kural ihlallerini azaltmak amacıyla kullanılan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS), trafikte modern çözümlerden biri. Kameralar, sensörler ve yazılımlar aracılığıyla trafik akışını takip eden EDS, trafik düzenini sağlama noktasında son derece işlevsel. Peki, EDS nedir, EDS nasıl çalışır? EDS hız cezası ne kadar? Gelin, EDS hakkında merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.

EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) Nedir?

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS), şehir içi ve şehirlerarası trafik akışını denetlemek için kullanılan denetleme yöntemidir. Kameralar, radarlar, sensörler ve özel yazılımlar sayesinde sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını izleyen EDS, ihlal durumlarını kayıt altına alarak cezai yaptırımlar uygular.

EDS’de temel amaç trafik düzenini sağlamak ve olası kazaları en aza indirmektir. Ağırlıklı olarak hız limitlerini aşan araçları denetlediği düşünülse de EDS ile diğer kural ihlalleri de gözlemlenebilir. Kırmızı ışık ihlali, hatalı şerit kullanımı, park ihlalleri, aracın trafik sigortası durumu ve emniyet şeridi ihlali gibi birçok trafik kuralı ihlalini EDS ile tespit etmek mümkündür.

EDS Cezası Ne Kadar ve Nasıl Hesaplanır?

EDS cezası ne kadar?” sorusu sürücülerin en çok merak ettiklerinden biri. Her yıl ceza miktarları değişkenlik gösterir. EDS ile tespit edilen kural ihlallerine ayrı bir ceza yaptırımı yoktur. Hangi kural ihlal edildiyse ona uygun olarak ceza yazılır. Yani, EDS cezası adı altında özel bir ceza yaptırımı uygulanmaz. Hız sınırının aşılması durumunda uygulanacak cezalar 2025 yılı için şu şekildedir:

  • Hız sınırını %10-30 arasında aşma: 2168 TL
  • Hız sınırını %30-50 arasında aşma: 4512 TL
  • Hız sınırını %50’den fazla aşma: 9268 TL
  • Kırmızı ışıkta durmama: 2168 TL
  • Trafikte cep telefonu kullanma: 2168 TL

Bunun dışında EDS ile tespit edilen diğer ihlallerde de belirlenen ceza tutarları uygulanır.

EDS Sistemi Hangi Trafik İhlallerini Denetler?

Bu sistem, genel olarak hız sınırını aşma durumunu denetler. Elektronik denetleme sistemine girmeden birkaç metre öncesinde bir tabela ile EDS’nin varlığı sürücülere bildirilir. Bu tabelada her taşıt türü için maksimum hız limiti yazar. Aynı zamanda kaç metre boyunca EDS’nin devam edeceği de belirtilir. Daha sonra ilgili alan içerisinde kameralarla sürücünün hızı takip edilir. EDS giriş ve çıkışı arasında geçen süreye göre de ortalama hız alınır. Ortalama hızın en başta belirlenen limitten yukarıda olması durumunda ceza yazılır.

EDS aynı zamanda kırmızı ışık ihlali, seyir halindeyken cep telefonu kullanma, yayalara yol vermeme hatalı sollama, park ihlali, emniyet şeridini hatalı kullanma gibi kural ihlalleri nedeniyle de ceza yazabilir.

EDS Cezası Ödeme ve İtiraz İşlemleri

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) tarafından tespit edilen trafik ihlalleri sonrasında kesilen cezalar araç plakasına işlenir. İşlenen cezanın makbuzu ikametgah adresinize gönderilir. Makbuzda ihlalin fotoğrafı da yer alır. Bunun dışında cezayı online işlemler üzerinden “EDS cezası sorgula” gibi adımlardan da görebilirsiniz.

Plakanıza işleyen cezayı banka uygulamalarından trafik cezası ödeme adımından yapabilirsiniz. Burada araç plakanız ve aracın yasal sahibinin T.C. kimlik numarası gibi bilgiler istenebilir. Bir diğer ödeme yöntemi ise e-Devlet Kapısı’dır. e-Devlet’e girdiğinizde “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” adımından cezaları görebilir ve Vergi Dairesi üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz.

Eğer cezanın hatalı yazıldığını düşünüyorsanız cezanın size tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmelisiniz. Bunun için ilçe emniyet müdürlüklerinden bilgi alabilir ve mahkemeler aracılığıyla itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz.

EDS ve Trafik Güvenliği Üzerindeki Etkileri

Trafik kurallarının ihlal edilmesini engellemeye, sürücülerin daha dikkatli olmalarını sağlamaya ve genel olarak trafikteki düzenin artmasına yardımcı olan EDS büyük öneme sahiptir. Hız limitini aşma, emniyet kemeri takmama gibi davranışlar EDS’nin bulunduğu noktalarda büyük ölçüde azalır. Bu da tüm sürücüler için daha güvenli trafik akışını beraberinde getirir. Hem sürücüler hem de yayalar için daha güvenli yollar EDS sayesinde açığa çıkar.

Siz de trafikteki herkesin güvenliği için kurallara uymayı ihmal etmeyin. Kurallara uyarken güvenliğinizi güvenceye almak için Eureko Sigorta’dan Ferdi Kaza Sigortası yaptırmayı da unutmayın.

Vote DownVote Up (No Ratings Yet)
Loading...