Döviz cinsinden fatura hazırlanması, yurt dışına satış yapan firmalar için rutin bir süreçtir. Herhangi bir sorun oluşmaması için de bu tür faturaların düzenlenmesi esnasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Yazımızı okuyarak döviz cinsinden hazırlanan faturalarda nelere dikkat edilmesi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Açıklama ve Tutar Türkçe Olmalı

Dövizli fatura, Vergi Usul Kanunu’na bağlı kalınarak hazırlanmalıdır. Dolayısıyla söz konusu kanunun 215. maddesi, defter ve kayıtlarla beraber bu tür faturalarında Türkçe hazırlanmasını zorunlu kılar. Buna karşılık taraflar arasında daha kolay anlaşma sağlanabilmesi için ürün/hizmet açıklaması yabancı dilde yazılabilir. Ayrıca fatura bedeli döviz cinsinden belirtilebilir.

Kanunlara uygunluk açısından bu şekilde düzenlenmiş bir faturada, tutar ya da en azından KDV Türkçe olarak belirtilmelidir. Böyle bir düzenlenme yaparken siz de birçok firma gibi Türkçe içeriğe ürün veya hizmetin açıklamasının altında, parantez içerisine alarak yer verebilirsiniz.

Kur Mutlaka Gösterilmeli

Döviz cinsinden bir fatura hazırlıyorsanız, Türkçe açıklama ve tutarın yanı sıra kur bilgisinin de belgede yer aldığından emin olmalısınız. Zira yabancı para türünden faturaların muhasebeleştirilmesi esnasında kayıtlar, gerek döviz gerekse TL karşılığı şeklinde kaydedilir. Faturada döviz kurunun yazılı olması, fatura bedeli ile KDV tutarının TL karşılıklarının kayıtlara geçirilebilmesini kolaylaştırır. Peki, döviz faturada hangi kur kullanılır?

Bu tür faturalarda, genelde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru esas alınır. Ancak dilerseniz ticari ilişki içerisinde olduğunuz tarafla özel kur fiyatı konusunda anlaşabilirsiniz. Tabii bu tür bir uygulamaya yöneldiğinizde özel kurun piyasada geçerli tutardan çok farklı olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer belirlediğiniz kur piyasaya göre çok düşük veya yüksek olursa, vergi incelemesinde hakkınızda olumsuz karar verilebilir.

Ay Sonunda Kur Değerleme Yapılmalı

Faturanızı dövizli olarak düzenleyip tahsilatını yapmış olabilirsiniz. Ancak bu durum, sürecin bittiği anlamına gelmez. Çünkü ticari açıdan sürecin bitmiş sayılabilmesi için muhasebeleştirme aşamasını da tamamlamanız gerekir. Fakat ay sonunda bu işlemi yaparken faturanın düzenlediği tarihteki ile güncel kur değerleri arasında fark olabileceğini sakın unutmayın. Kur değerleme yaparak eski ve yeni değerler arasındaki farkı muhasebeleştirebilirsiniz.

Değerlemenin dışında kurdaki değişimden dolayı TL değerde bakiye kalırsa, kur farkı faturası da kesilmelidir. Söz konusu belge, düzeltme faturası niteliğindedir. Haliyle karşılığında ödeme yapılmaz. Kur farkı faturası kesmeden yapacağınız sıfırlama yasal olarak geçerli bir işlem değildir. Vergi denetimi esnasında bu tür hatalı işlem yapıldığının belirlenmesi durumunda tarafınıza ceza tahakkuk ettirilebilir.

Döviz Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dövizli faturada hangi bilgiler yer alır?

Dövizli fatura, satışı gerçekleşen mal ya da hizmetin detaylarını içeren açıklama, tutar ve yasal kesintiler ile kur bilgilerini içerir.

Dövizli faturada kur bilgisi nasıl belirtilir?

Kur bilgisi, faturanın düzenlendiği tarihte taraflar arasında anlaşılan tutar olarak belirtilir. Herhangi bir görüş birliği mevcut değilse, T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen alış kuru esas alınır.

Dövizli faturada KDV nasıl hesaplanır?

KDV dahil toplam bedelin dövize endeksli belirlenmesi durumunda, vergi yükümlülüğü doğuran olayın meydana geldiği gün ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkına iç yüzde oranı uygulanır. Ancak dövize endeksli toplam bedele KDV dahil değilse, hesaplama satış ve ödeme tarihleri arasındaki kur farkı üzerinden hesaplanır.

Dövizli faturada stopaj nasıl hesaplanır?

Faturanın kesildiği firmanın bulunduğu ülke ile Türkiye arasında Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması varsa ilgili maddede belirtilen oranda stopaj hesaplanır. Ancak böyle bir anlaşma yoksa Türk Vergi Kanunu’nda belirtilen oran üzerinden hesaplama yapılır.