Hamilelik ve hemen ardından gelen doğum süreci, yüksek tıbbi masrafları beraberinde getirebilir. Doğum sigortası, aile bütçesine yük olma potansiyeline sahip bu tür masrafları güvence altına alınmak için en uygun seçenektir. Peki, doğum sigortası nedir ve neleri kapsar? Merak edilen soruları sizin için cevapladır.

Doğum Sigortası Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Doğum sigortası, hamilelik sürecinde ve doğum esnasında meydana gelebilecek sağlık risklerinden kaynaklı masrafları güvence altına alan bir sağlık sigortası poliçe türüdür. Doğum teminatı, önemli masrafları poliçe aracılığıyla sigorta şirketine devreder. Böylece hamilelik sürecinde beklenmedik tıbbi harcamaların önüne geçmek isteyen aileler açısından ideal çözüm niteliği taşır.

Doğum Sigortası Neleri Kapsar?

Doğum poliçeleri gerek hamilelik sürecinde gerekse doğum aşamasında ihtiyaç duyulabilecek sağlık hizmetlerine yönelik teminatlar içerir. Doğum öncesi dönemde yapılması gereken rutin kontroller, ultrason ile görüntülemeler, laboratuvar testleri ve gebelik takipleri poliçe kapsamında yer alır. Doğum sürecine dair masraflar, sigortada belirtilen limitler dahilinde poliçeyi düzenleyen şirket tarafından üstlenilir.

Normal ve sezaryen doğum kapsamında hastaneye yatış, anestezi ve doğum sonrası ilk kontroller sigorta kapsamında yer alır. Söz konusu hizmetlere ek olarak doğum sonrasında bebeğin temel sağlık kontrolleri, poliçedeki ilgili teminattan karşılanır. Bununla birlikte doğum teminatının kapsamı, seçilen plana göre farklılık gösterebilir.

Doğum Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Doğum teminatına sahip olmak için sigorta şirketi ile iletişime geçip doğru içeriğe sahip poliçeyle ilgili başvuruda bulunmak gerekir. Söz konusu teminat, genelde kişiye özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamında anne baba adaylarının tercihine sunulur. Poliçe prim tutarı; anne adayının sağlık durumuna, tıbbi geçmişine ve yaşına göre belirlenir.

Doğum teminatı içeren bir sağlık sigortası poliçesi yaptırırken bekleme süresi ile ilgili detaya dikkat edilmelidir. Bekleme süresi uygulaması, doğum teminatlarının poliçe yürürlüğe girdikten belirli bir süre sonra geçerli hale geldiğini ifade eder. Yani hamileyken doğum sigortası yaptıranlar poliçe içeriğindeki doğum teminatlarından faydalanamaz. Bu nedenle anne baba adaylarının doğum sigortası yaptırmadan önce bekleme süresini dikkate alarak planlama yapmaları önemlidir.

Doğum Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Doğum teminatı ile anne adaylarının elde edebilecekleri en önemli avantaj, finansal güvencedir. Sigorta poliçesi, hamilelik ve doğum sürecinde oluşabilecek yüksek maliyetleri karşılamaya yönelik teminatları içerir. Doğum teminatının kapsamında anne adayına odaklı uygulamaların yanı sıra bebekle ilgili kontroller de yer alır.

Doğum poliçesi, maddi faydanın yanı sıra kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanma kazanımının kapısını aralar. Anne adayları, poliçenin geçerli olduğu tüm özel anlaşmalı kurumlarda ihtiyaç duydukları hizmete erişim imkanı bulabilir.

Doğum Teminatlı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Doğum teminatı içeren tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı anne adaylarının hamilelik sürecinde kurumla anlaşmalı özel sağlık kurumlarından hizmet alabilmesini mümkün kılar. Doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası, tıpkı standart poliçeler gibi işler. Yani poliçe kapsamı altındaki kişiler, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tıbbi işlemler için ekstra ödeme yapmadan hizmet alabilir. Kaliteli sağlık hizmetine erişimi kolaylaştıran doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık poliçeleri, ailelerin maddi açıdan rahatlamalarına olanak tanır. Üstelik doğum teminatlı TSS poliçeleri, kapsam açısından türdeşleri ile benzer kapsama sahiptir.