Küresel ısınmanın etkilerinin çok daha net biçimde hissedilmeye başlamasıyla birlikte çevre dostu uygulamalara yönelme eğilimi gün geçtikçe artıyor. Üstelik bu durum, turizm alanında da etkisini fazlasıyla etkiliyor. Ekoturizm gibi doğayla barışık yaşama odaklanan konseptler her geçen yıl daha fazla gezgin tarafından tercih ediliyor.

Ekoturizm Tanımı Nedir?

Ekoturizm, bakir yapıdaki doğal alanları merkezine alan bir seyahat konsepti. 1990’lı yıllarda popülerlik kazanmaya başlayan bu konseptte; doğal yaşam ve kültürel birikim bakımından zengin bölgelerde, yerel halka yardım ederek zaman geçirme fikri ön plana çıkıyor. Dolayısıyla ekoturizm rotalarına seyahat etmek, gezginlerde çevre bilincinin oluşmasına yol açıyor. Aynı zamanda yerli halkla ortaklaşa çalışmak, bölgede benimsenen gelenekleri ve inançları yakından tanıma fırsatı da sağlıyor.

Ekoturizm Temel Amacı Nedir?

Ekoturizmin temel amacı, diğer gezi türlerinin sebep olduğu zararların mümkün olan en alt düzeye indirgenmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması ve doğanın korunmasıdır. Ekoturizm ile sosyo-ekonomik çevre ile uyum sağlanması da amaçlanır.

Geleneksel turizm konseptlerinden farklı olarak ekoturizmin özünde, var olanın korunması ilkesi ağır basıyor. Bu ilke sayesinde yerel kaynaklar üzerinde baskı oluşması ve tahribat ihtimalleri yok denecek kadar az hale geliyor. Ekoturizm rotalarını ziyaret eden gezginler, beslenmek için ihtiyaç duydukları gıdaları bizzat kendileri yetiştirirken diğer gereksinimlerini yerel kaynaklardan gidermeye yöneliyor. Haliyle bölge ekonomisi, baskıya maruz kalmadan canlılığını koruma fırsatı yakalıyor.

Ekoturizm Neleri Kapsar?

Ekoturizm; doğada hayatta kalma eğitimi, doğa fotoğrafçılığı, botanik ve mağara turizmi, kuş gözlemciliği gibi birçok aktiviteyi kapsar.

Ekoturizm Ekonomi İçin Neden Önemlidir?

Ekoturizm, yerel halkın yeni beceriler öğrenmesine yardımcı olur. Böylece uzun vadede ekoturizm destinasyonu yakınındaki bölgenin gerek üretim gerekse ticari açıdan kalkınması mümkün hale gelir.

Türkiye’deki Ekoturizm Rotaları

Türkiye’de ekoturizm deneyimini kusursuz bir biçimde yaşayabileceğiniz rotalar, şu şekilde sıralanıyor:

Öte İğneada Ekolojik Yaşam Çiftliği – Kırklareli

İstanbul’a 2 saat mesafedeki Demirköy’de ziyaret edilmeyi bekleyen Öte İğneada Ekolojik Yaşam Çiftliği, gezginlere longoz ormanlarının kendine has güzelliğini ilk elden keşfetme fırsatı sunuyor. Konaklamaya uygun bir evi ve glamping çadırlarını bünyesinde barındıran çiftlikte, hafta sonları mantar toplama gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Ataol Tatil Çiftliği – Bozcaada

Konuklarına Bozcaada’nın doğasıyla iç içe olma olanağı sunan Ataol Tatil Çiftliği, tercih edebileceğiniz bir diğer ekoturizm rotası. Çiftlik, her öğünde organik ürünlerle hazırlanmış lezzetleri, sakin atmosferi ve doğal yaşamdan örnekler sunması sayesinde gezginlerin uzun süreden beri favorileri arasında yer alıyor.

Belentepe Permakültür Çiftliği – Bursa

Permakültür tasarıma ve sürdürülebilir yaşama dair bilgi dağarcığınızı genişletmek istiyorsanız, rotanızı Uludağ’daki Belentepe Çiftliği’ne çevirebilirsiniz. Eğitim odaklı ekoturizm tesisinde tatil yaparken tavuk yetiştiriciliğinden bahçeciliğe kadar pek çok konuda kendinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz.

Jade Çiftliği – Sakarya

2001 yılından beri ekolojik tarım uygulamalarının gerçekleştirildiği Jade Çiftliği, Maksudiye’de yer alıyor. 80 dönümü meyve, 20 dönümü ise sebze üretimine ayrılmış 100 dönümlük arazi içerisindeki çiftlikte, 12 kişilik konaklama alanı mevcut. Üstelik çiftlikte gönüllü çalışmak isteyen gezginler, mart ve ekim ayları arasında bu alanda ücretsiz konaklayabiliyor.

Kapor Organik Çiftlik Evi – Nevşehir

Kusursuz bir ekoturizm deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu tatil döneminde Avanos’taki Kapor Organik Çiftlik Evi’nde konaklamayı tercih edebilirsiniz. Tıpkı Jade Çiftliği gibi organik tarım sertifikası bulunan tesis, yemyeşil bahçesi kadar mimarisiyle de ilgi çekici bir yer. Yılın farklı dönemlerinde burada birkaç gün geçirip bağ bozumu festivali gibi etkinliklere katılma olanağı yakalayabilirsiniz.

Vadi Alaçatı – İzmir

Konukların çan sesiyle kahvaltıya çağrıldığı Vadi Alaçatı, hem sörf merkezine hem de Delikli Koy’a yakın mesafede bulunuyor. Çiftlik hayatıyla ilgili keyifli deneyimler yaşayabileceğiniz tesiste konaklarken, dilerseniz sabahları uzun yürüyüşlere çıkabilir ya da lavanta bahçesindeki hasada katılabilirsiniz.

Yenice Vadi Doğal Yaşam Köyü – Muğla

Ula’daki Yenice Vadi Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamından sıkılanlar için ideal ekoturizm rotalarından bir diğeri. Çam, badem, zeytin ve çeşitli meyve ağaçları ile kaplı vadide konaklarken, tüm günü doğal yaşam gözlem yaparak ve organik tarım uygulamalarına odaklanarak geçirebilirsiniz.

Ekoturizm deneyiminiz sırasında karşılaşabileceğiniz her türlü riske karşı kapsamlı bir güvenceye sahip olmak için hemen Eureko Seyahat Sağlık Sigortası poliçesine başvurun!