Ülkemiz deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyada yer alıyor. Dolayısıyla deprem öncesi hazırlıklar ve sonrasında yapılacaklar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Hazırladığımız kapsamlı içerikle siz de deprem öncesinde, esnasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Deprem İçin Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?
Depreme hazırlık sürecine, halihazırda yaşadığınız binanın durumunu öğrenerek başlayabilirsiniz. Bunun için ilgili kamu kurumlarına başvurarak gerekli yardımı alabilirsiniz. Sürecin devamında ise olası bir deprem riskine karşı değerli varlıklarınızı güvence altına almak için sigorta yaptırabilirsiniz. Böylece afet nedeniyle oluşabilecek ciddi seviyedeki kayıplarınızı telafi etme imkanı bulabilirsiniz.
Bu önlemlerin ardından ise kendinizi ve ailenizi güvence altına almak amacıyla bir acil durum planı oluşturabilirsiniz. Acil durum planı, deprem gibi afetler sonrasında ailenizin süreci mümkün olan en az zararla atlatabilmesi açısından önemlidir. Planınızı oluştururken yakınınızdaki toplanma alanlarının konumlarını öğrenmeye öncelik verebilirsiniz. Daha sonrasında ise afet sonrası ilk 72 saatte ihtiyaç duyacağınız eşya ve malzemeleri içeren deprem çantanızı hazırlayabilirsiniz.
Deprem Esnasında Neler Yapılmalı, Nelerden Kaçınılmalıdır?
Deprem anında bina içerisindeyseniz çıkışlara doğru hızlıca hareket etmekten kaçının. Böyle bir hareket tarzı binanın sallanmasının da etkisiyle önemli sakatlanmalara yol açabilir. Bunun yerine sakinliğinizi koruyup güvenli bir noktada yere yatıp karnınızı bacaklarınıza doğru çekerek yaşam üçgeni oluşturun. Başınızı korumak içinse yastık ve benzeri bir cisim kullanın.
Depreme açık alanda yakalanmanız durumunda ise çök-kapan hareketini yapın. Yani bir diziniz yerde olacak, diğeri gökyüzüne bakacak şekilde çökün. Bu hareketi takiben başınızı kollarınızın arasına alarak sakince sarsıntının geçmesini bekleyin. Açık alandayken şahsi güvenliğiniz için bina/saçak/pergole altı ve elektrik direği, ağaç altı gibi yerlerden uzaklaşmanızda fayda var.
Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Deprem sonrasında ilk yapmanız gereken kendinizi ve çevrenizdeki diğer insanları güvence altına almanızdır. Bu koşulu sağlamak için en ideal yöntemse deprem toplanma alanlarına gitmekten ibarettir. Tahliye esnasında çevredeki durumu kontrol ederek acil durum planınıza sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışın. Bulunduğunuz binadan ayrılırken herkesin deprem çantalarını aldığından ve doğal gaz, elektrik bağlantılarının kapatıldığından emin olun.
Deprem riskine karşı evinizi veya iş yerinizi güvence altına almak için hemen Eureko Sigorta DASK başvurunuzu tamamlayın!
Depreme Hazırlık Hakkında Merak Edilenler
Deprem öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
Deprem öncesinde yapılması gerekenlerin başında acil durum planının oluşturulması gelmektedir. Daha sonrasında afet çantası hazırlanıp deprem sonrasında haberleşmek için gerekli uygulamalar akıllı telefonlara yüklenebilir.
Deprem olmadan önce ne olur?
Büyük bir deprem olmadan önce değişen sıklıklarda hafif sarsıntılar meydana gelebilir. Bunun dışında deprem olacağına işaret ettiği bilimsel açıdan kanıtlanmış herhangi bir durum bulunmamaktadır.
Gece deprem olursa ne yapmalıyız?
Gece deprem olduğu takdirde panik yapmadan evinizdeki güvenli bir noktada yaşam üçgeni oluşturacak şekilde pozisyon almanız gerekir.
Depremde ev içinde en güvenli yer neresi?
Depreme evinizin içinde yakalanmanız durumunda güvenliğiniz için yatak, baza, üçlü koltuk gibi yay sistemleri bulunan eşyaların yanında pozisyon alabilirsiniz. Kırılma riski olduğu için masa, sandalye, pencere gibi nesnelerden uzak durmanızda fayda vardır.
Depremde en çok hangi katlar zarar görür?
Deprem esnasında yapılarda zarar görme olasılığı yüksek kısımlar, zemin ve hemen üzerindeki birkaç kattır. Ancak yapının durumuna bağlı olarak tüm katlarda ağır hasar oluşabilir.
Depremden sonra 72 saat neden önemlidir?
Fiziksel direncin dayanma sınırını oluşturduğu için özellikle enkaz altında kalanlar açısından depremden sonraki ilk 72 saat hayati öneme sahiptir.