Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer alması deprem yaşama riskini kaçınılmaz hale getiriyor. Depremlerin ne zaman gerçekleşeceğinin bilinmemesi ise bu duruma karşı hazırlıklı olmayı mecbur kılıyor. Deprem riskine karşı önceden alınabilecek önlemler sayesinde can kaybının önlenmesi, evin ve eşyaların zarar görmesinin önüne geçilmesi, sarsıntının meydana getirebileceği risklerin minimum seviyeye taşınması mümkün. Peki, deprem riskine karşı alınabilecek önlemlerin neler olduğunu biliyor musunuz? İşte, konu hakkında öne çıkan bazı detaylar…

1. Bina Dayanıklılık Testi Yaptırın

Deprem önlemlerinin ilk sırasında bina dayanıklılığının ölçümü yer alıyor. Oturduğunuz binanın duvar ve kolonlarının kontrol edilmesi, binanın depreme dayanıklılık seviyesinin incelenmesi ve tespit edilmesi deprem riskine karşı son derece önemli.

2. Zemin Etüdü ve Kentsel Dönüşüm İşlemlerini Önemseyin

Binanın zemin dayanıklılığı da depremde zarar görüp görmeyeceğini belirleyen faktörlerden. Yetkili kuruluşlardan randevu alıp zemin etüt incelemesi yaptırarak binanın güvenli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer binanız depreme karşı dayanıklı değilse kentsel dönüşüm imkanlarından yararlanabilir ya da daha güvenli bir binaya taşınabilirsiniz.

3. Büyük Boyutlu Eşyalarınızı Sabitleyin

Deprem anında yaşanabilecek yaralanma ve can kayıpları; gardırop, buzdolabı, kitaplık gibi büyük boyutlu eşyaların devrilmesi sonucunda meydana geliyor. Bu tip büyük boyutlu eşyaları duvara sabitleyecek şekilde konumlandırabilir ve olası bir depreme karşı güvenliğinizi artırabilirsiniz.

4. Kendiniz için Yaşam Üçgeni Belirleyin

Deprem anında bina çökerken eşyalar üzerine düşen tavan ağırlığı sonucu bir boşluk oluşuyor. Yaşam üçgeni olarak bilinen bu boşluk deprem sırasında hayatta kalmayı sağlayan önemli güvenlik unsurlarından biri. Siz de enkaz altında korunaklı bir şekilde kalabileceğiniz yaşam üçgeni noktalarını evinizde belirleyerek depreme karşı önceden önlem alabilir, depremde panikle yapılabilecek yanlış hareketlerin önüne geçebilirsiniz.

5. Deprem Çantası Hazırlayın

Deprem çantası hazırlamak olası bir deprem riskine karşı alınabilecek önemli tedbirlerden biri. Çantanın içine, kendinize ve ailenize en az 72 saat boyunca yetebilecek yiyecek, içecek, ilaç ve ilk yardım malzemesi koyabilir, çantanızın içindeki malzemeleri düzenli olarak güncelleyebilir ve bu çantayı belirlediğiniz yaşam alanı üçgeninde saklayabilirsiniz.

6. Düzenli Aralıklarla Tatbikat Yapın

Deprem, aniden meydana gelen bir doğal afet. Deprem anında yapılabileceklerin önceden planlanması ve bunların aile üyeleriyle uygulamalı olarak tatbik edilmesi deprem anında yaşanabilecek hataları önleyerek yaralanma ve can kaybı riskini minimum seviyeye düşürüyor. Ailenizle belirli aralıklarla depremde atılması gereken adımlar üzerine çalışabilirsiniz.

Siz de depreme karşı önlemlerinizi aldıktan sonra zorunlu olan DASK Sigortası’nı Eureko Sigorta ayrıcalığıyla yaptırabilir, deprem sırasında meydana gelebilecek maddi hasarlara karşı binanızı teminat altına alabilirsiniz.